Vítejte v kapitalismu. Vše prodáno, ve vlastní zemi jsme v nájmu. Co se tady za těch třicet let postavilo, ptá se poslanec Luzar

18.04.2019 16:03

ROZHOVOR „Stále tvrdíme, že česká armáda není schopna utratit ona 2 % (HDP), tedy pokud si nechceme postavit letadlovou loď na Lipně. Je to názor prosazovaný KSČM již za časů, kdy Piráti ještě honili kačenky ve vaně,“ říká poslanec Leo Luzar (KSČM) v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz . Rusko podle něj nechce anektovat Donbas ani Luhansk, jen nechce mít NATO pod okny. „Globální zájmy USA First se neštítí ničeho, a pokud mi někdo nevěří, ať se začte do tajných zpráv zveřejněných na WikiLeaks, než vydají Assange a on po waterboardingu přizná, že psal vše sám a nic z toho co zveřejnil není pravda. Popřípadě to psal Putin,“ dodává.

Vítejte v kapitalismu. Vše prodáno, ve vlastní zemi jsme v nájmu. Co se tady za těch třicet let postavilo, ptá se poslanec Luzar
Foto: KSČM
Popisek: Leo Luzar, KSČM

Anketa

Je dobře, že Jaromír Jágr jede se Zemanem do Číny?

hlasovalo: 8510 lidí

Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík odmítá navyšování zbrojních výdajů na 2 % HDP, jak ukládá dohoda v rámci NATO. Na svém facebookovém profilu uvedl: „Zvyšování výdajů na zbrojení na dvě procenta HDP je v českých podmínkách jednoduše nesmysl. Za těch 50 miliard, které by to stálo navíc oproti současnému stavu, bychom mohli zvednout platy všem učitelům o 20 tisíc korun měsíčně, nebo udržet důchodový systém nad nulou do roku 2035.“ Souhlasíte s jeho slovy?

Toto tvrzení je opakováno již dlouhou dobu a je to názor prosazovaný KSČM již za časů, kdy Piráti ještě honili kačenky ve vaně. Stále tvrdíme, že česká armáda není schopna utratit ona 2 %, tedy pokud si nechceme postavit letadlovou loď na Lipně. Občané oprávněně chtějí armádu akceschopnou, dobře vybavenou a spolehlivou. Toho se dá dosáhnout mnoha způsoby, ale určitě ne přebytkem peněz, které skončí u amerických zbrojních firem nebo budou určeny na výrobu zlatých knoflíků pro generály. Ke všemu se má přistupovat s rozumem a neskákat tak, jak Trump píská.

Jak k výdajům na zbrojení přistoupit?

V prvé řadě je třeba definovat reálné potřeby a krátkodobé výhledy. Stále vlastně nevíme, zda budeme mít jen profesionální armádu doplňovanou dobrovolníky, nebo se vrátíme k nějaké formě služby vlasti pro širokou populaci. Z toho se potom dají definovat dlouhodobé cíle a i vyzbrojení. Zde je na zvážení, zda jít systémem „vševojenských“ nebo „specializovaných“ vojsk. Námořnictvo, kosmická a jaderná vojska stejně nemáme a mít nebudeme, ale určitá specializace, minimálně v rozšiřování a posilování potřebných specializovaných útvarů, zapotřebí jistě bude.

Kdo je naším nepřítelem? Generál Petr Pavel říká, že to není světový terorismus, ale Rusko. Co si myslíte vy?

Bojím se, že hlavním nepřítelem generála Pavla je politik Pavel, ten velmi ambiciózní a vysoko hledící bývalý voják, vezoucí se na primitivním antirusismu po americkém vzoru, který načerpal ve službě NATO. Měl by prostě a jednoduše zchladnout a vrátit se zase na zem a chvíli žít mezi obyčejnými českými, moravskými a slezským občany, aby taková prvoplánově primitivní prohlášení přestal dělat. Ale copak víme, na co si myslí v budoucí kariéře a čí podporu bude hledat?

Na konci března ochranka v bance upozornila kojící ženu, aby se zahalila, nebo odešla. Kojící matky protestovaly kojením na pobočkách zmíněné banky, navzdory tomu, že se ústav omluvil. Co tento spor říká o naší společnosti?

Ať si klidně matky kojí, kde chtějí, to mi nevadí, a pokud zachovávají základní zásady slušnosti, stejně jako jejich okolí, nic se neděje. Co mi vadí, je medializace možného nevhodného zásahu pracovníka banky. Copak nemáme již dost zkušeností s MeToo? Na jasných příkladech jsme viděli, kam to vede, a že se vždy najdou lidé, kteří jsou pro vlastní zviditelnění ochotni lhát, podváděl a klidně ubližovat druhým. Lidé, vzpamatuje se, a trochu selského rozumu, prosím!

Žijeme v kultuře stěžování?

Ne, ale žijeme v době pomíjivé mediální slávy, kdy si každý redaktor myslí, že je nad lidmi a jeho úkolem je lidi učit, jeho názor je nad názorem ostatních a on je předurčen říkat, co je správně a co ne. Tohoto trendu se chytají zoufalí lidé toužící po veřejném ocenění a svých pěti minutách v televizi. Tato symbióza mezi nutností stále vysílat nějakou „bomba“ zprávu a snahou být vidět, je pravou příčinou dnešního poklesu úrovně kultury publicistiky.

Brambory oproti loňsku podražily o dvě třetiny. Jde o dočasný výkyv například z důvodu sucha, nebo o systémovou chybu?

Vítejte v kapitalismu. Plánovat hospodářství na delší dobu je přece zločin a komunistický výmysl. Tak včera vybijeme stáda skotu, abychom je zítra museli draze nakupovat. Zasadíme všude řepku, abychom zjistili, že biopaliva už nejsou in a brambory nemáme kam sadit. A vymlouvat se na nedostatek vody? Kolik nových vodních nádrží bylo postaveno za posledních 30 let? Nebýt komunistů a plánovaného hospodářství s těmi prokletými pětiletkami, kde by byla ta velká stavební díla? Ano, nehledělo se na individuální zájmy a prospěch celku byl nade vše. Dnes můžeme vidět, jak je stát bezmocný k nenažranosti jednotlivců jednajících pod heslem „každá koruna dobrá a ostatní ať chcípnou“. Vidíte to všude, od vodních děl až po dálnice.

Může se stát, že Česko v budoucnu nebude potravinově soběstačné? Nebo tomu dokonce už tak je?

Hloupá otázka; je někdo v této zemi, kdo neví, že žijeme z dovozu? Vše jsme prodali a teď jsme nájemníci ve vlastní zemi a mnohdy ani ta půda už nám nepatří!

Ozývá se, že Slováci jsou proevropštější než Češi. Že jejich politická kultura je vyspělejší, když byli schopni zvolit takovou kandidátku jakou je Zuzana Čaputová, a že bychom jim měli závidět. Závidíte Slovákům?

Závidím Slovákům Tatry, Dunaj a brynzové halušky – ale prezidentku nebo politiky v parlamentu? K tomu nemám důvod. Jsou totiž úplně stejní jako kdekoliv jinde, jen musíte odhalit jejich motivaci, program a zájmy, které reprezentují. Už dávno nemám iluze a jsem pragmatický optimista. Důvodem optimismu je to, že každý živý tvor zahnaný do kouta začíná bojovat za to nejdůležitější – bezpečí sebe a své rodiny.

Nikdo asi nezávidí Ukrajině, kde se konají prezidentské volby. Na internetu koluje hláška, že je vyhraje buď komik, nebo tragikomik. Jak tamní situaci vidíte vy?

Věřím komikovi, protože z toho, kde Ukrajina je, se může dostat jen s vysokou mírou sebeironie a humoru. Cestou je prolomit tu rétoriku válečných štváčů a zasednout k jednacímu stolu. Rusko nechce anektovat Donbas ani Luhansk, jen nechce mít NATO pod okny. Pokud to někdo nepochopil po zkušenostech v Kosovu, Iráku, Afgánistánu, Libyi, ale také v Gruzii nebo aktuálně v Jižní Americe, má nádherný život plný nádherných chvil a možná slaboduchosti. Globální zájmy USA First se neštítí ničeho, a pokud mi někdo nevěří, ať se začte do tajných zpráv zveřejněných na WikiLeaks, než vydají Assange a on po waterboardingu přizná, že psal vše sám a nic z toho co zveřejnil není pravda. Popřípadě to psal Putin.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…