Víte, kolik prostředků dostávají nepřizpůsobiví? Peníze mají jít našim pracujícím, rodinám a seniorům, nikoli nemakačenkům a parazitům či ilegálním imigrantům. Poslanec od Okamury to rozbalil

25.09.2020 9:13

ROZHOVOR „Chci zdůraznit, že pro hnutí SPD je slušný a pracující člověk na 1. místě, samozřejmě včetně lidí, kteří si již své odpracovali a jsou v důchodu. Peníze mají jít v první řadě našim pracujícím, rodinám a seniorům, nikoli nemakačenkům a parazitům či ilegálním imigrantům,“ říká poslanec hnutí SPD Radovan Vích, který kandiduje do krajského zastupitelstva Libereckého kraje.

Víte, kolik prostředků dostávají nepřizpůsobiví? Peníze mají jít našim pracujícím, rodinám a seniorům, nikoli nemakačenkům a parazitům či ilegálním imigrantům. Poslanec od Okamury to rozbalil
Foto: archiv R. Vích
Popisek: Poslanec Radovan Vích

Vy kandidujete do kraje a obhajujete post krajského zastupitele. Současně jste poslanec. Lze obojí stíhat? A má to v něčem výhodu zastávat obě dvě funkce?
 
V žádném případě se nejedná o uvolněnou funkci předsedy výboru anebo radního, ale o post řadového krajského zastupitele, a to se stíhat dá. Má to své výhody. Lze například prosazovat naše programové priority SPD směrem od samosprávy kraje do případných návrhů změn zákonů, jejichž jsme předkladateli. V případě hejtmana to ale vzhledem k agendě kraje a krajského úřadu již možné není a přesto takoví hejtmani a zároveň i poslanci ve Sněmovně sedí.
 

Ing. Radovan Vích

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • poslanec
 
Proč si myslíte, že by vás měli lidi volit? A co se vám povedlo pro ně zařídit?
 
Jsem přesvědčen o tom, že se nám podařilo od počátku působení SPD v krajském zastupitelstvu prosadit spoustu pozitivních věcí na všech úrovních krajské samosprávy. Od samého začátku jsme se rozhodli tvořit konstruktivní opozici a pomohli jsme hlasováním podpořit všechny věci, které byly v souladu s naším programem  a které pomohly zlepšit kvalitu života občanů našeho kraje.
 

Anketa

Co podle Vás nejvíc pomáhá proti koronaviru?

25%
hlasovalo: 10197 lidí
Za všechny bych zmínil alespoň vznik samostatného vnitřního dopravce Autobusy LK s.r.o. V rámci dopravní obslužnosti kraje totiž docházelo k dlouhodobému a neustálému zvyšování cen za jednotku dopravního výkonu ze strany dvou smluvních dodavatelů. To vše neslo znaky jasných dlouhodobých kartelových dohod a kraj tak dnes díky tomu ušetří každý rok desítky milionů korun, které může směřovat jinam. Mám tím na mysli například lepší ohodnocení pracovníků v sociálních službách anebo podporu domovů pro seniory, lepší úroveň zdravotnictví, školství atp. V důsledku nutných výdajů kraje spojených s pandemií koronaviru jsme také podpořili změnu parametrů krajského rozpočtu z důvodů výdajů na ochranné pomůcky a dezinfekční prostředky pro zařízení, jejichž jsou zřizovateli. 
 
Na úrovni Poslanecké sněmovny to potom byly návrhy zákonů pro další okruhy potřebných živnostníků, malých a středních firem postižených stavem nouze a návrh na podporu dobrovolných hasičů pracujících v první linii. Samozřejmostí byla i podpora pro změny v rámci rozpočtového určení daní (RUD), protože například způsob financování oprav silnic II. a III. tříd je dlouhodobě nedostatečný a rozpočet kraje významně zatěžuje.  
 
I když letos docela prší, lidé obecně dlouhodobě řeší problém se suchem. Jak to chcete řešit?
 
Rozhodně bez klimatické hysterie bláznivé Grety. Samozřejmě, že 11 milionů korun z krajského rozpočtu na zadržování vody v krajině k poměru objemu rozpočtových prostředků v nejlesnatějším kraji ČR je málo. Problémem našeho kraje je skutečnost, že pokud u nás neprší, tak máme problém. V Libereckém kraji máme pouze vodu, která nám naprší, veškerá voda odtéká a žádná jiná nepřitéká. O tom vypovídá i mapa stavu spodních vod, kde nejhorší situace je zejména na severozápadě kraje. Zásadním problémem, který je ale potřeba vyřešit, jsou vlastnické vztahy jednotlivých majitelů dotčených pozemků pro případné projekty související se zadržováním vody v krajině. Většina pozemků je pronajatá a ostatní jsou v majetku několika osob s procentuálními majetkovými podíly. Řešením není výstavba velkých přehrad, ale výsadba remízků, smíšených lesů a náprava poničených lesů. Dále budování mokřadů, tůní, malých rybníčků, suchých poldrů a omezení pěstování monokultur. Pokud by SPD bylo v krajské koalici, trvali bychom na částce mnohem větší než již zmíněných 11 milionů korun. 
 
Jak se díváte na snahu rozšíření dolu Turów v polské Bogatyni?
 
Prodloužení těžby v polském hnědouhelném dole Turów představuje ohrožení zdrojů pitné vody pro tisíce domácností v Libereckém kraji doprovázené negativními dopady těžby i provozu elektrárny, jako je znečištění ovzduší, zvýšená hladina hluku, posuvy terénu a vypouštění skleníkových plynů. Proti rozšíření těžby se postavili zejména představitelé Libereckého kraje, česká pobočka organizace Greenpeace a obyvatelé obcí těsně sousedících s dolem. Připravili petici za záchranu pitné vody v česko-polsko-německém pohraničí proti rozšiřování polského hnědouhelného dolu Turów, kterou podepsalo přes 13 tisíc osob. 
Polská strana stále potvrzuje, že hodlá těžit až do roku 2044 a kompenzace za náklady, které nám tím vznikají, platit odmítá. S tím se my jednoduše nemůžeme smířit a doufáme, že Evropská komise proti Polsku zasáhne.
 

Anketa

Podporujete nový plán EU na povinnou relokaci migrantů?

2%
98%
hlasovalo: 36033 lidí
Zároveň ale potřebujeme, aby konala i česká vláda, které by měl ministr Richard Brabec předložit návrh na podání žaloby. Situace je ale stejná jako před čtyřmi roky a kraji chyběla v této věci větší prozíravost a prozřetelnost a měl být tlak na vládu v této věci vyvíjen mnohem dříve. Dnes je jasné, že Poláci budou těžit uhlí a my přijdeme o vodu ve studních a Jizerské hory. Sanace by přišla na několik miliard korun a na to kraj peníze nemá. Taková je realita.
 
Ve vašem programu máte podporu pracujícím rodinám, seniorům a zdravotně postiženým. Co těmto skupinám obyvatel nabízíte?
 
Chci zdůraznit, že pro hnutí SPD je slušný a pracující člověk na prvním místě, samozřejmě včetně lidí, kteří si již své odpracovali a jsou v důchodu. Peníze mají jít v první řadě našim pracujícím, rodinám a seniorům, nikoli nemakačenkům a parazitům či ilegálním imigrantům. Chceme více peněz na prevenci kriminality v oblastech bez doplatkových zón a také podpořit výstavbu nových domů pro seniory, jakož i podporu péče o seniory v rodinách. Podpora dostupných startovacích bytů pro mladé rodiny je také jedním z našich programových bodů.  Kvalitní lékařská péče musí být dostupná pro všechny obyvatele kraje stejně a lékařská a stomatologická pohotovost v krajském městě musí být 7dnů v týdnu.
 
 
To bude stát hodně peněz. Kde na to chcete vzít?
 
Víte, kolik prostředků dostávají takzvaní nepřizpůsobiví? V této oblasti určitě můžeme ušetřit významné prostředky. Kraj měl vloni příjmy 10,46 miliardy korun a mandatorní výdaje ve výši 8,08 miliardy korun a jsou tam značné rezervy, například v nemovité infrastruktuře. Jenom letos se přerozdělovalo více než 404 milionů korun z vyšších daňových příjmů Libereckého kraje dosažených v roce 2019 do rozpočtu kraje na letošní rok. Kraj má daňových příjmů z roku na rok čím dále více. Je potřeba se ale přestat soustředit přednostně na věci, o kterých se ví, že přinesou popularitu, které ale občany Libereckého kraje netrápí. Například výstavba parkovacího domu u budovy krajského úřadu ve výši 120 milionů korun anebo podpora různých veřejných akcí z rozpočtu kraje bez konkrétního přínosu zlepšení kvality života občanů kraje. Těch možností je samozřejmě více.
 
V programu  máte také zrušení televizních poplatků. Proč je chcete zrušit a jak jejich zrušení chcete docílit?
 
Veřejnoprávní média a zejména Česká televize dlouhodobě a soustavně neplní svou základní funkci spočívající v zajištění vyváženého a nezaujatého zpravodajství. Hospodaření České televize je příkladem dlouhodobého neefektivního nakládání s veřejnými prostředky. Z těchto důvodů v rámci zákonodárné iniciativy kraje navrhneme zákon, aby provoz veřejnoprávní televize byl hrazen z rozpočtové kapitoly státního rozpočtu a její hospodaření podléhalo kontrole NKÚ.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…