Vojenský veterán, který u Jílkové kritizoval Marka Obrtela: Jaké že zločiny páchají naši vojáci? Oni slouží dobře

25.03.2015 20:02

ROZHOVOR František Gábor byl jako dobrovolník u prvního nasazení našich vojáků v boji po druhé světové válce - na přelomu let 1990 a 1991 se zúčastnil v československém protichemickém praporu operace Pouštní bouře na území Kuvajtu a Saúdské Arábie. "Prošlápli jsme cestu a pomohli tím naší armádě do budoucna se etablovat v rámci mezinárodního společenství. Fakt jsme tehdy odvedli dobrou práci," prozradil v rozhovoru ParlamentnímListům.cz.

Vojenský veterán, který u Jílkové kritizoval Marka Obrtela: Jaké že zločiny páchají naši vojáci? Oni slouží dobře
Foto: frantisekgabor.cz
Popisek: František Gábor

Minulý týden se zúčastnil diskuzního televizního pořadu Máte slovo. "V jeho průběhu zazněly informace o tom, kdo je proruský, kdo proamerický. Chci se zeptat, a kdo je pročeský?" uvedl. A na adresu našich vojáků dodal. "Slouží svojí zemi a rozhodně nikde nepáchají žádné zločiny." 

Začátkem devadesátých let jste se zúčastnil vojenské operace Pouštní bouře. Co jste tam konkrétně dělal?

Byl jsem chemikem v československém protichemickém praporu v prvním odřadu a prováděl jsem protichemické zabezpečení spojeneckých vojsk, případně vybraných významných lokalit.

V té době jsme ještě nebyli v NATO. Ale podle dostupných zpráv jste se tehdy u spojenců dobře zapsali. Přispělo to podle vás k lepšímu přijetí Česka do NATO. Že si řekli: Tam jsou dobří vojáci, ty bereme?

Bez nadsázky si myslím, že přesně takto to bylo. Prošlápli jsme cestu a pomohli tím naší armádě do budoucna se etablovat v rámci mezinárodního společenství. Fakt jsme tehdy odvedli dobrou práci. Dobře jsme navázali na tradici našich vojáků z první i druhé světové války. Šlo o první bojové nasazení našich vojáků po druhé světové válce. Vnímal jsem to tak, že jsme vraceli svým způsobem určitý závazek mezinárodnímu společenství, že nám pomohli obnovit republiku po roce 1945. Také nás spojenci nemuseli osvobozovat... A nejde jen o naše území. Naši vojáci bojovali za druhé světové války po boku Poláků, Francouzů, poté Britů v severní Africe, na východní frontě. Všude se zapsali velmi dobře. Teď to pokračuje na misích. Čeští vojáci slouží hrdě a jsou od spojenců hodnoceni velmi dobře.

Je dobře, že jsme v NATO?

Jsem rád, že jsme v NATO. Vím, že naše členství může být vnímáno různě. Ale nám tato kolektivní obrana zajišťuje pocit bezpečí. Vstoupili jsme do NATO v roce 1999 a šlo o svobodné rozhodnutí tehdejší vlády. Myslím, že to byl krok správným směrem.

Vzpomněl jste druhou světovou válku. Osvobodili nás tehdejší spojenci, mezi nimiž v poslední době sílí napětí. Myslím tím samozřejmě Rusko a Západ. Hrozí nějaká eskalace konfliktu, která by zasáhla i nás?

Jsem voják. Tohle je věc vrcholných politiků. K tomu nemám dostatek relevantních informací. Vojáci nastupují tam, kde selžou politici. Ale jsem přesvědčený, že k tomu nedojde.

Zmiňované napětí je kvůli válce na Ukrajině? Je vhodné vyzbrojit ukrajinskou armádu moderními zbraněmi, jak o tom uvažují Američané? Vy jste v pořadu ČT Máte slovo mluvil o obranných zbraních...

Podle mého názoru, pokud chceme Ukrajině tímto způsobem pomoci a vyhnout se různým spekulacím, tak nejvhodnější jsou obranné zbraně, jako protitankové a protiletadlové řízené střely. Ty nikdo nemůže zpochybnit. Zbraně obranného charakteru snad nemohou nikoho pohoršovat.

V uvedeném televizním pořadu jste se kriticky obrátil na lékaře Marka Obrtela, který sloužil na misích v Afghánistánu, Kosovu a Bosně a Herzegovině s tím, že hází špínu na své bývalé kolegy. Proč si to o něm myslíte?

Tím svým prohlášením, že neslouží své zemi, ale zločinecké organizaci NATO, pošpinil jakoukoliv službu vojáků naší armády. Přitom oni neslouží NATO, ale České republice, a rozhodně nikde nepáchají žádné zločiny. Jsou vysíláni na mise na základě rozhodnutí české vlády se souhlasem Parlamentu. U pana doktora je zvláštní, že takhle prozřel pár let po odchodu do zálohy. Tomu nerozumím. Zajímalo by mě, v kolika zprávách a hlášeních uvedl, že dochází k nějakým zločinům.

Jak se vám jevil pořad Máte slovo, jehož jste se zúčastnil, a co říkáte na argumenty protivníků?

My jako Češi bychom si měli vážit demokracie, protože rádi dlouze a zasvěceně diskutujeme. Moje otázka zní, kolik přítomných mělo relevantní informace k tomu, aby mohli říci, kde je pravda. V průběhu pořadu zazněly informace, kdo je proruský, kdo proamerický. Chci se zeptat, a kdo je pročeský?

Koncem týdne projede Českem a mimo jiné Libercem, kde žijete, americký vojenský konvoj. Vzbuzuje různé reakce, jak vy se na ně díváte a půjdete se jako vojenský veterán na něj podívat?

Myslím, že se z toho dělá zbytečné politikum. Je to normální přesun spojeneckých jednotek, kterých u nás proběhla v uplynulých letech celá řada. Američané navštíví i Liberec. Vnímám to i jako určitou symboliku, protože letos slavíme 25. výročí vzniku protichemického praporu právě v Liberci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…