Vietnamské tržnice s padělky bych zavřel. Říká krajský lídr Soukromníků Karlovarského kraje Jurča

20.06.2016 14:12

ROZHOVOR V Karlovarském kraji vládne levice, protože sem kdysi přišli lidé, kteří ke kraji neměli vztah. Chybělo generační propojení na rodiče a prarodiče. Kraj využívá špatně dotace. Karlovarsku chybí univerzita. Mladí odcházejí studovat a již se do kraje nevrací. EET je vymyšlena špatně. Ti, co podvádějí, to stejně obejdou. Rusové přinesli do Karlových Varů peníze a investice. Ne všechno se jim ale povedlo. Thermal by se mohl zprivatizovat. Ve volbách budeme mít deset procent. Řekl PL Petr Jurča, vedoucí kandidát Soukromníků do krajských voleb v Karlovarském kraji.

Vietnamské tržnice s padělky bych zavřel. Říká krajský lídr Soukromníků Karlovarského kraje Jurča
Foto: Archiv PJ
Popisek: Petr Jurča, lídr v Karlovarském kraji za Soukromníky

Kdo je lídr Soukromníků v Karlovarském kraji? Můžete se představit? Co děláte?

Od roku 1993 jsem jednatelem a spolumajitelem firmy, která se zabývá průmyslovou automatizací a vážícími systémy.

Co vás oslovilo na SsČR, že jste na jejich nabídku kývl?

Program strany, kde je základem svoboda, volnost podnikání, omezení zbytečné byrokracie a různých regulací. Protože jsem členem strany, snažím se ho prosadit do reálného života, a to bez aktivní účasti nejde.

V roce 2012 krajské volby vyhrála KSČM se čtrnácti mandáty. Na rozdíl od sousedního Ústeckého kraje ale nemá hejtmana. Šéfem krajské vlády je sociální demokrat. Proč dosáhly v minulých volbách levicové strany  na Karlovarsku 27 mandátů? Máte na to odpověď?

Důvodů je několik. Karlovarský  a Ústecký kraj mají společnou minulost. Došlo k vystěhování původního obyvatelstva a nově příchozí lidé většinou neměli vztah k tomuto kraji. Chybělo generační propojení na rodiče a prarodiče. Šli sem hlavně za výdělkem, kde v dolech byly nadprůměrné platy a nebyla požadována vysoká kvalifikace. Dodnes jme se s touto minulostí nevypořádali a Karlovarský kraj zaostává ve vzdělanosti lidí.

Jakého největšího pochybení se dopustilo vedení kraje v uplynulých čtyřech letech? 

Pochybení je celá řada, ale hlavně je to celkové hospodaření. Když už je možnost využít dotace, tak by měly být využity efektivně, aby se investované peníze vrátily a nedávaly se do takových projektů, které jsou předražené a špatně vysoutěžené. Potom jsou projekty zastavené a na aktéry podávána trestní oznámení.

Podle vás je největším problémem Karlovarska dnes co?

Jak už jsem se zmínil, je to vzdělanost. Struktura a způsob řízení základních a středních škol a chybějící kvalitní univerzita. Studenti odcházejí na vysoké školy do jiných krajů a minimum se jich vrací.

Jak nahlížíte na působení vietnamské menšiny? Jejich tržnice v Chebu či v Potůčkách jsou centrem prodeje padělků cigaret, oblečení i obuvi. Víte, jak byste tuto situaci změnil?

Buď máme funkční státní správu, policii, celníky, hygienu, různé inspekce a podobně, kteří mají dohlížet na dodržování zákonů a pravidel, nebo, když to stát nezvládá, to zavřít.

Soukromníci bojovali velmi výrazně spolu se Svobodnými proti EET. Když jsme u Vietnamců. Co bude platné, když budou mít „kalkulačky“ a vlastně tím zlegalizují padělané zboží?

Tak, jak je EET vymyšlená a nastavená, bude komplikovat podnikání všem slušným živnostníkům a drobným podnikatelům. Bez rozdílu národnosti. Ti, co to šidí a obcházejí nyní, si najdou nové způsoby, jak to obejít.

Rusové, kteří si dlouhodobě oblíbili Karlovy Vary, je údajně opouštějí. Myslíte, že jde o trvalý trend?

Bylo to období, kdy bylo jednodušší se orientovat na ruské občany než jít cestou zlepšování a zkvalitňování služeb a lákat i jinou klientelu. Toto období asi skončilo, ale věřím, že si podnikatelé poradí. Jen stát jim nesmí házet klacky pod nohy.

Jak vidíte jejich vliv v Karlových Varech v uplynulých dvou desetiletích?

 Určitě přinesli do Karlových Varů investice a peníze. Některé projekty se povedly lépe, jiné méně.

Je v kraji bezpečno? 

Bezpečnostní situace v kraji se neliší oproti jiným krajům. Určitě si dovedu představit více policistů v ulicích a v problémových lokalitách. To ale musí změnit přístup stát, aby ubylo papírování a zbytečné byrokracie a policie mohla dělat svoji práci.

Zprivatizoval byste hotel Thermal? Stát vehementně stojí o to, aby si jej ponechal…

Když už Thermal privatizovat, tak určitě ne po částech, ale jako celek, a připravit kvalitní projekt, aby se z Thermalu nestala uzavřená oblast, ale sloužil návštěvníkům a občanům města.

Co je nosným společným tématem koalice Svobodných a Soukromníků v Karlovarském kraji?

Svoboda a podpora podnikání, zlepšení vzdělanosti v kraji.

Proč by tuto koalici měli lidé na Karlovarsku volit? Tipnete si váš podzimní volební výsledek?

Na kandidátce máme lidi, kteří se umějí o sebe postarat, dokázali vybudovat svoje živnosti a firmy, dát práci lidem, a když bylo potřeba, pomohli nejednou lidem v nouzi. Mají obrovskou zkušenost, jak podpořit dobré myšlenky a iniciativu lidí k rozvoji Karlovarského kraje. Minimálně 10 % bychom měli získat.


 
 

reklama

autor: Josef Petrů

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…