Vodička ze Svobodných: Česko ať pracuje na dezintegraci EU

23.07.2016 11:01

ROZHOVOR Podle kutnohorského senátního kandidáta Milana Vodičky je třeba zrušit všechny zbytečné úřady EU, a to včetně europarlamentu. Evropská unie ve tvaru Lisabonské smlouvy je za zenitem a spěje k rozpadu. Vodička, který kandiduje s podporou Soukromníků a ODS, pokládá za chybu, že poslanci umožnili přímou volbu prezidenta. Její zrušení by přineslo miliardovou úsporu.

Vodička ze Svobodných: Česko ať pracuje na dezintegraci EU
Foto: Archiv MV
Popisek: Milan Vodička, kandidát Svobodných v senátním obvodu Kutná Hora

Trochu z minulosti. Měl jste radost, když Kutné Hoře v roce 2009 za sedmnáct milionů vydražil bývalý – dnes nepravomocně odsouzený – hejtman David Rath středověkou iluminaci s motivem těžby stříbra?

Když David Rath jako hejtman Středočeského kraje v roce  2009 vydražil za 17 milionů středověkou iluminaci, měl  jsem smíšené pocity. K hrdému pocitu získání pro Česko něčeho, co je spjato s naší historií, se přimíchával i pocit, že tuto historickou památku by měla spíše kupovat Národní galerie jako znalec kultury, a nikoli hejtman a lékař z rozpočtu kraje. Měla už by skončit ta zavedená praxe krajů hrát si na stát nebo dokonce na „malou EU“, kdy většina činnosti kraje spočívá v přerozdělování finančních prostředků a přidělování dotací a různých příspěvků.

Zmíněný David Rath byl sociální demokrat. Jak vnímáte současnou krajskou vládu v čele s ČSSD? Proč je lidmi poměrně oblíbená?

Naznačovaná obliba levicové vlády ČSSD a KSČM ve Středočeském kraji spočívá jednak ve výše uvedeném masovém přerozdělování peněz a kupování si přízně voličů. A jestliže jedné obci byly přiděleny finanční prostředky na nový stadion, pak v jiné obci mohou chybět peníze na kanalizaci nebo silnice. Bývalý hejtman Rath se proslavil ve funkci i jako ten, který nedodržoval zákon – vzpomeňme na akci, kdy kraj vracel v rozporu se zákonem poplatky v nemocnicích. A zase se jednalo o populistickou akci, která získala další přízeň voličů. Místo  desítek milionů vrácených pacientům, mohly kraji zbýt peníze na tolik potřebnou infrastrukturu.

Jsou současné politické poměry v ČR motivem pro vaši kandidaturu do Senátu? Kandidoval jste neúspěšně již před šesti lety...

Máte pravdu, nelíbí se mi současné politické poměry. Mojí motivací pro kandidaturu do Senátu je boj proti všudypřítomným škodlivým regulacím a kvótám. Troufám si říci, že stále zvyšující se počet regulací je to, co našim občanům nejvíce vadí. Ať je to ekonomika, kde změť daňových zákonů znamená velké komplikace zejména pro  drobné a střední podnikatele. A také jde o bezpečnost, kde se náš stát spolehl na proklamovanou  ochranu vnějších hranic schengenského prostoru, ale žádná vnější ochrana se nekoná! EU  rozhoduje o přidělování uprchlíků formou nařízených kvót, které se zatím a naštěstí nerealizují. EU i náš stát vymýšlí neustále další nesmyslné vměšování do života občanů. Jde třeba o zákaz nákupů o svátcích, omezení držení legálních zbraní, povinná školka od 5 let, nedobrovolná inkluze ve školství, zbytečná elektronická evidence tržeb, omezování svobod na internetu či pokuty za  pseudourážku úředníků. Před 6 lety jsem kandidoval jen za téměř neznámé Svobodné. Letos mám navíc koaliční podporu dalších dvou demokratických a nelevicových stran: ODS a Strany soukromníků ČR. Proto věřím, že výsledek bude mnohem lepší. Rozhodnou voliči v tomto regionu: Kutnohorsko, část okresu  Havlíčkův Brod a část okresu Benešov.

Spoluzakládal jste Svobodné a profesí jste soudní znalec. Co je prioritou vaší kandidatury?

Prioritou mojí kandidatury je již zmíněný boj proti zbytečným kvótám a regulacím. Jsem ekonom, a proto chci pracovat zejména na zjednodušení daňového systému, odstranění asi 100 výjimek ze zákona o daních z příjmů a zavedení jednotné sazby DPH 15 %, která sníží ceny zboží, služeb a pohonných hmot. Chci prosazovat, aby Česko aktivně pracovalo na řízené dezintegraci EU – stačilo by zachovat svobodný trh a volný pohyb obyvatel. Všechny zbytečné úřady EU je nutné zrušit, od komisí až po europarlament. Ale pravděpodobně se dříve EU postupně rozpadne sama.

Váš volební obvod je v politických preferencích spíše dlouhodobě rozdělen. Zatímco jeho sever je laděn pravicově, tak jih spíše tenduje doleva. Jak si s tím poradíte?

Máte pravdu, podle statistik z předchozích voleb v tomto regionu se zdá, že sever je pravicový a jih je spíše levicový. Není možné to vnímat jen podle hledisek tohoto statistického rozdělení. Myslím si, že já jako politik liberálně konzervativního zaměření mohu vyhovovat jak tradičnímu konzervativnímu myšlení voličů se zaměřením na rodinu, ochranu vlastnictví a nízké daně, tak liberálnímu proudu se svobodou projevu, necenzurovaných sociálních sítí s co nejméně regulacemi.
 
Co je největším problémem vašeho senátního obvodu a jak byste ho řešil?

V senátním obvodu jsou stejně jako v celé České republice různé problémy. Je to především doprava při spojení s Prahou a stále mnoho neopravených silnic. Dalším problémem je zdravotnictví, které je podhodnocené a chybí v něm miliardy korun. Specializace místních nemocnic není dotažena ke spokojenosti pacientů. Místní samosprávy se v obcích snaží dokončit potřebnou infrastrukturu, ale zdá se mi, že příspěvky kraje a státu jsou poskytovány spíše podle stranického dresu, a nikoli třeba podle počtu obyvatel. Státní regulace a vysoké daně brzdí rozvoj podnikání, proto je v některých částech regionu také trochu vyšší nezaměstnanost.

Vaším soupeřem bude třeba i bývalý starosta Kutné Hory Šanc, který kandiduje za STAN. Co byste na adresu tohoto svého soupeře předeslal? Jak je dnes vedena Kutná Hora – turistický magnet středu Čech?

Pan Ivo Šanc, bývalý starosta Kutné Hory, který kandiduje do Senátu za STAN, je pro mne velmi důstojný soupeř. Dovedu si představit, že v druhém kole senátních voleb se utkám právě s ním. Kutná Hora má nové vedení radnice v čele s neúnavně aktivním starostou Martinem Starým. Pod jeho vedením si městská koalice vede velmi dobře a doufám, že si toto vedení také pochvalují i občané Kutné Hory. Město je skutečným turistickým skvostem a je dobře, že je tak relativně blízko Prahy, protože se návštěva turistů z celého světa dá stihnout z Prahy autobusem za půl dne.

V řadě krajů ČR jsou Svobodní a Soukromníci v koalici. Podle agentury SANEP leckde překračují pětiprocentní hranici, velmi dobře si vedou především na Zlínsku. V čem konkrétně vidíte perspektivu spolupráce těchto dvou stran?

Strana svobodných občanů kandiduje ve většině krajů v koalici se Stranou soukromníků České republiky. Je to první koalice v sedmileté historii Svobodných a já jsem velkým zastáncem tohoto spojení do krajských voleb. Je to spojení užitečné nejen proto, že jsme pravicové strany podporující podnikání a prosazující omezování moci vládnoucích. Je to velmi důležitá zkušenost pro budoucnost naučit se koordinovat společné akce a vcítit se do uvažování partnera. Jsem si jist, že nastane synergický efekt tohoto spojení a přivede to obě strany do krajského zastupitelstva. Zlínský kraj už v průzkumu atakuje 10% hranici, přes 5 % má  kromě Středočeského také Pardubický a několik dalších krajů.

Nedávno Velká Británie v referendu dala vale EU. Jak myslíte, že se tento fakt projeví s ohledem na naši zemi. Neobáváte se, že vzroste vliv Německa a my budeme hospodářsky ještě větším vazalem této země?

Vystoupení Velké Británie z Evropské unie jsem očekával a jsem rád, že se britští voliči rozhodli pro tento krok. EU ve tvaru Lisabonské smlouvy už je za zenitem svého působení a spěje k zákonitému rozpadu. Možná ten rozpad bude trvat ještě 10 let, ale Britové už nebudou muset snášet tu změť směrnic a zákonů, které nás ještě čekají. Domnívám se, že Brexit  nepřinese žádná negativa vůči České republice. Svobodný obchod a volný pohyb občanů obou  zemí je přece žádoucí pro obě strany. Dočasně možná vzroste v EU i u nás vliv Německa, ale ani Němci přece nechtějí, aby vznikla nějaká nová „železná opona“. Spíše bych věřil, že
Německo v budoucnu přehodnotí svoje angažmá v eurozóně a přestane platit dluhy jižních států.

Uspořádal byste referendum za naše vystoupení z EU?

Podle průzkumů jsou Češi nejskeptičtějším národem v EU. Referendum o vystoupení Česka by mělo být uspořádáno.

Je bruselský byrokratický moloch reformovatelný?
 
Pokud by EU mělo reformovat současné vedení v Bruselu, pak odpovídám zcela jednoznačně, že je tento byrokratický neakceschopný moloch nereformovatelný! Reformu by dostal za úkol další nevolený komisař a práci by dostalo dalších deset tisíc úředníků. To jsem raději pro řízený rozpad – obdobně jako byl zánik Československa.

Pokládáte migraci za skutečnou hrozbu pro ČR? V tuto chvíli je v poněkud latentním stádiu. Obáváte se, že propukne ještě razantněji?

Současná migrace – stěhování lidí z Asie a Afriky do bohatší Evropy – je skutečnou hrozbou. A to nejen pro Českou republiku. Různé kultury nelze integrovat, ani násilím, ani dobrovolně. Bohužel principy solidarity, multikulturalismu a práva menšin jsou nadřazovány nad základní lidská práva, jako je právo na život, svobodu a majetek. Rovnost před zákonem většinou migranti neznají a islám není jen náboženství. Proto se obávám, že migrační vlny do Evropy budou pokračovat a současné laškování s Tureckem ve věci vracení imigrantů je bohužel jen ironií.

Prezidentu Miloši Zemanovi těžko upřít, že obratně vede kampaň za své znovuzvolení. Se kterými jeho kroky zásadně nesouhlasíte?

Vzpomínám si, že Miloš Zeman v roce 2002 – po ukončení čtyřletého mandátu vládnutí – odešel do důchodu na Vysočinu. Stejně tak je možné, že po ukončení svého pětiletého mandátu prezidenta už víc kandidovat nebude. A nelze mu vyčítat, že pravidelně objíždí jednotlivé kraje a baví se s voliči – je to jeho povinnost, protože byl zvolen v přímé volbě. Parlament udělal chybu, když rozhodl o přímé volbě hlavy státu a implementoval ji do Ústavy.

Pokud byste byl zvolen do Senátu, čemu se tam hodláte věnovat? Přeci jen je to méně vlivná komora Parlamentu...  

V Senátu bych se rád věnoval zjednodušení daňového systému a rovněž bych se chtěl věnovat práci na důchodové reformě. Méně vlivná parlamentní komora už mnohokrát opravila zmetky vytvořené ve Sněmovně. A zrušení přímé volby prezidenta by přineslo i miliardovou úsporu. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…