Vlastníma rukama bych z hrobu vyhrabal Havla a dal mu svůj hlas. Kdyby žil Kryl, umře dneska znova. Písničkář o proruské propagandě a křiklounech zachraňujících národ

17.07.2016 16:36

ROZHOVOR Agrese Ruska je zjevná. NATO reaguje. Že se zlobí Putin chápu. Proč někteří Češi, tomu nerozumím. Síla propagandy. Nejdůležitějším krokem, který teď před námi, členy EU, stojí, je zahájení transatlantického obchodního a investičního partnerství s USA. Tak hovoří obdivovatel Karla Kryla a profesionální písničkář Zbyněk Ziggy Horváth s tím, že bát se atomovek z východu netřeba, protože Rusko nám ukradený uran už nikdy nevrátí.

Vlastníma rukama bych z hrobu vyhrabal Havla a dal mu svůj hlas. Kdyby žil Kryl, umře dneska znova. Písničkář o proruské propagandě a křiklounech zachraňujících národ
Foto: Archiv Z. Horvátha
Popisek: Ziggy Horváth

Anketa

Kterého bývalého premiéra chcete zpět do politické funkce?

1%
34%
1%
55%
1%
3%
hlasovalo: 8573 lidí

Vaše album Infekce doby vyšlo už v roce 2007. Co je ale hlavní infekcí současnosti?

Za infekci ve společenství lidí toužících po svobodě považuji všechny snahy o její potlačení. To, že komunisti unikli trestu za zločiny, teror a devastaci lidských charakterů, kterých se po čtyři desetiletí zcela systémově dopouštěli, je tragédie. Pokud si ale tito zločinci na jedné schůzi upraví název své organizace přidáním písmenka „M“, zadrmolí ústy bezejmenného trouby jakousi jakoby omluvu a beztrestně pokračují v destrukci demokracie, to je skutečná infekce ohrožující organismus zvaný společnost. Vzkaz pro jejich nástupce: Za vraždy a zlodějny se nepyká a jedeme dál...    

Hlásíte se k odkazu Karla Kryla. Jak se vyrovnáváte s tím, že byl voličem sociální demokracie a přátelil se s Milošem Zemanem?

S postoji Karla Kryla se nevyrovnávám, ale ztotožňuji. Vraťme se do období, kdy se Karel Kryl po dvaceti letech vyhnanství vrací zpět do vlasti. Vidí statisícové davy trvající na konci vlády zločinu. Lidé touží po spravedlnosti a svobodě. Do čela tohoto odporu se ale obratně staví lidé, kteří s poraženými zločinci na tajné schůzce vyjednají „předání moci“ za podmínek, které dodnes odmítají prozradit!

Václav Havel se po onom tajemném příslibu, který se dá ovšem z dalšího vývoje z velké části dovodit, stává komunistickým parlamentem jednohlasně zvoleným prezidentem. Nerozpouští KSČ, bojuje proti lustračnímu zákonu a dělá za vraždami, mučením a krádežemi tlustou čáru. Netrestá viníky, ale pouští je do jimi připravené privatizace. Z Prognostického ústavu, kde tato polistopadová zlodějna na zadání komunistické strany v osmdesátých letech vznikla, nechává přivést jejího otce Tomáše Ježka, jehož jmenuje ministrem privatizace. Účetního Klause pak ministrem financí, Dlouhého ministrem průmyslu.  

Komunisty i jejich nástupce tehdy hlasitě kritizuje nastrčený opozičník Miloš Zeman, který naoko nemá rád Václava Klause a varuje před vším, co se chystá. Posléze se domlouvá na spolupráci s ODS pod takzvanou opoziční smlouvou.

Konců tohoto trapného divadla se Kryl nedožil. Povinností nás, kteří jsme svědky dalších dějství této hry o moc, je povstat a stejně důrazně, jako by to udělal Kryl, zvolat: Miloš Zeman je lhář!  A já, písničkář, rozhodně nebudu zpívat, že „celých třicet roků bylo všecko v cajku a ti, kteří tu dnes řádí, že jsou noví mladí...“ Komunisti kradli před listopadem i po něm. Dnes už své firmy předali svým dětem, které asi sotva vychovali ke slušnosti a úctě k lidem. Takový je socialistický kapitalismus.      

Jak by asi Kryl reagoval na současnou situaci na Hradě? 

Umřel by znova.

A co na hradní angažmá Zemana říkáte vy?

Přes všechny výhrady bych vlastníma rukama vyhrabal Havla z hrobu a dal mu svůj hlas.

Pro ParlamentníListy.cz už jste se v tomto smyslu vyjadřoval, ale zkusme to ještě jednou. Je v pořádku, že se bude posilovat vojenská přítomnost NATO kolem hranic s Ruskem?

My, stejně jako Lotyši, Estonci, Litevci, Poláci, kterým Rusko hrozí napadením jejich země, jsme vstoupili do tohoto silného společenství proto, abychom se mohli před agresí kohokoliv společně účinně bránit. Agrese Ruska je zjevná. NATO reaguje. Že se zlobí Putin chápu. Proč někteří Češi, tomu nerozumím. Síla propagandy.



Přeci jen má Rusko jaderné zbraně a až ty začnou lítat, je po nás...

Toho se nebojím. Rusko nám ukradený uran nikdy nevrátí.

Je Rusko opravdu největší hrozbou Evropy? Země Vysockého, Sacharova. Ostatně třeba Alexandr Solženicyn se před smrtí za Putina postavil...

Rusko je velká, chudá, nedemokratická země. Nachází se z velké části v Asii. Před bankrotem ji chrání pouze drancování nerostného bohatství. Opozice je vražděna. Její historie, zvyky a myšlení jsou nám, potomkům Keltů, historicky jasně patřících k západní civilizaci, těžko pochopitelné. Před Ruskem nás varoval už Masaryk, Čapek a další. V Evropě po druhé světové válce násilně vnikali do sousedních zemí a zabírali cizí území pouze rudoarmějci. Rusko je hrozbou nikoliv hypotetickou, ale naprosto reálnou. Tady není prostor pro polemiku.

Písničky Karla Kryla hraje třeba Daniel Landa anebo Tomáš Ortel. Co vy na to?

Dan Landa přiblížil Krylův odkaz mladé generaci po svém, ale s respektem a pokorou. Nikoho tím nenabádal k násilí a nenávisti. Z jeho počinu se deska na Karlově hrobu jistě nezvedá.  

Jak vůbec berete fenomén Ortel?

Přišel se strachem a s neonacismem. S nimi i odejde. Nemá, co sdělit.   

Je obava většiny Čechů z uprchlíků z islámských zemí oprávněná či ne?

V Česku nechtějí žít ani někteří Češi. Třicet křesťanských uprchlíků od nás přes veškerou snahu uprchlo do Německa. Z bezejmenných křiklounů se však stali zachránci národa, z agresivních kapel bezmála Zlatí slavíci, z nejméně oblíbeného prezidenta nejoblíbenější prezident. Vidíte jasně, komu strach z uprchlíků vyhovuje. Je asi zbytečné dlouze zkoumat, kdo a proč jej živí a šíří. A že tady žádní uprchlíci nejsou? To přece nevadí.

Byl jste na kandidátce Klubu angažovaných nestraníků do Evropského parlamentu. Co soudíte o možném vývoji pobrexitové EU? Někteří říkají, že je to možnost její katarze, jiní, že jde o poslední záchvěvy před smrtí...

EU je taková, jakou si ji volíme. Pošleme do Bruselu socialisty a komunisty a vrátí se nám tuny předpisů a nařízení. Ty pak kritizujeme. Partnerství a spolupráce zemí, které spolu kdysi válčily a soutěžily, je nezpochybnitelná idea. Anglie je hrdá. Nikdy nevstoupila do EU zcela. Ponechala si pootevřená zadní vrátka, kterými ji populisti vyvedli ven. Jediná seriózní prognóza nenachází důvod, proč by se měla mít po opuštění struktur EU lépe. Propad měny, akcií a ochoty investorů není nikým řízená msta za neposlušnost. Je to přirozená analýza trhu. Bude velmi poučné sledovat, co Britům odchod z EU přinese. Zatím to není rozhodně nic dobrého.

Jaká je vaše vize budoucí EU?

Nejdůležitějším krokem, který teď před námi, členy EU, stojí, je zahájení transatlantického obchodního a investičního partnerství s USA. Spojení demokratických zemí planety je cestou ke spojení úsilí o bezpečí a dostatek pro všechny lidi na Zemi.

Jak na vás působilo pozvání Miloše Jakeše na festival v Trutnově, na který by měl stále jako náčelník, vlastně součást Manitoua, shlížet Václav Havel?

Velmi povzbudivě. Myslím, že už budu brzy na řadě... :-)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…