Vojtěch Filip ohromil: Němcová ve sněmovně 101 hlasů nemá

26.07.2013 11:17

ROZHOVOR Pokud získá vláda Jiřího Rusnoka důvěru a povládne až do řádného konce volebního období, bude za její vládnutí odpovědna ODS a TOP 09, prohlásil předseda KSČM Vojtěch Filip. „Odpovědnost za to, že Rusnokova vláda povládne, neponesou ani tak ti, kteří jí dají důvěru, ale spíš ti, kteří nebyli pro rozpuštění Poslanecké sněmovny,“ řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz šéf komunistů. Je přesvědčen, že bývalá vládní koalice nemá většinu ve sněmovně.

Vojtěch Filip ohromil: Němcová ve sněmovně 101 hlasů nemá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Už jste se rozhodli, jak budete hlasovat v případě důvěry Rusnokově vládě?

Ještě jsme se o tom nedohodli, protože výkonný výbor strany máme 2. srpna, poslanecký klub bude zasedat potom. Můžeme říkat svá individuální stanoviska, ta jsou známá. Podle mne téměř každé jiné řešení, než je Nečasova vláda, je vhodnější pro Českou republiku, protože tolik škod nenadělala žádná jiná. Druhá věc je, že to není vláda KSČM, ale v každém případě jsme ochotni jednat o jejím programovém prohlášení.

Kdo podpoří vládu, ponese za ni i odpovědnost, i když nebude mít na její rozhodování vliv. Nemáte z toho obavy, pokud se rozhodnete pro její podporu?

Já si myslím, že to není podpora vlády na čtyři roky, to je podpora do předčasných voleb. A kdyby ty volby nebyly, bude zodpovědna za Rusnokovu vládu pravice, která odmítla ústavně čisté řešení, tedy předčasné volby. My jsme podporovali rozpuštění Poslanecké sněmovny, ale politici ODS a TOP 09 byli proti, protože se bojí, co se odehraje na ministerstvech, nebo si dělají plané naděje, že by jim snad lidé mohli v letošním nebo příštím roce uvěřit, že by se mohli dostat do funkcí zpátky. Odpovědnost za to, že Rusnokova vláda povládne, neponesou ani tak ti, kteří jí dají důvěru, ale spíš ti, kteří nebyli pro rozpuštění Poslanecké sněmovny

Vy se léta věnujete ústavnímu právu, nebylo by, když tedy odhlédnete od svých antipatií k pravici, z principu čistším řešením, kdyby dostala šanci sestavit vládu Miroslava Němcová, když má bývalá vládní koalice ve sněmovně většinu sto jedna hlasů?

Ale oni ji neměli a nemají. Němcová nic takového nepřinese. Jaká "stojednička"? Já chápu, že Michal Doktor nemá nic proti Miroslavě Němcové, ale dovedete si představit, že by jako premiérka nedala do vlády úřadujícího předsedu ODS Martina Kubu, kvůli kterému vystoupil z ODS Michal Doktor? A že by takové vládě dal Michal Doktor důvěru, kdyby v ní zasedl Martin Kuba? To je falešná mediální hra a právě proto, kdyby hlasy musely být notářsky ověřené, jak žádá prezident, byla by to důvěra pro Miroslavu Němcovou, a ne pro vládu, kterou by sestavovala, pro ni by těch sto jedna hlasů nesehnala.

Ale vy víte, že pro důvěru vládě stačí nadpoloviční většina hlasů z třetiny přítomných poslanců ve sněmovně, na rozdíl od vyslovení nedůvěry, kde je potřeba sto jedna hlasů, tedy většina ze všech poslanců...

To bude stačit i Rusnokově vládě.

Věříte, že Rusnokův kabinet získá podporu Poslanecké sněmovny?

Nemohu to vyloučit, protože je tam sedmnáct individuálně hlasujících poslanců, to nebylo ještě nikdy. Jaký politický program ti poslanci představují? Svůj osobní zájem? Nebo politický program strany, která neprošla volbami do Poslanecké sněmovny? Co je na tom legitimního? Já myslím, že obnovení legitimity si zaslouží nejen vláda, ale zejména Parlament, proto si myslím, že nejčistším řešením jsou mimořádné volby. Pokud Rusnokova vláda získá důvěru, věřím, že přiskočí a bude hlasovat pro rozpuštění Poslanecké sněmovny některá z pravicových stran, spíš TOP 09 než ODS, protože ODS je v totálním rozvalu, a měla by se nad sebou zamyslet, proč přenechává vůdčí roli napravo TOP 09, není schopna reagovat adekvátně na tu situaci. Protože vyslovením důvěry Rusnokově vládě pravice ztratí jediný argument, že je to nějaká prezidentská vláda. Je to vláda, která by měla důvěru Parlamentu. Všechny ústavní principy by byly naplněny. Oni tu kritiku na ničem jiném nepostavili, ale není to prezidentská vláda. Masaryk také dělal prezidentské vlády a nikdo mu to nevyčítal. A my vyčítáme Zemanovi, že sestavil vládu po konzultaci s politickými stranami. Že rozhodl podle sebe? Na to má plné právo. Já jsem seděl vedle Karla Schwarzenberga v televizní diskusi, když říkal, že je pro rozpuštění Parlamentu. To byla neděle. A v úterý, za dva dny, strany bývalé vládní koalice řekly, že mají "stojedničku". Vždyť ji neměly. Já bych rád viděl svobodnou vůli těch, kteří podepisovali ten papír. Čím kdo komu vyhrožoval, když to nepodepíše.

Ale požadovat sto jedna hlasů, byť to není poprvé, je stejně mimo Ústavu, ne?

To vůbec nemá být, to si vymyslel tenkrát Václav Klaus a bylo to už skutečně mimo rámec Ústavy. Já jsem musel reagovat na vystoupení poslance ODS Stanjury, který říkal, že tehdy prezident znovu svěřil vládu sociální demokracii, když padl premiér ČSSD. Samozřejmě, tehdy byla většina ve sněmovně 111 (sociální demokraté a komunisté měli ve sněmovně po volbách 2002 sto jedenáct hlasů, ale šéf ČSSD tehdy vytvořil "stojedničkovou" koalici s lidovci a unionisty – pozn. red.) a každý říkal, my vám to dáme, jen když udržíte sto jedna. Ale co kdyby někdo řekl - a já budu vládnout se sto jedenácti poslanci, protože to po volbách 2002 šlo. V podstatě tím umožnilli, aby ODS v roce 2006 vyhrála volby, ale neměla také programovou koalici. Copak Strana zelených může být napravo? Viděli jsme, co s ní udělalo, když se napravo obrátila. Proto vypadla z Parlamentu a nedostane se tam hodně dlouho.

Ale Miloš Zeman požadavek ještě přitvrdil, když chce nejen sto jedna hlasů, ale nestačí mu prosté podpisy, chce je mít ještě notářsky ověřené. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg prohlásil, že by rovnou mohl požadovat výpisy z trestních rejstříků... Mně to připadá ponižující.

Ale přečtěte si názory lidí v diskusích. Doporučují, aby poslanci trestní rejstříky předložili. Vždyť těch sto jedna je včetně hlasu Pekárka, který je pravomocně odsouzený, na rozdíl od Ratha, který je jen ve vazbě. Každý má nárok na propuštění z vazby za tři týdny, za měsíc a jiný je tam už rok a čtvrt. To je nerovnoprávné postavení. Nemůžeme se divit, že lidi nevěří nikomu z bývalé vládní koalice.

A že je to ponižující? Samozřejmě, že je to ponižující. Protože prezident se také ponižovat nenechá. Tak ho neměli ponižovat. Němcová nemá vykládat, že ona za ním do nějakého úřadu SPOZ nepůjde. Ale on byl legálně zvolený prezident v době, když si je zval, ale ještě neměl na Hradě kancelář. To si dovolili tolik, to si nedovolil nikdo předtím. Copak někdo z občanů, kteří volili Miloše Zemana, chce pokračování vlády TOP 09 a ODS? Když se dneska podíváte na preference a vidíte dohromady 25 procent, co je to za podporu lidí?

Volební období jsou na čtyři roky, nepočítá se s tím, že když se sníží důvěra, budou nové volby nebo nastoupí úřednická vláda.

Ale to znamená, když nepadne vláda. Copak v Itálii nejsou volby jednou za rok nebo za dva roky?

Ale to je tehdy, když se rozpadne vládní koalice...

Jejich ústavní systém neumožňuje, když padne vláda, jednoduše ji předělat a znovu vládnout. Jejich ústavní systém je důslednější, je víc parlamentní než náš.

Teď se objevuje volání, že je potřeba zpřesnit Ústavu, protože některé články umožňují příliš široký výklad, ukázalo se to při imunitě i v souvislosti se sestavením vlády, problémy mohou nastat, že v Ústavě nejsou uvedeny žádné lhůty, do kdy prezident, když vláda nezíská důvěru, musí jmenovat dalšího premiéra. Byli byste pro nějaké změny, zpřesnění Ústavy?

Ano, v příštím volebním období. Já jsem v roce 2010 navrhoval, aby byla zřízena stálá nebo aspoň dočasná komise pro Ústavu, která by spolupracovala se Senátem. Vládní koalice řekla: Ne, my budeme šetřit. Kdo na takový argument přišel, když předsedou komise byl vždycky místopředseda sněmovny, který nemohl mít žádný příplatek ke mzdě? Byla to práce navíc. Mohli jsme na tom dva roky poctivě pracovat. Já jsem byl ochoten se toho osobně zúčastnit. Já se ústavními systémy zabývám pětatřicet let. Ale vládní strany si myslely, že prezidentskou volbu vyhrají ony a budou si to dělat podle sebe. Lidi ale nezvolili Schwarzenberga, zvolili Zemana, a teď to pravici vadí. Já jsem pro lhůty, já se o nich hodlám bavit, ale nebudu je řešit teď, čili pod tlakem. Fňukající Karel Schwarzenberg přišel o funkci a hned si svým stranickým kolegům stěžuje v Evropském parlamentu, ti z toho dělají evropskou kauzu, ale Evropská komise to odmítne řešit, protože jde o věc suverénního rozhodnutí České republiky, tak si postěžuje v zahraničních médiích. Proboha, to už nám to nevadí, to jsme takoví ubožáci bez národní hrdosti, že nám nějaké tlachání Schwarzenberga z ciziny bude říkat, že se tady něco stalo? Vůbec nic se nestalo, protože jeho úřad je v takovém bordelu, jako nikdy v životě nebyl, protože ten chlap nic nedělal, úřad řídila jeho vedoucí sekretariátu, jako premiéra řídila Nagyová.

Myslíte, že na druhý pokus sestavení vlády stejně ani nedojde, protože Rusnokův kabinet nejspíš získá důvěru a potom budou následovat předčasné volby?

To si myslím, protože když ODS a TOP 09 ztratí svou argumentaci, čím budou argumentovat? Že Rusnokova vláda je nelegitimní, když má podporu Parlamentu? Že mají sto jedna na její odvolání? Já jsem byl v televizi s ministrem Žákem a on říkal, že je tu málo politiků. Nemá pravdu. Je tady hodně politiků, ale málo státníků. To je něco podobného, co říkal Jan Werich. Klaunů je tady málo. Ale šašků - těch je. A šašků, kteří chtějí dělat politiku, těch je tady moc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…