Vlivný poslanec ČSSD Tejc otevřeně o Babišovi a Sobotkovi i o tom, kdo ve sněmovně doopravdy „chlastal“

11.04.2014 6:50

ROZHOVOR Vlivný poslanec ČSSD a předseda ústavně-právního výboru Jeroným Tejc promluvil o vztazích v koalici, kauze OKD, i o Bohuslavu Sobotkovi a Andreji Babišovi. Ohradil se rovněž proti tvrzení exposlance VV Michala Babáka, že v Poslanecké sněmovně nejvíc „chlastali“ poslanci ČSSD.

Vlivný poslanec ČSSD Tejc otevřeně o Babišovi a Sobotkovi i o tom, kdo ve sněmovně doopravdy „chlastal“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

Jak hodnotíte současné spory v koalici? Je to podle vás krátkodobá záležitost, nebo to může být dlouhodobější systémový problém, který by mohl vést k předčasnému rozpadu koalice?

Každou koalici provází spory. Vychází to z logiky věci, protože každá strana má zájem uspět a získávat voliče a koalice nebojuje jen jednotně s opozicí, ale jednotlivé strany soupeří o přízeň voličů i mezi sebou. Pokud ty spory jsou věcné a debatuje se o tom, jak řešit problémy ve zdravotnictví, sociální oblasti a jak pomáhat lidem, tak to asi není nic úplně škodlivého. Ty spory je ale samozřejmě nutné udržet v určitých mezích. Myslím si, že zatím ty spory nepřekročily běžnou hranici, že by poškodily fungování koalice. Ve vládě je strana levicová, středová a středopravicová v podobě ANO, čili není nic zvláštního na tom, že tam ty spory mohou vznikat.

Vy jste hovořil o tom, že tolik nevadí, když se jedná o spory věcné. Přesto ale předseda ČSSD Sobotka hovořil o tom, že předseda hnutí ANO Andrej Babiš zneužívá svá média k útokům na sociální demokracii. Například v kauze OKD...

Museli jsme počítat s tím, že Andrej Babiš kromě toho, že je politikem, tak je také podnikatelem a vlastníkem médií. Je to kumulace, kterou dopustili voliči, nikoli sociální demokracie, a my se s tím musíme naučit žít. Jestli to je, nebo není zneužíváno, ať každý posoudí sám. Že Andrej Babiš média vlastní, je fakt, a je těžké si myslet, že ta média kupoval kvůli tomu, aby podnikáním v tomto oboru zbohatl.

Jak se díváte na to, jak Andrej Babiš vyřešil prodloužení těžby uhlí v OKD. Ministr Jan Mládek požadoval zhruba dvojnásobek a na kratší dobu....

Možná zde zafungovaly role hodného a zlého policajta. Někdo se snažil řešit ten problém tvrději, někdo chtěl vyjednávat, důležitý je ten výsledek. Zatím ale nejsou známy všechny parametry té dohody. Pan kolega Mládek upozorňoval i na její možná negativa. Takže uvidíme, až bude znám celek. Pro mě je podstatné, že budou zachována pracovní místa, jak ČSSD prosazovala. Čím méně bude platit stát, tím lépe. A pokud se něco pozitivního podaří panu Babišovi, proč ho za to nepochválit?

V poslední době se o kauze OKD hodně v médiích píše. Nyní se objevila čerstvá zpráva, že Evropská komise se bude privatizací OKD znovu zabývat...

Evropská komise to již prověřovala a podle ní k veřejné podpoře při privatizaci nedošlo. Musíme se na celou kauzu dívat nejen optikou privatizace menšinového podílu, ale také, jak se zprivatizovala majoritní část.

Mně jde spíš o to, zda stálé omílání té kauzy v médiích a vznesená podezření založená na ať už oprávněných či neoprávněných věcech nemohou dlouhodobě ČSSD poškozovat. Některé kauzy se mohou vléct dlouho, může neustále něco unikat, mohou unikat částečné informace, které budou na první pohled vypadat nestandardně a něco se může objevit i před volbami. Neměla by se k tomu ČSSD nějak postavit?

Platí, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou. A neustálé opakování poloviny faktů nás může poškozovat. Důležité je, že v této věci se žádné indicie ohledně možného trestného jednání politiků neobjevily a zatím si nemyslím, že by ty informace dosahovaly takových rozměrů, že by to mělo mít vliv na fungování vlády nebo ČSSD.

Už dva průzkumy za sebou ukázaly, že preference ČSSD stagnují, zatímco ANO sociální demokracii předbíhá již o téměř deset procent, a to přesto, že ČSSD měla ve volbách oproti ANO lepší výsledek, byť těsně. Nemůže hrozit ČSSD v koalici, že dopadne jako ODS?

Je velmi brzy to hodnotit na základě průzkumů pár měsíců po volbách a pár týdnů po sestavení vlády. Určitý trend tady je, ale ten se dal očekávat. Protože obvykle preference získávají mnohdy nová uskupení, která nejsou zatížena ničím v minulosti, a i v politických stranách mnohdy uspějí ti, které nikdo nezná, ale nikomu nevadí. Neznamená to ale, že taková uskupení či politici jsou schopni toho více udělat pro lidi. To může u voličů po určitou dobu fungovat. Důležité budou výsledky voleb evropských a komunálních.

Kdyby hnutí ANO zvítězilo v eurovolbách či v komunálních volbách, neměla by to ČSSD nějak vyhodnotit a řešit? I s ohledem na to, že pak bude celostátní sjezd?

Pro každou stranu je výsledek voleb důležitý. A pokud výsledek není dobrý, je to signál pro vedení strany, poslance i ostatní členy, aby zlepšili svou práci. Něco vyvozovat můžeme až na základě výsledků voleb a analýzy příčin. Já budu dělat vše proto, aby výsledky ČSSD v evropských, ale i komunálních volbách byly co nejlepší. Ale nemá cenu spekulovat, jak to dopadne.

Jiří Dienstbier předložil na vlastní pěst návrh zákona o státní službě, zatímco koalice pracovala na něčem jiném a jeho návrh se koaličním partnerům nelíbí. Co si o této věci myslíte?

My jsme jako poslanci dostali velmi složitý úkol, tedy připravit v podstatě nový zákon o státní službě, který by obstál před Evropskou komisí a který by výrazně zlepšil kvalitu fungování veřejné správy. V tomto smyslu je vždy jednodušší kritizovat než tvořit. My jsme se pokusili napsat pohled ČSSD, následně jsme jej diskutovali s koaličními partnery a vzešla z toho zatím ne stoprocentní dohoda a věřím, že nakonec úspěšní budeme. To, že zde vznikl materiál z pera Jiřího Dienstbiera, který byl odmítnut koaličními stranami, je otázka spíše na Jiřího Dienstbiera, ale nemělo by to mít vliv na to, že vhodné řešení pro Českou republiku dohodneme nejenom v koalici, ale i s částí opozice.

Vyšla kniha pana exposlance Babáka, kde se mimo jiné praví, že se ve sněmovně nejvíce „chlastalo v ČSSD“ a sociální demokraté měli červené nosy. Vy jste je prý často svolával na hlasování přímo od „trubek“, kde nasávali už od rána a podle toho také prý hlasování i samotné zasedání sněmovny někdy vypadalo...

Kdyby to nebylo tak tragické, tak by mě to pobavilo. Červené rty od vína měli pravidelně představitelé Věcí veřejných Radek John a Vít Bárta, kolegové pana Babáka, kteří se dost často opozdili na hlasování zřejmě kvůli nějakým náročným jednáním při těžkém červeném francouzském víně. Sám pan Babák přiznává, že rozhodně není abstinent a myslím si, že to prokázal i při psaní té knihy. Já si myslím, že pro něj není problém plácat hlouposti, ani když je střízlivý, natož jestli udržel tu hladinu alkoholu v krvi, o které sám hovořil.

Pokud jde o mě, tak já jsem po dobu zasedání sněmovny vždy abstinent a kolegové to velmi dobře vědí. Vědí, že jsem si v průběhu sněmovny nedal malé pivo ani při obědě. Pan Babák je neúspěšný politik, neúspěšný čaroděj s penězi Věcí veřejných a především člověk, kterému se ve sněmovně lidé smáli. Na rozdíl od něj se nemusím stydět za to, jak jsem v uplynulých letech hlasoval a na rozdíl od jiných jsem nebyl nikdy přistižen, že bych byl byť v náznaku opilý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…