Vojtěch Filip nepotěší Andreje Babiše. Pro PL promluvil o veletočích kolem Sýrie a spucoval problémového ministra

17.04.2018 19:39

ROZHOVOR Zatím se zdá, že budou pokračovat jednání o budoucí vládě hnutí ANO a ČSSD s podporou KSČM. Jak se komunisté k možné podpoře Babišova kabinetu staví? S čím mají problém? Tyto otázky v interview s ParlamentnímiListy.cz zodpovídá předseda komunistů a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip. Prozradil též některé detaily z jednání s prezidentem Zemanem.

Vojtěch Filip nepotěší Andreje Babiše. Pro PL promluvil o veletočích kolem Sýrie a spucoval problémového ministra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Pane předsedo, má Andrej Babiš podporu nebo toleranci vaší strany pro svou vládu už jistou?

Jisté to určitě nemá, protože poslanecký klub hnutí ANO se někdy chová jako by to jisté bylo, přitom odmítá návrhy KSČM a nepouští je do druhého čtení. U nás silně rostěe odpor k tomu, abychom za takových podmínek dál jednali.

Věříte Andreji Babišovi?

Vždycky platí: důvěřuj, ale prověřuj. A já to doplním. Celou dobu svého života, co jsem odešel ze základní školy, se držím jednoho hesla. Že jsem nevěřící, někdo by řekl ateista, takže nevěřím, protože věřit je jednoduché. Já si ověřuji a to je strašně těžká práce.

Poté, co vláda oznámila záměr vyhostit ruské diplomaty v rámci vlny solidarity s Velkou Británií, zaznívala od vás vyjádření, že pokud Andrej Babiš bude chtít podporu KSČM pro svou vládu, musí dát záruky, že k ničemu takovému už docházet nebude. Máte příslib, že takováé záruky dostanete?

Jasně jsme řekli, že této vládě, která je momentálně v demisi, jsme důvěru nedávali a něco takového by pro vládu, která by od KSČM chtěla získat důvěru, nepřipadalo v úvahu. Opakuji, já sice důvěřuji, ale prověřuji. Nemohu důvěřovat byť spojenci, pokud nemám důkazy. Rozhodování bez důkazů je pro mě nepřijatelné.

Nechápu proto, proč se Česká republika postavila na stranu těch, kteří věří Velké Británii a nestála na straně našich nejbližších sousedů, Slovenska nebo Rakouska a dalších 11 zemí EU, které nejprve chtěli od Britů důkazy. Všichni si pamatujeme ampulku s plynem, kterou bývalý britský premiér ukazoval v tamním parlamentu a pak se ukázalo, že nic takového v Iráku nebylo. Na tyhle triky už nás nikdo nenachytá.

Jak si vykládáte, že z české strany oficiálně žádný požadavek o předložení důkazů nezazněl?

Považuji to za selhání české zahraniční politiky. Nemluvím jen o ministru zahraničních věcí, ale selhání české zahraniční politiky jako takové. Za prvé, nejsou důkazy. Za druhé, je to ukázka slabosti. My nejsme vůči našemu spojenci Velké Británii, která mimochodem odchází z EU, schopni formulovat jasné záruky, aby naši pracující a studenti v této zemi neměli těžkosti. A to nemluvím o případu vražd českých občanů, které Scotland Yard nevyšetřoval. V této věci mimo jiné mířila moje interpelace na tehdejšího ministra zahraničí Zaorálka.

Máte příslib, že záruky od Andreje Babiše mít  budete? Ve smyslu, že vláda nebude podnikat podobné kontroverzní kroky.

Určitě je budeme chtít. 

Premiér v demisi se poslední dobou snaží profilovat hodně proevropsky a prozápadně, podle některých až příliš. Zdroje ze zákulisí to vysvětlují tak, že se snaží získat respekt mezi evropskými partnery. Příkladem může být i vydání Nikulina do USA. Do jaké míry takový přístup souzní se základními ideovými postuláty KSČM?

KSČM po referendu o Evropské unii jasně prohlásila a také se podle toho chová, že respektuje výsledek referenda, tzn., že je Česká republika členem EU. Evropskou politiku bereme jako objektivní proces integrace Evropy, i když jsme skeptičtí a značně kritičtí vůči Evropské komisi a vůči evropským institucím. Neznamená to ale, že jsme protievropskou politickou stranou. To není naším programem. Stejně tak jsme ale připraveni na referendum, ve kterém by se občané vyjádřili, jestli chtějí například změnit Lisabonskou smlouvu, která je po brexitu z části i neplatná nebo jestli chtějí být více nebo méně v Evropě. Všechno je otázka vyjednávání zákona o referendu.

Na druhou stranu jsem přesvědčen, že respekt k referendu neznamená, že budu podlézavý vůči evropské politice. Byli jsme iniciátory toho, když vláda nedostala důvěru a pan premiér Babiš je v demisi, aby jel na Evropskou radu s mandátem Poslanecké sněmovny, což je širší, než mandát vlády. Prohlasovali jsme to a bylo to vynikající, protože kromě KDU-ČSL a TOP 09, kteří dělají podlézavou hujerskou evropskou politiku s níž nesouhlasíme, mandát od sněmovny byl mandátem suverénní země, která říká, že je součástí Evropy a chce to a to. Bez kvót, bez tlaků na zhoršování pozice českých občanů. První návštěva Evropské rady se panu premiérovi vydařila, druhá návštěva ukázala, že je příliš na ústupu a to nebylo dobře.

Co stálo za tím, že byl podle vás na ústupu?

To se zeptejte jeho, na tuhle věc já sám hledám odpověď.

Když před dvěma týdny zkrachovala jednání ANO s ČSSD, která budou patrně znovu obnovena, mnozí sociální demokraté mluvili o tom, že je krach jednání vlastně dobře, protože by hrozilo, že by je Babiš “ždímal” podobně jako v předchozí vládě. Neúspěchy připisoval jim a úspěchy jen sobě a hnutí ANO. Přesto se nyní vrací k jednacímu stolu. Nicméně, neobáváte se něčeho podobného v tom, jak by ANO mohlo přistupovat ke KSČM?

Neobáváme. Za prvé, do vlády nevstupujeme, takže nás nemůže z ničeho obviňovat. Za druhé, platilo to dříve vůči sociální demokracii a platí to i dnes vůči ANO nebo jiným politickým stranám. Pokud občan České republiky chce, aby vláda plnila svůj volební program a sliby, které dala, musí volit komunistickou stranu. Žádná jiná politická strana nedonutí vládu k tomu, aby plnila sliby. Jenom KSČM toho byla schopna.

Dost si věříte…

Ano, věříme si opravdu dost.

K této věci ještě jedna otázka. Babiš také několikrát těsně po volbách i později vyzýval ODS, aby s ním šla do koalice. Jinými slovy, hnutí ANO by nemělo problém vládnout s ODS a nyní vlastně říká, že nemá problém vládnout s vámi, byť tedy nepřímo… Není to divné? Anebo jde o tak velké programové rozkročení?

Je to rozkročení hnutí ANO. Z druhé strany, proto tak dlouho trval programový kompromis. Není to tak, že bychom byli druhý den domluveni na tom, že hnutí ANO bude mít program, se kterým může z valné většiny komunistická strana souhlasit tak, aby byla ochotna a připravena podpořit vznik vlády a takovou vládu tolerovat, nikoliv ji podporovat trvale.

V případě možného složení vlády jste zmiňoval připomínky KSČM k obsazení některých ministerstev…

Neuváděl jsem je konkrétně, protože když jsem to na začátku konkrétně zmínil, strhla se mediální přestřelka, kdo má být tím náhradníkem a lidé, se kterými bylo v prvním kole obsazení vlády jednáno, byli odepsáni a tu chybu vůči daným lidem udělat nechci.

Je ale pravda, že je někdy až směšné, jak někteří současní ministři, kteří ani nesplnili to, co bylo ve vládním prohlášení, najednou říkají, že mají důvod k odchodu z vlády, protože bude záviset na podpoře KSČM. Chyb, kteří se tito ministři dopustili, bylo nepočítaně.

Respekuji, že nechcete přímo zmiňovat ony “náhradníky”, ale máte už konkrétní lidi vytypované?

Jsme přesvědčeni, že pro hnutí ANO, vzhledem k tomu, kolik zahrnuje silných podnikatelů v České republice, je otázka střetu zájmů docela zásadní, a proto jsme už při jednání se sociální demokracií hovořili o tom, že některá ministerstva by měla být obsazena tak, aby to na první pohled nevzbuzovalo dojem střetu zájmů, který představitelé hnutí ANO mohou mít. Týká se to ministerstva zemědělství, zdravotnictví, ale týká se to samozřejmě i ministerstva vnitra a spravedlnosti.

Neútočili jsme na ministra vnitra, protože pro nás bylo podstatné, že pan policejní prezident Tuhý řekl, že na něj není vytvářen žádný tlak a pan ministr vnitra Metnar tedy nevytvářel žádný tlak na to, aby policisté některé věci vyšetřovali nebo nevyšetřovali. Věděli jsme, že podstatné u orgánů činných v trestním řízení je postavení státních zástupců, takže v tomto ohledu jsem považoval návrh hnutí ANO přeobsadit ministerstvo spravedlnosti za opodstatněný. Pan ministr Pelikán nebyl z těch, kteří by z morálních důvodů měli říkat, že je někdo vyšťuchuje. On neudělal základní kroky. Třeba reformu státního zastupitelství, která se táhne od chvíle, kdy nahradil paní profesorku Válkovou. Dál se jedná o občanský soudní řád, který ministr Pelikán sliboval, na tom se práce zasekla, když budu hodně diplomatický. A to nemluvím o dalších krocích, které jsem považoval za naprosto nepřijatelné.

Zmínil jste některá ministerstva, jejichž vedení byste chtěli vyměnit. Ministerstva zahraničí se to netýká?

Myslím, že pan Stropnický míří jinam, že tohle není úplně jeho parketa.

Máte signály, že už ve druhé vládě být nechce?

Jsem přesvědčen, že pan předseda vlády, bude-li jmenován prezidentem i podruhé, uvažuje o změně na tomto postu.

Před několika dny jste jednal s prezidentem Milošem Zemanem. Jak detailně jste možnou podobu budoucí vlády řešili?

Co se týče scénářů, pan prezident v tom má jasno. Sdělil mi představu, jakou řekl panu Andreji Babišovi, když ho podruhé pověří. Já jsem mu sdělil náš názor i složitosti vyjednávání. Oznámil jsem, že nehodlám ustupovat od dohodnutého programového kompromisu. Zásadní je, abychom měli stabilní vládu s důvěrou. Že se ne vždycky daří toho dosáhnout, je pravda, a že nám to hnutí ANO někdy příliš neusnadňuje, to je také pravda. Nejsme tady ale kvůli tomu, abychom se plácali po ramenou, ale abychom i v těžké době hledali řešení.

Překvapil vás něčím pan prezident?

Překvapil. Má nový názor na některé politiky v Evropě a ve světě. Je vidět, že dění sleduje neustále velmi intenzivně a je schopen aktuálně korigovat názory na kroky těch nejsilnějších hráčů.

Mluvíte o Donaldu Trumpovi?

Například o něm. Je to ale věcí pana prezidenta a nerad bych interpretoval jeho názory.

Za pár dní čeká KSČM sjezd, kde budete obhajovat funkci předsedy. Na sjezdu má vystoupit prezident Miloš Zeman. Co říkáte na mnohé vyostřené komentáře k faktu, že hlava státu vystoupí na sjezdu komunistické strany poprvé od listopadu 1989?

Jsme rádi, že pan prezident přijede. Navštívil už sjezd sociální demokracie, navštívil sjezd SPD a další vrcholná jednání politických stran. My jsme od vzniku České republiky trvalou součástí české politické scény a myslím, že vystoupení pana prezidenta na našem sjezdu není věcí ke kritice, ale spíše je to uznání práce KSČM ve prospěch občanů České republiky. Že si zasloužíme i kritiku za špatný volební výsledek, to je naše věc a musíme si to pořešit sami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…