Veterán ODS, sexuolog Zvěřina: Měli jsme zakázat komunisty. Vedení Topolánka a Nečase bylo neschopné

30.09.2014 4:46

25 LET OD LISTOPADU '89 Devadesátá léta byla jako velký flám, nabrali jsme správný západní směr. Jen nám teď dělá problémy prokazovat, že patříme do EU a NATO. K tomu nám podle Jaroslava Zvěřiny, lékaře – sexuologa, který se po sametové revoluci stal poslancem Sněmovny národů Federálního shromáždění a později také europoslancem za ODS, chybí elementární shoda v zahraničních otázkách. Demokracii podle něj rozkolísala i kauza Nagyová.

Veterán ODS, sexuolog Zvěřina: Měli jsme zakázat komunisty. Vedení Topolánka a Nečase bylo neschopné
Foto: Radek Kraus
Popisek: Jaroslav Zvěřina

Anketa

Byla léta 1990-2014 pro naši zemi úspěšná?

12%
88%
hlasovalo: 66563 lidí

„Aby běhali kukláči se samopaly po Úřadu vlády, to ani banánové republiky nepředvedou,“ kritizoval Zvěřina v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Zvěřina si také myslí, že komunistickou stranu mělo polistopadové vedení republiky zakázat.

Seriál ParlamentníchListů.cz: Osobnosti, které jsme vyzvali k hodnocení posledních 25 let v naší zemi

Blíží se výročí 25 let od listopadové revoluce. Jak hodnotíte vývoj u nás?

Podle mého názoru naše generace hodnotí vývoj pozitivně. Velké zázraky jsme nečekali. Změna byla nutná. Pro nás listopadové události znamenaly něco neuvěřitelného. Devadesátá léta byla jako velký flám.

Takže jsme se vydali správným směrem?

My, a teď mám opět na mysli mou generaci politiků, jsme do toho šli s upřímným přesvědčením. Chtěli jsme na Západ, chtěli jsme do Evropské unie, chtěli jsme do Severoatlantické aliance, což se nám podařilo, takže teď už musíme jen ukázat, že tam patříme - a to nám občas dělá potíže.

Co nám chybí, abychom prokázali, že jsme stabilní a odpovědnou součástí Západu?

Elementární konsenzus v zahraničně-politických otázkách. Co strana, to jiný radikální názor. Chybí nám zásadní jednota, která je běžná v demokratických zemích. Tam nekormidlují zleva nebo doprava podle toho, kdo vyhraje ve volbách.

Myslíte si, že jsme se vyrovnali s komunistickou minulostí, nebo že měli tehdejší politici jednat ve vztahu ke KSČM jinak?

KSČM jsme měli samozřejmě zakázat. Polistopadové vedení udělalo zásadní taktickou chybu. My jsme se tím dostali do v podstatě legrační politické situace v Evropě. Kolik je civilizovaných zemí, kde komunisté takto otevřeně existují?

Šlo o největší chybu, kterou jsme udělali v době po revoluci?

Ne, spíš kosmetickou chybu. Stejně by bolševici existovali, ale nelíbí se mi to.

Vy jste kandidoval za ODS. Jak vidíte v současné době její budoucnost?

Nevím, už jim do toho nechci kecat. Někteří se ke mně stavěli skoro způsobem, jako bych já zavedl stranu do průšvihu. Vedení ODS od Topolánka přes Nečase bylo neschopné. Pravdou ale je, že žádná politická strana vlastně neuspěla tak, že by osvědčila svou trvanlivost. Vezměte si všechny čtyři koalice, Unie svobody, všechno shořelo… Buď čekáme na ustavení nějakých definitivních politických stran v budoucnosti, nebo nás čeká zmatek, jenž je teď, kdy v podstatě žádné silné politické strany nemáme, s výjimkou komunistů, kteří jsou stálicí.  

Prezident Miloš Zeman nedávno oznámkoval vládu poctivou trojkou. Také se domníváte, že si vedou dobře?

Já bych šel na tři minus. Chovají se v mezích možností. Nevím ovšem, co bych po nich mohl s jejich myšlenkovým a lidským kapitálem více chtít.

Vy jste působil také v Evropském parlamentu. Jak vidíte profilování České republiky v rámci EU v současné době?

Už naše domácí politika nám dává zabrat, a se zahraniční politikou je to ještě složitější. Bude tak deset let trvat, než bude naše země nějakou mít. Lítáme ode zdi ke zdi, protože neexistuje elementární konsenzus politických hráčů. Jsme vnímáni zvenku jako obtížně čitelný subjekt.

Máte na mysli třeba i postoj k zahraničnímu dění na Ukrajině?

Ne. Ukrajinský konflikt je nahlížený uvnitř Evropy různě. Prezentuje se, že má Evropa jednotný postoj, ale jen předstírá, že ho má. Myslím to spíš obecně, že stále není jasné, co chceme ve světě předvést a dokázat.

Vy osobně se nechcete vrátit do politiky?

Ne, děkuji. Já už jsem si zažil dost a nemám zájem. Navíc, podívejte se na můj rok narození. To by bylo dost nepřirozené…

Začali jsme u polistopadového vývoje a cestě k demokracii. Je u nás demokracie ohrožená?

Demokracie bude ohrožená, pokud to způsobíme sami. Nemám pocit, že by nám hrozilo vnější ohrožení. Speciálně Rusko jako ohrožení naší demokracie nevidím.

Takže jsme sami strůjci svého štěstí…

Jistě. Vždyť se podívejte, co se tady odehrálo s Nečasovou vládou. Cirkus s policií, trestní oznámení, která byla pak neúspěšná. Puč takového typu by ve vyspělé demokracii nebyl možný. Mě docela znepokojuje, že velká část politiků bere situaci, o které mluvím, jakoby se nic nestalo. Stalo se. Vystavili jsme si vysvědčení.

Jaký je váš názor na tento, jak vy říkáte, „puč“?

Mně už vadil celý design akce. Aby běhali kukláči se samopaly po Úřadu vlády, to ani banánové republiky nepředvedou. Myslím si, že situace mohla vyvolat mezi lidmi i vážné pochybnosti o úrovni demokracie v naší zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…