Vítězslav Jandák: Havel nebyl oblíbený, byl vytvořený. Když vám budu v televizi měsíc pozitivně ukazovat opici, taky si ji zamiluje národ. Pak celý svět

02.10.2016 19:35

OSMDESÁTINY VÁCLAVA HAVLA O tom, jak vzpomíná na Václava Havla, jak to bylo dle jeho názoru s Havlovou oblíbeností i o tom, zda Havel udělal chybu, když nepostavil po roce 1989 komunisty mimo zákon, promluvil pro ParlamentníListy.cz poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD). Vyjádřil se i k Havlově oblíbenému „Pravda a láska zvítězí“. „Mně se to nezprotivilo od něj, mně se to zprotivilo až od té haldy různých darebáků a lumpů, kteří se k tomu připojili a ve jménu tohoto hesla udělali tolik svinstev, že to svět neviděl,“ vysvětluje Slávek Jandák

Vítězslav Jandák: Havel nebyl oblíbený, byl vytvořený. Když vám budu v televizi měsíc pozitivně ukazovat opici, taky si ji zamiluje národ. Pak celý svět
Foto: David Hora
Popisek: Poslanec Vítězslav Jandák

V těchto dnech by se Václav Havel dožil 80. narozenin. Jak vy na něj vzpomínáte?

Jako na prezidenta republiky.

Někteří lidé Havla milují, jiní ho odsuzují a mluví o tom, že byl vlastně nastrčená figurka a listopad 89 byla připravená akce. Jaký na to máte názor?

Tak každopádně něco se stalo, to znamená, že to někdo musel připravovat. Nic není náhoda a v politice nic není náhoda. Takže já si myslím, že ta akce byla připravená a dopadla tak, jak dopadla.

A hlavně – lidi Havla nenávidí, lidi ho milují… to všechno dělají média. Jako média říkají, že všichni milují Schwarzenberga. Vždyť to není pravda. Jak je vidět, všichni milují Zemana. Takže to ne. Ti politici jsou v tom potom více méně nevinně.

Co odpůrci Havlovi nejvíce vyčítají, byla rozsáhlá amnestie. Bylo to podle vás tehdy v pořádku, nebo to byl od tehdejšího prezidenta pořádný přehmat?

Já si myslím, že to bylo zcela logické. Tady něco končilo, něco jiného mělo začínat. Vždycky se to dělá tím, že se dá milost lidem a čeká se, že ty lidi budou lepší, že se všichni napraví…

Trnem v oku lidí, kteří Havla nemuseli, byla i jeho velká láska k ženám a k alkoholu. Vyčítají mu i jeho vztah k tehdy ještě Dagmar Veškrnové, údajně ještě za života Olgy. Co si o této stránce Havlova života myslíte?

Chlapi mívají rádi ženský, zaplaťpánbůh za to, a ať jsou to prezidenti, nebo kočí, nebo pošťáci… to bych já nevyčítal. V Americe, viz Clinton, by s tím měl obrovské problémy. Tady my tyto věci přecházíme. Tohle je nejmíň z těch věcí, které bych mu vyčítal. Já spíš vyčítám jeho zahraničně politické věci, nebo ty proklamace, které na jedné straně měl a na druhé straně je absolutně neplnil. To, co vykládal – například: musíte si uvědomit, že lžou všichni, že říkají, že bude nezaměstnanost, není to pravda…

Tak samozřejmě, tohle bylo neuvážené. Ale když ptáčka lapají, dobře mu zpívají… Nebo takovou tu propagaci čecháčkovství, které on zdánlivě odsuzoval… To jsou všechno věci, které bych mu spíš vyčítal.

Ale vyčítat mu, že se zamiloval do Veškrnové-Havlové? Ježíšmarjá, kolik chlapů se předtím do ní zamilovalo…

A čím byl podle vás Havel ve světě tak oblíbený?

Ale vždyť on nebyl oblíbený. On byl vytvořený. Každý politik je svým způsobem vytvořený. Já jsem vždycky říkal ˜– když vám budu měsíc v televizi, v rozhlase, v dalších médiích pozitivně ukazovat opici, tak si ji za měsíc zamiluje národ, později celý svět. To je otázka jenom her, PR, marketingu…

A jinak Havel zřejmě sympatický člověk byl. Byl hlavně jiný v té době těch uhlazených politiků. On zapadl, vytvořil se tu určitý symbol, lidi ho milovali, obdivovali… Prostě byl to dobrý marketingový tah.

Havlovo oblíbené heslo – pravda a láska zvítězí – měl pravdu?

Víte, kdyby to řekl jednou, dvakrát, tak by to bylo naivní, donquijotský… ale pořád bych to toleroval. Mně se to nezprotivilo od něj, mně se to zprotivilo až od té haldy různých darebáků a lumpů, kteří se k tomu připojili a ve jménu tohoto hesla udělali tolik svinstev, že to svět neviděl. A dělají je dodnes.

Právě teď před volbami mnozí Havlovi spílají, že po roce 89 nepostavil mimo zákon komunistickou stranu. Byla to podle vás chyba?

Víte, já sám jsem říkal a v politice jsem už velmi dlouho, že to, co nám dneska tady vykřikuje topka nebo odeeska: Komunisti, s komunistama ne… Tehdy byli oni u moci, mohli je postavit mimo zákon, říct – tohle se ruší. Ale myslím si, že to už je téma, které je absolutně vyvanulé. Protože když se budu dneska zamýšlet malinko nad tím, co dělá Evropská unie, co se ve světě vůbec dělá, tak si myslím, že to vše je obrovské vítězství neomarxismu. Já jako levicový politik dnes říkám, tady by měla být pravice, aby se věci vyvažovaly. Ale podívejte se, v čem jsou pravicové strany pravicové? My tady nemáme žádné pravicové strany, až na pár malých výjimek, jako jsou Svobodní... možná; což si myslím, že je strana do budoucna s velkou perspektivou. A já budu dělat všechno pro to, aby měli perspektivu, protože vždycky v politice musí být teze, antiteze a z toho plynoucí syntéza. A to tady dneska není. Takže jestli ještě dneska někdo vykřikuje, jak musíme komunisty zlikvidovat, tak je to úplná pitomost.

Sobotka i Babiš se nechali slyšet, že nevylučují spolupráci s komunisty. Souhlasíte s tím?

No samozřejmě, vždyť by byli jinak blbí. Vždyť komunisti zastupují pomalu dvacet procent obyvatel a vy je chcete vymazat z povrchu zemského? To nejde, vždyť jsme v demokratické společnosti. A Komunistická Strana Čech a Moravy, jak se dnes jmenují, je jiná strana, než byla Komunistická strana Československa. Mají jiné stanovy, ministerstvo vnitra jim je muselo schválit… To znamená, že jsou stranou demokratickou. A já s nimi musím i takovým způsobem zacházet. A vidím, že i v tom parlamentu s nimi všichni diskutují. I ti kalouskovci i ti odéesáci, všichni s nimi diskutují.

Po minulých krajských volbách se na jihu Čech konaly demonstrace kvůli tomu, že resort školství dostala právě členka komunistické strany. Co byste demonstrantům vzkázal?

Ať jdou do prdele! Protože tady šlo o jinou věc. Ta paní byla dobrá učitelka, že věřila v komunismus, byla její věc. Ale byl to politický boj, který vedl jeden učitel z Třeboně, dost neúspěšný, a zneužil k tomu studenty. To je všechno. A všimněte si, kdyby byli zásadoví, což říkají, že jsou, tak by bojovali ještě i proti jejímu nástupci, který byl také za komunistickou stranu. Ale to přestali bojovat. Jsou to škodiči, jenom škodí a likvidují. Vezměte si, pomalu končí volební období prezidenta, a oni pořád proti němu bojují. Vždyť už je to otravný!

Máme jen několik dní před volbami, co myslíte, že ČSSD u voličů nejvíc pomůže a co jim naopak uškodí?

Já si myslím, že ČSSD pomůže určité zlepšení sociální situace lidí. Myslím si také, že hejtmani se chovali dobře, alespoň co já vím… A například v jižních Čechách si myslím, že snad ČSSD dopadne dobře. Volby pro sociální demokracii dopadnou podle mého názoru tak, jak mají dopadnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…