Věřím, že na podzim soud Babišovi zlomí vaz! Bývalý člen ANO se rozpovídal

16.04.2017 7:40

FENOMÉN BABIŠ – NADĚJE, NEBO HROZBA? „Pokud se stane Babiš premiérem, tak se obávám o osud demokracie a svobody u nás. Vláda oligarchy nevěští nikdy nic dobrého,“ domnívá se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz místopředseda TOP 09 v Libereckém kraji, lékař z jablonecké nemocnice Miloš Rejmont. O možném povolebním uspořádání říká: „Může být i koalice ANO, KSČM a SPD. TOP 09 je jediná, která na 100 % nepůjde s ním do koalice. Mým přáním je koalice demokratických stran, to znamená bez ANO.“

Věřím, že na podzim soud Babišovi zlomí vaz! Bývalý člen ANO se rozpovídal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Jste velkým kritikem Andreje Babiše. Nicméně ale před čtyřmi lety jste do voleb kandidoval za ANO. Takže z toho soudím, že tehdy vás Babiš zaujal a důvěřoval jste mu. Proč už tomu tak není? Jaký je podle vás Andrej Babiš a jeho hnutí ANO?

Od mládí jsem se pasivně zajímal o politiku. Když vzniklo hnutí ANO, zajásal jsem. V čele miliardář. Paráda. Nebude mít důvod krást. Z našeho kraje byl jeho prvním stoupencem Tibor Batthyány, v popředí jsem byl i já. Měli jsme už hotovou kandidátku do PS, když jednoho dne se mezi námi objevil Martin Komárek s rozkazem od Babiše. Stal se jedničkou kandidátky, pořadí na prvních pěti místech bylo zcela změněno. Bez demokratického hlasování. Direktivně. Exkomunista a opěvovatel Gottwalda v čele kandidátky. Byl to pro mě, pro pravičáka, šok. Tak jsem konečně začal na internetu zkoumat, kdo vlastně je Andrej Babiš. Krátce před otevřením volebních místností jsem ANO opustil. ANO bylo založeno jako středopravicové hnutí. Není, dělá populistickou politiku. Je to hnutí jednoho muže. Nedemokraticky ruší místní organizace, kde cítí sebemenší odpor, například v Karlových Varech, v Liberci, ve Frýdlantu.

Uznáváte Andreje Babiše alespoň jako úspěšného podnikatele?

Ne. Myslím si, že jeho cesta k zisku miliard není zcela čistá. O převzetí Petrimexu nebo o privatizaci, např.Unipetrolu, je toho napsáno na internetu až dost.

Jak hodnotíte jeho činnost ve vládě jako ministra financí?

Jsem zklamán schodkem státního rozpočtu pro letošní rok ve výši 60 miliard korun. V současné příznivé ekonomické situaci nemá opodstatnění.

Hnutí ANO vede volební preference. Co by pro Českou republiku znamenalo, kdyby se Babiš stal premiérem?

Průzkumům nevěřím. Mohou být zmanipulované. Pokud se stane Babiš premiérem, tak se obávám o osud demokracie a svobody u nás. Vláda oligarchy nevěští nikdy nic dobrého. Jeho zásahy do svobodného podnikání jsou známé. Není bojovníkem proti korupci, ale proti živnostníkům. EET či dvojnásobným snížením paušálů hon na živnostníky zdaleka nekončí. Babiš chce uchopit zákonodárnou a výkonnou moc ve prospěch svých velkopodnikatelských zájmů. Chce změnit Ústavu, snížit počet zákonodárců na 101 ze současných 281 poslanců a senátorů, omezit délku trvání mandátu poslance jen na dvě volební období.

Andrej Babiš čelí několika závažným podezřením – Čapí hnízdo, dluhopisy. Přesto mu stále dost lidí věří. Čím si to vysvětlujete?

Kdo ovládá média, ovládá myšlení lidí. Je majitelem iDNES a Lidových novin, Rádia Impuls, televizního hudebního kanálu Óčko. Má velmi silnou PR agenturu, která mu radí. Říká to, co lidé chtějí slyšet.

Nyní jste okresním předsedou v regionu Semily a krajským místopředsedou TOP 09 a kandidujete i do voleb do Poslanecké sněmovny. U topky se dá předpokládat a avizuje to velmi hlasitě, že do koalice s ANO po volbách nepůjde. Jak to ale bude u ostatních? S kým očekáváte, že ANO případně sestaví koalici? S ČSSD a lidovci, případně Starosty? S ODS? S Okamurovou SPD? S komunisty? Nebo se jim to nepodaří a skončí podle vás v opozici? Tomu by situace nasvědčovala. Je vůbec pro Babiše reálné sestavit koalici?

Nabízí se mnoho možností. Může být i koalice ANO, KSČM a SPD. Pokud se stane Čunek předsedou KDU-ČSL, tak určitě bude chtít být v koalici s Babišem. Václav Klaus mladší se již také vyjádřil o možné koalici s hnutím ANO. TOP 09 je jediná, která na 100 % nepůjde s ním do koalice. Mým přáním je koalice demokratických stran, to znamená bez ANO.

Teď pro vás trošku provokativní otázku na závěr... Po parlamentních volbách se konají volby prezidentské. O prezidentech či kandidátech se hodně mluví. Poslední dva prezidenti byli předtím premiéři, Václav Klaus i ministr financí. Může se podle vás v budoucnu stát prezidentem i Andrej Babiš?

Ne, nestane. Věřím, že podzimní spravedlivý verdikt nad Čapím hnízdem mu definitivně zlomí jeho politický vaz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…