Vládo, neskákat, jak píská mediokracie! Soros, Gates… Ekonom Ševčík se rozjel

21.01.2021 19:50

ROZHOVOR „Peníze nelze tisknout do nekonečna. Po určitém čase může dojít ke zhroucení celého ekonomického systému,“ varuje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz ekonom Miroslav Ševčík z Vysoké školy ekonomické v Praze. Podle jeho slov se dokonce někteří netají tím, že chtějí „nový začátek“ a přerozdělovat bohatství devastovaných odvětví mezi sebe. Ekonomický expert hnutí Trikolóra přitom ostře kritizuje přijatá vládní opatření a např. lockdown považuje za úplný nesmysl. „Platí se za nicnedělání,“ uvedl Ševčík s tím, že nevyčíslitelné škody jsou zároveň páchány také na sociálních vazbách mezi lidmi.

Vládo, neskákat, jak píská mediokracie! Soros, Gates… Ekonom Ševčík se rozjel
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miroslav Ševčík, vysokoškolský pedagog a ekonomický expert hnutí Trikolóra

V jakém stavu jsou podle vás české veřejné finance poté, kdy vláda Andreje Babiše prosadila dramatické navýšení schodku státního rozpočtu v loňském i letošním roce?

České veřejné finance byly v dobré, až by se možná dalo konstatovat, skoro nejlepší kondici v rámci zemí Evropské unie, ale možná i na světě. Základ tomuto stavu dal především transformační proces na počátku 90. let 20. století. I přes všechny rozhazovačné následující socialistické vlády se tyto kontury veřejných financí podařilo udržet. Samozřejmě nesmyslně vysokými deficity se stav českých veřejných financí dramaticky mění. Připomínám, že politici schválili přehnaně vysoký deficit ve výši 500 miliard korun již pro uplynulý rok 2020. Naštěstí se ukázalo, že této výše nebylo dosaženo. Konečný deficit tak činil 363,7 miliardy korun. Někteří ekonomové a politici chybně tvrdí, že se tak ušetřilo 132,6 miliardy korun. Prosím, nutno zdůraznit, že se nic neušetřilo. Že se pouze zbytečně neutratilo. A že Poslaneckou sněmovnou schválený deficit byl přehnaně nadsazený. Stejně tak tvrdím o rozpočtu pro letošní rok, kdy byl schválen astronomický deficit 320 miliard korun, že i přes všechna hloupá vládní opatření s uzavíráním ekonomiky je výše schváleného deficitu nadsazená. Pro ilustraci tato výše plánovaného deficitu je 20x vyšší než součet výsledků hospodaření státního rozpočtu za osm nejtěžších let transformace ČR v období 1990–1997. Za celé toto období hospodařil státní rozpočet se schodkem pouhých 16 miliard korun.


Podle některých odhadů by schodek státního rozpočtu za loňský, letošní a příští rok mohl překročit i jeden bilion korun. Vidíte to stejně?

Určitě to není nutné. Ale vláda, resp. ministři, se musí probudit z lockdownové debility, neblbnout a neskákat, jak píská mediokracie, farmaceutické firmy, George Soros, Bill Gates, Klaus Schwab a další covid alarmisté. Budou-li politici pokračovat v dalším nesmyslném uzavírání ekonomiky, nebudeme si v brzké době moci dovolit ani to, abychom mohli pomáhat těm opravdu nemocným. A to nejenom covidem nemocným. Je to především otázka finančních prostředků, ale v neposlední řadě mimo jiné i psychické a fyzické kondice obyvatelstva.



U laické veřejnosti panuje přesvědčení, že stát prostě peníze má, proto diskuse o schodku státního rozpočtu působí jako virtuální debata. Opravdu je to tak jednoduché? Nebo takto výrazně deficitní rozpočty se mohou nějak promítnout do běžného života lidí?

Bohužel u velké části veřejnosti ekonomicky laické, ale i vysokoškolsky v jiných oborech vzdělané, převládá myšlení, že peníze lze tisknout donekonečna. Není tomu tak. Po určitém čase může dojít ke zhroucení celého ekonomického systému. A možná o to i části mediokracie, jí ovládaným politikům a zájmovým skupinám, jde. Mimochodem, někteří se tím netají, že chtějí nový začátek, a že chtějí přerozdělovat bohatství devastovaných odvětví mezi sebe. Pokračování hloupé politiky plošného uzavírání ekonomik se samozřejmě již v současné době promítá do statisíců lidských osudů. Postihuje to běžný život, devastující dopady to má na základní vzdělání, středoškolské vzdělání a v nemalé míře i na vzdělávání vysokoškolské. Nevyčíslitelné škody jsou páchány na sociálních vazbách mezi lidmi. Rozmáhá se bonzáctví, udavačství a šmírování. Část populace je zasažena strachem. O tom, že vznikají deficity a budou je muset platit celé generace občanů, není pochyb. A samozřejmě se to bude dlouhá desetiletí promítat do jejich běžného života.

Byly podle vás správným způsobem využity takto získané finanční zdroje pro boj s pandemií covid-19? Byly doposud utracené peníze použity podle vás efektivně?

Anketa

Zachrání nás vakcína proti covidu-19?

27%
73%
hlasovalo: 10416 lidí
Tištěním peněz získané finanční zdroje pro boj s pandemií covid-19 nebyly povětšinou utraceny efektivně. V podstatě v některých ohledech se platí za „nicnedělání“. Zcela zbytečně opakovaně došlo k uzavření celých segmentů ekonomiky. Těmto odvětvím nějaké drobné náhražky nemohou pomoci. Na druhou stranu se zakonzervovaly činnosti firem, které by možná stejně zkrachovaly. I z tohoto pohledu je zřejmé, že peníze byly alokovány neefektivně. Navíc peníze nebyly získány úsporou, ale jejím dalším a dalším tištěním.

Velká část finančních prostředků je určena jako kompenzace uzavřeným firmám, případně na udržení pracovních míst, jako je tomu v případě programu Antivirus. Premiér Andrej Babiš dokonce mluvil o tom, že podnikatelé mají z dotací více peněz, než by v tuto dobu vydělávali. Je to podle vás správná cesta, jak podpořit ekonomiku?   

Nemyslím si, že by premiér Babiš měl pravdu v tom, že podnikatelé mají více peněz z dotací, než by byli schopni vydělat. Možná z nějakých administrativních důvodů to může vyhovovat některým jedincům v některých odvětvích. Je zcela jasně prokázáno, že každá dotace, každá subvence, ničí především informace v ekonomice, které vedou ke stanovení tržní ceny. Každý takový zásah státu, regulace či selektivní dotace tvrdě poškozuje fungování tržní ekonomiky. Často se přerozděluje od schopných k neschopným. Nelze to považovat za správnou cestu, a přestože ji realizují politici po celém světě, kteří jsou taktéž v područí mediokracie, jsem přesvědčen o tom, že musí dojít k promoření větší části populace. Tím pak k přirozenému zvýšení buněčné imunity a imunity obecně. Chránit a izolovat se mají nemocní. Není správné izolovat zdravou část populace.

Kdybyste vy měl odpovědnost za veřejné rozpočty, jak byste při boji s pandemií postupoval? Jaký by byl váš ekonomický recept?

Ekonomický recept je chránit nemocné, poskytnout jim veškerou dostupnou péči, nevyhlašovat lockdowny, neizolovat obyvatelstvo bez jakýchkoliv příznaků nemoci covid-19 a logicky myslet. Ekonomika a společenský život jsou v České republice s určitým přerušením uzavřeny od 5. října 2020. Když se podíváte na vývoj podílu nakažených, tak se nijak dramaticky nesnížil. Ani po drastických opatřeních souvisejících s uzavřením ekonomiky. Možná se snižuje počet zjištěných nakažených, prosím, ne nemocných, ale to povětšinou jen v souvislosti s tím, že kolísá počet testovaných a přirozeně se zvyšuje počet pozitivně testovaných. V polovině ledna 2021 virus v ČR zasáhl cca 3,5–4,5 milionu obyvatel. Celou situaci s likvidací části ekonomických sektorů považuji za velký humbuk a v jistých ohledech i za kolosální podvod 21. století.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Karel Výborný

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…