Vítězslav Jandák objevil, co nám ohledně imigrantů raději zatajují. Možná tu prý mají úkoly, které nás budou hodně bolet

04.06.2015 17:53

„Nejlépe se vládne, když mají lidé strach,“ říká poslanec za ČSSD Vítězslav Jandák. Promluvil o uprchlících, plánovaných kvótách i o tom, proč vlastně lidé z některých zemí utíkají a čeho si máme třeba na uprchlících, kteří jsou nyní například v Řecku, všimnout.

Vítězslav Jandák objevil, co nám ohledně imigrantů raději zatajují. Možná tu prý mají úkoly, které nás budou hodně bolet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák s faktickou poznámkou

„Srovnávat to, jak lidé za totality z Čech utíkali na Západ, s dnešním problémem kolem uprchlíků je naprostý nesmysl,“ říká Jandák.

Jaký je váš názor na kvóty ohledně uprchlíků?

Je zvláštní, že pokaždé se mluví o jiném množství lidí. A myslím, že většina lidí neví přesně, jaké ty kvóty mají být. Každopádně podle mých posledních informací máme přijmout více utečenců než například Rakousko nebo Švédsko. Je to zvláštní.

Jak byste vy řešil problém s uprchlíky?

Já bych řekl představitelům států, které házejí na některé země bomby, aby to nedělali. Protože samozřejmě když budeme ty země bombardovat, tak ti lidé budou někam utíkat. A budou utíkat na místa, která vidí v televizi, kde se podle nich nejlépe žije, tedy do Evropy. Já bych tedy prvně zastavil nesmyslné bombardování, protože přitom zahyne spousta civilních lidí. A je to hrůza! Do těch obyvatel to vnáší zmatek a zoufalství, které řeší tím, že utíkají. A také samozřejmě mají vztek. Takže se mohou začít mstít. Myslím si, že je nutné se k mezinárodním problémům chovat s chladnou hlavou, a ne všechno řešit jako pistolníci. Vždycky, když se jedná, tak se nestřílí.

Říkáte, že by se mohli začít mstít. Myslíte si tedy, že bychom měli mít z uprchlíků strach?

Víte, co je zajímavé? Že žádný z těch velmi inteligentních novinářů se nezajímá o to, jakého pohlaví ti utečenci jsou. Že skoro tři čtvrtiny z nich jsou mladí muži. Nikoli rodiny. Většinou přece prchají rodiny. A tady najednou máme většinu velmi zdatných mladých mužů, kteří mi připadají, že mohou být i trénovaní. A zde může vzniknout forma odplaty za rozbíjení jejich země. Samozřejmě vycházím jen z dostupných materiálů, jež jsou na internetu a které jsem viděl na fotografiích. Ale třeba uprchlíci v Řecku mi většinou nepřipadají jako strádající, zoufalí lidé.

A jel byste teď do Řecka na dovolenou, nebo právě kvůli uprchlíkům ne?

Já jsem nejraději v Čechách nebo na Istrii a tam ještě utečenci nejsou. Řeků je mi trošku líto, nějak se to na ně v poslední době všechno sesypalo.

Když se vrátíme k tomu, jak se máme k uprchlíkům postavit, někteří lidé říkají, že nás za komunistů také Západ přijímal. Je možné to srovnávat?

To se srovnávat vůbec nedá. To je něco absolutně jiného. Tohle srovnávají a argumentují tím velmi hloupí lidé. Takže ať nelžou! To je něco jiného!

Odpůrci toho, abychom pomáhali uprchlíkům, poukazují také na sociální dávky, které by bylo nutné jim alespoň po nějakou dobu vyplácet. Stěžují si, že na tom budou „biti“ čeští občané.

Tak samozřejmě, to je pravda. Když mám něčeho nějaké množství a někomu přidám, musím někomu jinému zase ubrat. To je matematika. Samozřejmě že by to tady lidi odnesli. Navíc ti imigranti jsou zvyklí na jiné počasí, jinou historii, kulturu… To není jen o tom, že věří v jiného boha, jiné hodnoty. Je otázkou, jestli se s lidmi v Čechách vůbec sžijí.

A co si myslíte o strachu z islámu? Je podle vás přehnaný, nebo naopak se máme bát ještě víc?

Samozřejmě jsou místy obavy přehnané. Protože my bychom měli mít strach z přelidněné Evropy nekvalifikovanými, zoufalými lidmi. A jestli jsou to věřící lidé v islám nebo jestli jsou jiné víry, v tom to není. Musíme odstranit důvod, proč ti lidé se dali do pohybu. Tedy znovu opakuji, zastavit likvidaci zemí těch lidí, aby neutíkali. Svádět všechno na islám je strašně jednoduché

Jsou obavy i z toho, že nás muslimové jednou zotročí. Myslíte, že je to opravdu reálné?

To je nesmysl. Mě nikdo nepřesvědčí o tom, že hrůza vychází z islámu. Hrůza vychází z lidské agresivity. Pakliže začnu něco řešit na ulici agresivně, maximálně dostanu pár facek. Když začnu něco řešit agresivně jako šéf nějakého státu nebo seskupení, mohu vyhrát nebo mohu dostat přes hubu a prohrát tu válku. Nehledejme nepřítele v islámu, ale v agresivních lidech ať už jsou jakéhokoli vyznání.

A co byste vzkázal těm, kteří proti islámu v České republice demonstrují?

Víte, já se těm lidem nedivím, protože tady za poslední dobu strašně klesla vzdělanost. Tady někteří lidé vycházejí z toho, co diktuje mainstream, mainstreamová média. A tam se prostě vytáhne šavle a začne se říkat, že ti největší lumpové jsou islamisti. A vytváří se strach z nich. Protože přece nejlépe se vládne, když mají lidi strach. Tak se semknou a zapomenou na své problémy. Zapomenou na lumpárny vlastního státu. Odvrácená pozornost někam daleko je přece ohromně výhodná.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…