Volební program Starostů pro Liberecký kraj je reálný, říká Hana Maierová

08.10.2016 10:21

ROZHOVOR „ Náš volební program vychází z našich zkušeností vedení kraje v uplynulých čtyřech letech. Máme připravené projekty na rekonstrukce komunikací, plány i finanční závazky na modernizace krajských nemocnic, transformaci sociálních zařízení, rekonstrukci škol včetně nových center odborného výcviku. Připravena je modernizace Severočeského muzea v Liberci, chystáme výstavbu centrálního depozitáře," vypočítává kandidátka do zastupitelstva Libereckého kraje za Starosty pro Liberecký kraj

Volební program Starostů pro Liberecký kraj je reálný, říká Hana Maierová
Foto: Starostové pro Liberecký kraj
Popisek: Starostové pro Liberecký kraj

Momentálně působíte jako náměstkyně hejtmana pro resort cestovního ruchu, památkové péče a kultury. V jakém stavu jsou momentálně památky a ostatní lákadla Libereckého kraje?
 
Liberecký kraj se může pochlubit záviděníhodnou koncentrací památek. Z toho také ale  vyplývá, že na jejich údržbu a obnovu je zapotřebí velké množství finančních prostředků. A ty samozřejmě v dostatečném objemu nejsou k dispozici - ať již ve státním či krajském rozpočtu nebo na straně majitelů. V památkových objektech sídlí například většina krajských kulturních. V uplynulém volebním období se podařilo ve spolupráci se statutárním městem Liberec dokončit rekonstrukci bývalých lázní pro krajskou galerii středoevropského významu. Nákladem 25 mil. jsme rekostruovali střechy a omítky areálu augustiniánského kláštera v České Lípě, kde sídlí naše muzeum. V Libereckém kraji se nacházejí významné národní kulturní památky. Některé v uspokojivém stavu, jako např. Sychrov, po velkých rekonstrukcích i Grabštej, jiné ještě s velkými potřebami (např. Zákupy). Na obnovy památek se snažíme přispívat prostřednictvím dotačního fondu, ale potřeby několikanásobně převyšují naše možnosti. V letošním roce jsme např. formou individuální dotace ve výši téměř 4 mil. korun přispěli k záchraně unikátního věšadlového mostu v Bystré nad Jizerou. Podobně bych chtěla, abychom z krajského rozpočtu v budoucnu přispěli obci Stvolínky na obnovu zámku. O záchranu zámku ve Svijanech se zasloužil tamní Pivovar Svijany. Těším se, až opraví zámek město Doksy, které bylo úspěšné s žádostí o dotaci. Je tedy zřejmé, že v mnoha směrech můžeme být spokojeni, ale nekonečná práce je ještě před námi.
 
Co považujete za svůj největší úspěch v uplynulém volebním období?
 
Největším úspěchem mého resortu je nepochybně výše zmíněná Oblastní galerie Lázně, která si od otevření na jaře 2014 udržuje více než 40tis.návštěvníků ročně a pořádá špičkové výstavy. Aktuálně mám radost, že se nám po letech úsilí podařilo získat dotaci ve výši téměř 40 mil. korun na vybudování horolezecké expozice v Muzeu Českého ráje v Turnově.
 
 
Kandidujete do krajského zastupitelstva za politické hnutí Starostové pro Liberecký kraj, na komunální úrovni v Turnově za Nezávislý blok - Sdružení nezávislých kandidátů.  Kde je podle Vás největší problém Turnova?
 
Je to určitě doprava. Kraj nyní ve spolupráci s městem připravuje projekt rekonstrukce části průjezdní komunikace. Pomáhá také v jednání se státními institucemi o řešení nové trasy komunikace I/35 a obchvatu města.
 
Vaším cílem je stálý nárůst návštěvníků Libereckého kraje, jak toho budete chtít dosáhnout?
 
Chceme rozvíjet dosavadní úspěšné projekty - webové stránky, mobilní aplikaci, tématickou nabídku - sklářství, bižuterii a šperkařství, filmovou turistiku, pěší i cyklovýlety... To vše ve spolupráci s organizacemi cestovního ruchu v turistických regionech. Máme v plánu ještě lépe nabídkou oslovovat jednotlivé cílové skupiny. Musíme se zaměřit i na méně známé lokality, abychom lépe rozprostřeli návštěvníky po krajině a odlehčili dnes hodně zalidněným místům.
 
Určitě nejnavštěvovanějším místem kraje je Ještěd, co jsou podle Vás další největší zajímavosti? Kam byste mohli turisty nalákat?
 
Samozřejmě Český ráj se skalními městy, hrady a zámky, turistické trasy Hřebenovky... Chci ale také doporučit dosud klidné přírodní lokality v Lužických horách, Podještědí, celou oblast Ralska či Frýdlantsko. Větší množství návštěvníků jistě uvítají například Grabštejn, Lemberk, Frýdlant, Rotštejn a další památkové objekty.
 
 
Ještěd je symbolem Libereckého kraje. Před padesáti lety se začalo s jeho stavbou, dnes není v nejlepší kondici a potřebuje generální opravu. Podaří se to?
 
Musí se to podařit! Jde přece o jedinečnou památku, kterou Češi ohodnotili jako nejvýznamnější stavbu 20. století. Prvním důležitým  krokem k tomuto cíli bylo spojení sil tří partnerů, a to Českých radiokomunikací, a. s., Libereckého kraje a spolku Ještěd 73 a zahájení prací na projektech. Ty jsou nezbytným předpokladem pro budoucí rekonstrukci.
 
Předvolební sliby většiny stran jsou nadsazené, slibují často nemožné a matou tak voliče. Slibuje se doprava zdarma pro školáky a důchodce, vyšší platy a nižší odvody, nové silnice a mnoho dalších lákadel, které často skončí po volbách v zapomnění. Které sliby od vás i vaší konkurence jsou podle vašeho názoru reálné a pomohou v dalších letech občanům v Libereckém kraji?
 
Program Starostů pro Liberecký kraj určitě reálný je. Vychází z našich zkušeností vedení kraje v uplynulých čtyřech letech. Máme připravené projekty na rekonstrukce komunikací, plány i finanční závazky na modernizace krajských nemocnic, transformaci sociálních zařízení, rekonstrukci škol včetně nových center odborného výcviku. Připravena je modernizace Severočeského muzea v Liberci, chystáme výstavbu centrálního depozitáře. A tak bych mohla pokračovat dalším výčtem. Jsme v setrvalém kontaktu se starosty nejen měst, ale i těch nejmenších obcí. To je podle mého názoru hlavní zárukou reálnosti, potřebnosti a užitečnosti našich plánů a cílů.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…