Vláda riskuje, že ceny potravin vyletí. Pak bude pozdě, říká šéf Agrární komory. Trpí i zemědělci

01.04.2022 19:30 | Rozhovor

Ruská agrese vůči Ukrajině působí problémy také v podobě rychle rostoucích cen potravin. Mohou se naplnit i černé scénáře, říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. Situaci v zemědělské prvovýrobě označuje přímo za kritickou a tvrdě kritizuje dosavadní reakci vlády. Českým zemědělcům by přitom podle něj mohly pomoct některé konkrétní a velmi rychle proveditelné kroky jako třeba dočasné odpuštění spotřební daně za naftu. Producenti trpí zvýšenými náklady, spotřebitelé rostoucími cenami. Kdo tedy bohatne?

Vláda riskuje, že ceny potravin vyletí. Pak bude pozdě, říká šéf Agrární komory. Trpí i zemědělci
Foto: AKČR
Popisek: Jan Doležal, Prezident Agrární komory ČR

Jakým způsobem narušuje válka na Ukrajině zemědělsko-potravinářský řetězec v ČR?

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí
Ukrajinsko-ruský konflikt dopadá na české zemědělství hned v několika směrech. Nejpalčivějším problémem je momentálně nedostatek minerálních hnojiv, která se do Evropy dovážejí především z Ruska, Ukrajiny a Běloruska. To znamená další tlak na jejich zdražování a zvyšování výrobních nákladů zemědělců. Další potíže znamená závislost Česka na dodávkách ropy a zemního plynu z Ruska, která se projevuje cenovou nestabilitou těchto surovin zásadních pro stabilní provoz živočišné i rostlinné výroby. V neposlední řadě se začínají objevovat i potíže se zajištěním pracovníků z Ukrajiny na jarní polní práce v zemědělství. Respektive nekvalifikované pracovní síly je dostatek, ale chybějí lidé na odbornější pozice, jako je například obsluha zemědělských strojů.

O desítky procent roste cena hnojiv i pšenice, lze očekávat, že v příštích měsících výrazně vzroste cena pečiva? Mohou se naplnit i temné scénáře, kdy některé druhy budou méně dostupné?

Vzhledem k propojenosti evropského trhu se černé scénáře naplnit mohou. Česko je sice v řadě obilovin plně soběstačné a jejich odbyt je z valné části vázán předběžnými smlouvami s fixovanými cenami. Ceny zbývající části jsou ale podřízeny vývoji na evropském trhu, potažmo globálním trhu. Otazníky visí také nad budoucím vývojem, který je v současné situaci velmi obtížné jakkoliv předvídat.

„Pane ministře, přestaňme se starat o to, aby měli co jíst lidi v Řecku, a starejme se o to, abychom my měli plné krámy, protože jinak nám lidé dají přes hubu,“ varoval směrem k ministrovi zemědělství Milan Teplý, ředitel Madety. Měla by nyní vláda podpořit potravinovou soběstačnost země? Pokud ano, jak?

Situace v naší zemědělské prvovýrobě je skutečně kritická a dosavadní reakci vlády na tuto situaci považujeme za liknavou až kontraproduktivní. Požadujeme proto cílenou podporu zemědělských podnikatelů na straně vstupů například formou dočasného odpuštění spotřební daně na naftu použitou v rámci zemědělské prvovýroby, dočasné nezdaňování podpor či poskytnutí provozních úvěrů. Popsané kroky by mohly alespoň částečně ulehčit českým zemědělcům, kteří zajišťují kvalitní české potraviny pro obyvatele za dostupné ceny. Uvítali bychom také, kdyby se česká vláda zasadila o odložení a přehodnocení nových pravidel pro rozdělení zemědělských dotací a také Zelené dohody pro Evropu. V opačném případě skutečně riskuje, že ceny potravin na pultech českých obchodů vyletí do závratných výšin. Jenomže pak už bude na řešení pozdě.

Když zavoláte v halách státních hmotných rezerv, ozve se ozvěna. I tato slova jsme slyšeli v uplynulých dnech. Opět je to citace ředitele Madety Milana Teplého. Proč vlastně netvoří Česko rezervy? Tedy podle Ministerstva zemědělství tvoří a jsou dostatečné. Jak to vlastně je?

Zvýšení zásob některých komodit v rámci státních hmotných rezerv považujeme rovněž za jednu z možností, jak by mohla vláda na současnou situaci reagovat. Aktuální stav těchto zásob zná pouze Správa státních hmotných rezerv.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34543 lidí

Lze očekávat, že ceny potravin dále porostou a Češi budou muset své spotřebitelské chování na Velikonoce, potažmo třeba i na Vánoce omezit?

Je pravda, že potraviny na pultech českých obchodů zdražují, ale neznamená to, že tyto peníze směřují k českým zemědělcům. Chovatelům a pěstitelům ve skutečnosti stoupají vstupní náklady v posledních měsících o desítky až stovky procent, přičemž ukrajinsko-ruský konflikt tyto trendy ještě urychlil. Zdražují krmné směsi, minerální hnojiva, pohonné hmoty, energie a stoupají také mzdové náklady. Chovatelé ale mají omezené možnosti promítnout toto zdražování do cen, za které prodávají své zboží kvůli levné a předotované konkurenci ze zahraničí, a v plné výši se proto toto zdražení české zemědělské prvovýroby neprojevuje ani na spotřebitelských cenách. Kromě zemědělců mají na ceny v tuzemských obchodech vliv také náklady a přirážka zpracovatelů, náklady na přepravu a skladování potravin a především náklady a přirážka velkých obchodních řetězců. Z těchto důvodů je obtížné předvídat cenový vývoj potravin na pultech českých obchodů.

U kterých hojně konzumovaných potravin hrozí největší zdražení? Je naopak něco, co zlevňuje?

Cenový vývoj potravin v Česku je skutečně velmi těžké předvídat z výše uvedených důvodů. Co ale reálně hrozí, je, že pokud čeští zemědělci nadále nebudou dostávat za svou práci adekvátně zaplaceno, ztratí již nadobro motivaci vyrábět potraviny.

Je řešením případné snížení DPH u potravin? Co má vláda dělat v krátkém horizontu?

Snížení DPH na potraviny nemusí nutně znamenat úlevu pro peněženky spotřebitelů nebo zajištění adekvátní odměny pro české zemědělce a potravináře za jejich zboží. Pokud by vláda k takovému kroku přistoupila, musela by zajistit, že na tom nevydělají některé jiné články v rámci dodavatelsko-odběratelské potravinové vertikály, kam patří například i velké nadnárodní obchodní řetězce.

„Rodinné zemědělství nenadojí dost mléka. Já to nerad říkám, ale musím stavět na těch velkých. Sýry taky neuplácáte na dřezu doma. Já musel koupit drahou linku za 800 milionů a dneska uživím tu republiku, když budu mít mléko,“ uvedl v otázkách Václava Moravce šéf Madety Milan Teplý. Máme stavět potravinovou soběstačnost zejména na již fungujících kolosech?

Ve výrobě českých kvalitních potravin mají své místo podniky všech velikostí, různých právních forem a odlišného výrobního zaměření. Podnikání větších společností tak jako v jiných oborech stojí na více pilířích, což jim zajišťuje stabilitu i v krizových časech, co se týká provozu podniku, stability produkce i určité jistoty pro zaměstnance.

Za socialismu byla Ukrajina „obilnicí Evropy“. V současné době je spíše obilnicí Afriky. Kdy nejpozději mohou Ukrajinci zasít, aby nebyla ohrožena letošní sklizeň? A pokud zasejí, nebudou mít problémy s dopravou vzhledem k tomu, že Rusové nyní drží některé ukrajinské přístavy a pozemní komunikace?

Toto tvrzení stále platí a vzhledem k provázanosti evropského trhu se současná situace už nyní projevuje na výkupních cenách obilovin také v Česku. Jakkoliv odhadovat budoucí vývoj je nyní značně problematické. Nikdo neví, co bude. Obecně lze říci, že rostlinná výroba navazuje na jednotlivá roční období a vývoj počasí, jednoduše odložit některé činnosti na později prostě nejde nebo s velmi nejistým výsledkem.

Opusťme riziko, které skýtá výpadek ukrajinského zemědělství pro svět. Hrozí podle vás i nedostatek potravin pro Ukrajinu? A tedy i scénář, že zbytek Západu bude muset Ukrajině dodávat nejen stavební materiál a peníze, ale také potravinovou pomoc?

V současné nejisté situaci na Ukrajině hrozí prakticky cokoliv.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marek Korejs

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Z 10 řízků jen 3 české. Válka? Jsme bez jídla.“ Zpráva o potravinách v ČR

14:15 „Z 10 řízků jen 3 české. Válka? Jsme bez jídla.“ Zpráva o potravinách v ČR

„Potravinová soběstačnost v ČR? Až ohrožující. Dnes z deseti vepřových řízků jsou jenom tři české,“ …