Vít Bárta poprvé veřejně: Když jsem se jako student několikrát setkal s Václavem Havlem…

16.11.2014 15:02

ROZHOVOR Bývalý ministr dopravy Vít Bárta se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil o budoucím ministru dopravy. Ale také o Václavu Havlovi, Václavu Klausovi nebo Miloši Zemanovi. Řekl nám i to, proč bychom se měli bát Ruska.

Vít Bárta poprvé veřejně: Když jsem se jako student několikrát setkal s Václavem Havlem…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Pamatujete si, co jste dělal 17. listopadu 1989?

Bylo mi patnáct a byl jsem na střední škole, demonstrace pro mne začaly až den poté ve škole, kde jsme vyskákali z oken šatny na ulici, protože ředitel bránil dveře školy svým tělem.

Mladí lidé dnes téměř netuší, co se odehrálo v roce 1989. Kde vidíte chybu?

Otázkou je, zda i vzdělaní vědí, co se vlastně v listopadu 1989 stalo. Do jaké míry šlo o spontánní a do jaké míry o řízenou událost? Faktem ale je, že občané České republiky obecně mají malé znalosti o našich dějinách a podléhají sebemrskačským pocitům malého manipulovaného národa. Jeden příklad za všechny: Jan Žižka byl prý loupežník a lapka. To, že ve skutečnosti byl najatým žoldnéřem Moravských pánů bojujících proti Rožumberkům a nikoliv lapkou, se už od dějepisců tak lehce nedovíte. 

Jak byste vysvětlil potomkovi, co se před 25 lety stalo?

Rozpadlo se východoevropské socialistické impérium a svět dodnes hledá nové uspořádání.  

Jaký je váš názor na Václava Havla? V posledních letech se spekuluje o tom, že i on byl komunistou. Myslíte si, že je to pravda?

Z několika osobních setkání, jako představitel studentského vysokoškolského hnutí, již tehdy na mne působil jako hodný, ale velmi naivní muž. Věřím názoru Johna Boka, že byl zneužíván svým okolím a neuměl se tomu postavit. Ideologické nálepkování, myslím, že je přehnané.

Privatizace, která proběhla po převratu, je často kritizovaná. Co měl podle vás udělat Václav Klaus jinak?

Klaus je výborný ekonom, ale tak jako většina osobností žijících svým oborem zapomíná na ostatní. Problémem privatizace bylo především selhání právního státu. Nulová ochrana minoritních akcionářů, katastrofická úroveň vymahatelnosti práva atd. Odpolitizování policie se povedlo reálně až VV dosazením Petra Lessyho jako nezávislého policejního prezidenta, a ač Kalousek s Nečasem ho stihli vyhnat, policii už naštěstí tak lehce jako za Langera nebo Grosse spoutat nelze.

Nedávno proběhl výzkum agentury Phoenix research na téma nejoblíbenější premiér po roce 1993. Vyhrál Václav Klaus, hned za ním Miloš Zeman. Souhlasíte s výsledky?

Intelekt i charisma Zemana a Klause je nesrovnatelné vyšší než u všech ostatních porevolučních premiérů. To je koneckonců příčina stále rychlejšího pádu kamenných stran ODS a ČSSD, neschopných najít nového Klause nebo Zemana.

Myslíte si, že byste bez převratu mohl vytvořit společnost jako je bývalá ABL?

Vytvořil jsem největší českou soukromou bezpečnostní službu díky příchodu zahraničních investorů v maloobchodu a průmyslu. Bez revoluce by se nic z toho nestalo.

A co byste dělal, kdyby žádný převrat nebyl?

Můj pradědeček, dědeček, máma byli lékaři a i já rád studoval medicínu. Podnikání a řízení vysokoškolské studentského hnutí mne však nakonec od medicíny odvedlo. Kdyby revoluce nebyla, určitě bych medicínu dostudoval a stal se čtvrtou lékařskou generací. Vinohradská nemocnice, kterou pradědeček založil, je pro mě dodnes místem, kde jsem velmi rád.

Co pro vás znamenají slova jako svoboda, demokracie, kapitalismus, volný přechod hranic?

Hodnoty, které nejsou samozřejmost. Hodnoty, které je třeba hájit před mocnými ekonomickými skupinami propojenými s médii a politikou. Když čtu, že ředitel stavební firmy, která staví pro stát silnice, bude dobrým ministrem dopravy a média papouškují, že kozel zahradníkem je správné řešení, bojím se, zda nežijeme spíše v oligarchii než demokracii. Když jsem byl ministrem dopravy, zastavil jsem předraženou výstavbu, chtěl jsem slevy a reklamace za špatnou práci mimo jiné po firmě Skanska řízené nastupujícím ministrem. A abych toho dosáhl, musel jsem například umístit cedule na dálnice, kde Skanska odmítala reklamace provést. Je šílené, že si ministr nyní bude za stát přebírat stavby, které sám stavěl. Vzpomeňte si jen na problém D47 s Eurovií.

Jaký je váš názor na EU? Nepřipadá vám, že jsme se z jednoho područí dostali do jiného?

Babišova, Sobotkova, Kalouskova i Zemanova slova o přijetí eura dříve či později jsou velmi depresivní. Tato vůči EU nekritická, proevropská národní fronta hazarduje se stovkami miliard korun, které při přijetí eura bude muset Česká národní banka zaplatit EU za nezodpovědné ekonomiky jižních států, jako je Řecko nebo Španělsko. Pokud nedojde k zásadní reformě EU, bude to veliký průšvih.

Co si myslíte o konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou?

Není to bohužel konflikt pouze mezi Ruskem a Ukrajinou. Vedle Islámského státu současná válka na Ukrajině, situace v Sýrii a podobně znamenají rostoucí nestabilitu současného, stále globálnějšího světa, které ohrožují budoucnost nás všech. Válčí se nám za humny a příchod islámských, ukrajinských a dalších uprchlíků může zásadně ohrozit i naši budoucnost přímo u nás.

Poradce prezidenta Putina údajně vyhrožoval také Estonsku a Lotyšsku. I tyto státy se mají prý Ruska obávat. Důvodem je útisk Rusů, kteří tam žijí. Tudíž v podstatě stejná situace jako na Ukrajině. Myslíte si, že by Rusko mohlo opravdu intervenovat v Pobaltí? A jaké by to podle vás mělo dopady na zbytek světa?

Politici v Rusku, České republice, EU, prostě všude by měli vážit každé slovíčko a bát se války. Není teorií, ale draze vykoupenou zkušeností, že nejúčinnější lék na ekonomickou krizi je válka. A znovu připomínám, že musíme hájit demokracii proti oligarchii bohužel nejen v České republice.

Obsáhlý seriál ParlamentníListů.cz: 25 let od listopadu 1989 bilancují Petr Pithart, Bohumil Doležal, František Bublan, Marek Benda, Milan Uhde, Václav Žák, Štěpán Kotrba, Miloslav Ransdorf, Miroslav Polreich, Jan Graubner, Alexandr Vondra, Ivan Langer, Vojtěch Filip, Přemysl Sobotka, Miroslava Němcová, Jaroslav Bašta, Miroslav Kalousek, Ivan David, Roman Joch, Klára Samková, Tomáš Sokol, Jan Schneider, Vladimír Hučín, Ivan Bartoš, Marta Kubišová, Jiří Paroubek, Milan Zelený, Tomáš Haas, Martin Bursík, Jaroslav Doubrava, Petr Hampl, Václav Malý, Jan Hnízdil, Jan Urban a řada dalších respondentů. Rozhovory s nimi čtěte ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…