Vláda potichu posílá 95 milionů na imigrační centra. Pokud tento boj prohrajeme, je to konec. Poslanec a hejtmanský kandidát SPD varuje

17.09.2020 21:00

ROZHOVOR V Jihomoravském kraji kandiduje za SPD na hejtmana Jan Hrnčíř, který tento kraj již tři roky reprezentuje v Poslanecké sněmovně. Zaměřit se chce na rozvojové projekty, se kterými se seznámil v Poslanecké sněmovně, ale na srdci mu leží také vzdělávací systém. Zásadní proměnou podle něj musí projít například systém učilišť.

Vláda potichu posílá 95 milionů na imigrační centra. Pokud tento boj prohrajeme, je to konec. Poslanec a hejtmanský kandidát SPD varuje
Foto: Archiv J. Hrnčíř
Popisek: Poslanec SPD Jan Hrnčíř

Za Jihomoravský kraj jste poslancem, teď kandidujete i na jeho hejtmana. Co pro vás znamená jižní Morava?

Jižní Morava je můj rodný kraj, mám tu své srdce. Není mi tedy lhostejný její osud a snažím se rodnému kraji a lidem tu žijícím pomáhat.

Někteří říkají, že jižní Morava, to jsou vlastně dva světy, dost rozdílné. Na jedné straně tradicionalistický venkov, na druhé pak velmi liberální a „světácké“ Brno, toužící se vyrovnat Praze, Vídni a dalším metropolím. Vnímáte také tento kontrast?

Je pravda, že žádný jiný kraj v republice nemá tak velký rozdíl ve velikosti mezi krajským a dalšími městy. Druhým největším městem v kraji je totiž Znojmo, které má cca 12x méně obyvatel než Brno, takže ten kontrast mezi velkoměstem a zbytkem kraje je samozřejmě viditelný. Město Brno je významným dopravním uzlem, ve kterém se sbíhá silniční, dálniční a železniční síť spolu s integrovaným dopravním systémem Jihomoravského kraje. Rozvoj území souvisí s jeho dopravní dostupností, která ve zbytku kraje stále dost zaostává. Většina socioekonomické aktivity se totiž soustřeďuje do městských center a koridorů, které je spojují.

V Poslanecké sněmovně působíte v rozpočtovém výboru. Dělení rozpočtových příjmů mezi stát, kraje a obce je tradičně ožehavá otázka. Myslíte si, že kraje dostávají dostatek prostředků?

Jednoznačně nedostávají. I když se kraje starají o silnice 2. a 3. tříd, tak nemají podíl z výnosů spotřebních daní z pohonných hmot a maziv. Konkrétně Jihomoravský kraj dostává od státu dlouhodobě výrazně méně peněz v přepočtu na obyvatele, než mají jiné kraje. Nejvíce je to vidět na financování sociálních služeb. To samozřejmě znevýhodňuje náš kraj, který musí dotovat tyto služby ze svého rozpočtu, a musí tak v jiných oblastech šetřit. To se musí už konečně změnit.

V programu SPD pro krajské volby se hovoří o podpoře regionálního podnikání. Co přesně to znamená a jak by tato podpora měla vypadat?

Bohužel kraj ze svého rozpočtu není schopen podporovat velké rozvojové projekty. Na všechny investice má pouze něco málo přes dvě miliardy Kč. Může pomáhat udržováním kvalitní dopravní infrastruktury a dopravní obslužnosti, podporou oprav krajských a obecních objektů. Také je třeba více podporovat potravinovou soběstačnost, takže i finančně podporovat zemědělce.

Jako dobrou investici do budoucnosti kraje zmiňujete zajištění kvalitní sítě odborných učilišť zřizovaných krajem. Jak je na tom síť učilišť nyní?

Ukazuje se, že prospěchová stipendia, která Jihomoravský kraj vyplácí učňům z vybraných oborů, fungují, protože pokles počtu žáků v podporovaných oborech vzdělání je minimální. V této praxi je třeba pokračovat a rozšířit na další obory.

Důležitá je také spolupráce s podnikatelským sektorem. Budeme bránit likvidaci tradičního speciálního odborného učiliště ve Cvrčovicích, které by mohlo kvůli inkluzi zaniknout.

Na jaké obory by se měl kraj při budování této sítě zaměřit? Jinými slovy – jakým směrem by se měl hospodářsky rozvíjet?

V tuto chvíli mají na krajské stipendium nárok například čalouníci, zedníci, kominíci, malíři, klempíři a nástrojaři z krajských škol, kteří prospívají s vyznamenáním. Firmy už tradičně na školách nejčastěji hledají technické pracovníky, ale obrovská poptávka je třeba po řeznících.

Poměrně diskutovaným tématem v oblasti ekonomiky jsou dnes „montovny“ neboli podniky vyrábějící výrobky pro zahraniční investory, kteří si zisky odčerpávají do svých domovin. O zaměstnancích v těchto montovnách se hovoří jako o novodobých otrocích nebo vzhledem k výši jejich výdělků jako o „pracující chudobě“. Jak se díváte na tento problém?

V České republice dochází dlouhodobě k nadměrnému odlivu zisků do zahraničí, kdy jednou z forem je výplata dividend, jejichž prostřednictvím každoročně odtékají stovky miliard korun. V době očekávané krize jsou to peníze, které může naše republika velmi nutně potřebovat. Dlouhodobě prosazuji v Parlamentu zdanění nadnárodních korporací.

Vláda ANO a ČSSD s podporou KSČM moje návrhy na řešení v této oblasti vytrvale odmítá. Zamítla i můj návrh na zdanění dividend, které nadnárodní korporace vyvádějí (s nulovou daní) svým vlastníkům z tuzemska do zahraničí. Navrhoval jsem srážkovou daň ve výši 15 %, tedy stejné podmínky, jako mají tuzemští podnikatelé.

Jako důležitý pro Jihomoravský kraj zmiňujete též zákon o liniových stavbách, který by měl usnadnit stavbu dálnice D43. Proč je pro kraj tato komunikace tak významná?

Tato neustále pouze slibovaná rychlostní komunikace zlepší dopravní dostupnost mnoha měst a obcí, a sníží tak dopravní zatížení v exponovaných místech regionu a propojí Moravu s Čechy na severu.

Hlavním tématem SPD pro krajské volby je ale bezpečnost. Ve vašem kraji je zdůrazňováno zastavení podpory migrace a islamizace. Zdá se mi, že v kraji u rakouských hranic, přes který v roce 2015 vedla hlavní migrační trasa, je to téma aktuálnější než jinde…

Samozřejmě je to stále aktuální téma. Vláda do médii tvrdí, že žádná ilegální migrace ČR nehrozí a zároveň potichu vypisuje výběrová řízení na zřízení a provoz imigračních center právě i v našem Jihomoravském kraji. Tento záměr podporuje částkou 95 000 000 Kč na příští dva roky. Tyto snahy naprosto odmítáme, je třeba se nejprve postarat o naše slušné občany v existenčních problémech.

Máte obavy, že hrozí, že budeme následovat západní Evropu, kde v posledních letech stoupá počet střetů s muslimskou menšinou?

V současné době by již mělo být všem jasné, že před sebou máme samotný střet civilizací s neustále se stupňujícími konflikty mezi židovsko-křesťanskou západní kulturou a hnutím za islámské obrození, které dnes zachvátilo celý muslimský svět. Je to zápas o nový světový řád.

Muslimský populační růst má bezprostředně za následek značný počet nezaměstnaných mladých lidí naplněných nespokojeností. Z nich se pak rekrutují přívrženci islámského fundamentalismu. Z muslimského pohledu je sekularismus, který vládne v evropském prostoru, bezbožnost, a tudíž mnohem větším zlem než křesťanství. Pohlíží tak na Západ jako na arogantní, materialistickou a úpadkovou civilizaci. Takže odpor proti trvalému přerozdělování imigrantů je pro přežití národů Čechů a Moravanů zásadní. Pokud tento boj prohrajeme, je to konec české státnosti.

Na závěr to trochu odlehčeme: když jezdíte mezi Prahou a Brnem, vnímáte známou rivalitu mezi oběma městy?

Myslím, že Pražany Brno vůbec nezajímá. Pramálo je zajímá i dění za hranicemi Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

13:55 „Řekněte to lidem ještě před volbami.“ Okamura poslal výzvu Babišovi

Předseda SPD Tomio Okamura vyzval Babiše, aby ještě před volbami sdělil voličům, zda chce v případě …