Vláda potřebuje spadnout z hrušky dolů, soudí Moravan Škromach

19.06.2013 20:08

ROZHOVOR Pokud lidé dělají nepravosti a myslí si, že jsou nedotknutelní, tak jak my Moravané říkáme: z hrušky dolů. Všechno současné dění snad povede k pročištění atmosféry. Nejlepším řešením jsou pro nás předčasné volby. To jsou prohlášení místopředsedy Senátu za ČSSD Zdeňka Škromacha.

Vláda potřebuje spadnout z hrušky dolů, soudí Moravan Škromach
Foto: rep
Popisek: Zdeněk Škromach

V souvislosti s rozsáhlým vyšetřováním na Úřadu vlády by mohl být obviněn i premiér v demisi Petr Nečas. Očekával jste, že to zajde až tak daleko?

Je to alarmující a ukazuje se, že nesvatá koalice, která nevzešla z voleb, ale vznikla účelově, nese svá zkažená vejce. Nečasova reakce byla trochu váhavá. Nicméně jde o věc, která již nějakou dobu zrála. Lidé chtějí volby a změnu. Sestavovat jakoukoliv vládu v sestavě, která v Poslanecké sněmovně existuje, kde jsou poslanci ze stran, co ani nekandidovaly, by nebylo vhodné. Taková sněmovna už nemá legitimitu k existenci. Nejčistším způsobem vývoje by bylo rozpustit Poslaneckou sněmovnu a do podzimu vyvolat nové volby.

Někteří politici se ptají, komu to zatýkání prospívá. Prý ČSSD a TOP 09. Jak se k tomu stavíte?            

Jsme opoziční stranou a nemáme mocenské prostředky, jak bychom to mohli ovlivnit. Nicméně podobných obvinění ČSSD už jsem slyšel nespočet. Připadají mi úsměvná.  Podle mě je to mocenský boj v rámci vládní koalice, kdy určité skupiny vládních politiků došly k závěru, že tato vláda už nemá smysl. Premiér navíc nepochopil, že už měl před rokem skončit stejně jako jeho předchůdce Mirek Topolánek. Nyní se vytvořily podmínky, aby to nastalo. Co se týče Vojenského zpravodajství, to nám udělá velké problémy v rámci spolupráce s NATO. Pokud vše povede k pročištění atmosféry, tak to bude dobré. Taky je důležité, aby občané zase nabyli důvěry k tomu, že demokracie v Česku má cenu.

Kdo to podle vás tedy celé spunktoval?                    

Nechci jmenovat. Už jednu Kubiceho zprávu jsme tu měli a její autor je dnes ministrem vnitra. Kdyby nevěděl, že se něco děje, jak to bylo prezentováno, tak je špatný ministr. A pokud věděl, tak se ptejme, co všechno. Jinak je dobře, že funguje heslo: padni, komu padni. Pokud člověk udělá nepravost a má pocit, že je nedotknutelný, což vypadá, že se tady dělo, tak je dobré, jak se na Moravě říká: z hrušky dolů!

Kdo by byl pro vás na postu nového premiéra vládní koalice nejpřijatelnější? (rozhovor se konal ještě před oznámením jména Miroslavy Němcové, pozn. red.)

Občanská demokracie bude mít vůbec dost velký problém postavit do čela výraznější osobnosti. Miroslava Němcová je v současnosti nejznámější podle všech průzkumů a má to logiku, že je to ona. Nicméně by i její vláda musela stát na nějaké podpoře Poslanecké sněmovny a těžko bude podporu nyní sbírat jinak než zase nějakým „korumpováním“ některých poslanců. Normální strany, co vzešly z voleb, už dneska pro takovéto řešení ruku nezvednou.

Prezidenta Miloše Zemana, vašeho kamaráda, nyní čeká zatěžkávací zkouška. Jak se podle vás zachová?

Předčasné volby jsou v rukách Poslanecké sněmovny, takže i našeho klubu. Takže bude reagovat na snahy ve sněmovně. Buď se tedy sněmovna rozpustí, a pak vypíše do šedesáti dnů volby. Do té doby klidně může dovládnout tato vláda v demisi. Nemá smysl ustavovat novou. Pokud by se ale nenašlo sto dvacet poslanců pro rozpuštění sněmovny, pak bude mít prezident dilema. Buď politická vláda s Miroslavou Němcovou, nebo úřednická vláda, pro kterou by získal podporu. Obě varianty však považuji z pohledu sociální demokracie za problematické.

Kdo bude premiérem po volbách? Bohuslav Sobotka, nebo celkem oblíbený Michal Hašek?

Obvykle je premiérem předseda vítězné strany, tedy ten první. Nicméně těžko předpovídat, jak občané ve volbách rozhodnou. Pokud sociální demokracie volby vyhraje a bude lídrem, tak to bude úřadující předseda. Navíc momentálně jak Michal Hašek, tak i Slávek Sobotka pracují v tandemu, protože oba mají ve svém věku politickou kariéru před sebou. Nemají tudíž kam spěchat. Myslím, že si oba uvědomují, že jedna věc je rivalita o vedení ve straně, která skončila sjezdem, a druhá je úspěch strany. Úspěch ve volbách je nejdůležitější, a pak bude otázka, jak to všechno dopadne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…