Volfová připomíná smrtící tandem z historie. Podobal se prý Sobotkovi s Babišem

25.01.2014 17:31

ROZHOVOR Jsem přesvědčena, že právě zásluhou Jany Bobošíkové si lidé uvědomili, že suverenita není samozřejmostí, že dnes musíme znovu bojovat o své národní zájmy a hájit historickou pravdu, říká pro ParlamentníListy.cz nově zvolená předsedkyně Suverenity Jana Volfová.

Volfová připomíná smrtící tandem z historie. Podobal se prý Sobotkovi s Babišem
Foto: Archiv Jany Volfové
Popisek: Jana Volfová

Minulou sobotu jste se stala předsedkyní strany Česká suverenita, jaké byly pocity?

Samozřejmě jsem byla potěšena tím, že jsem dostala důvěru svých stranických kolegů a kolegyň k tomu, vést nadále Českou suverenitu. Jejich důvěra je pro mne zavazující, takže vedle určitého pocitu radosti mám samozřejmě i obavy z toho, abych jejich důvěru naplnila.

Strana Suverenita je spojována se jménem Jany Bobošíkové, jaký podle vás nechala odkaz ve společnosti?

Jsem přesvědčena, že právě zásluhou Jany Bobošíkové si lidé uvědomili, že suverenita není samozřejmostí, že dnes musíme znovu bojovat o své národní zájmy a hájit historickou pravdu. Pro mne osobně je člověkem nesmírně pracovitým a názorově konzistentním.

Budete se jako strana účastnit letošních voleb?

Česká suverenita se zúčastní všech voleb, které se letos budou konat. Podle našeho názvu by se dalo usuzovat, že pro nás prioritní budou volby do Evropského parlamentu, kam samozřejmě půjdeme s cílem vyvázat Českou republiku z povinnosti přijmout euro, ale my jsme přesvědčení, že velkou prioritu musí mít i volby do obecních zastupitelstev. Vždyť jen svobodný a suverénní občan je schopen dobře řídit své obce a města. Chceme hledat pro tyto volby spojence mezi neparlamentními uskupeními a konečně již přetrhnout onu klientelistickou linku velkých stran, které vnímají obce a města jako svá léna, kde vydělávají na veřejných zakázkách a dosazují si své politické kamarády do správních a dozorčích rad.

Co chcete nabídnout voličům?

Chceme nabídnout nové tváře nesvázané se současným obecním klientelizmem. Pokud se jedná o Senát, jsme stále pro jeho zrušení, ale protože víme, že jediná možnost jeho zrušení je samotnými senátory, pak budeme hledat takové, kteří se zaváží, že v případě svého zvolení budou stále dokola navrhovat zrušení Senátu.

Vaším cílem je udržet suverenitu České republiky. Co ale EU?

Jsme přesvědčeni, že do Evropského parlamentu musí přijít ti, co se nebudou bát hájit národní zájmy, co stále mají ve svém slovníku, ale především ve svém srdci, takové pojmy, jako je vlast a domov. Řada států si dokázala vydobýt řadu výjimek z evropských regulací a zákonů. Jen naši politici prostě jen poklonkují Bruselu a jako lokajové okamžitě plní bruselské direktivy. V celé Evropě sílí hnutí za suverénní národní státy uvnitř EU. Je třeba takové hlasy spojovat, společně a hlasitě poukazovat na deficit demokracie v orgánech EU a bojovat za zrušení Lisabonské smlouvy. Pokud nám dají voliči důvěru, určitě nebudeme poslušně sedět a mlčet. A v tom bude naše síla.

Ještě z vašich stanovisek. Chtěli byste dosáhnout vyvázání Česka z povinnosti přijmout euro, jaké kroky máte v plánu podniknout? Přeci jen jsme v Evropě poměrně silně smluvně vázáni.

Při každém přistoupení nového člena se schvalují přístupové smlouvy, které musí podepsat každý stát. Tudy vede cesta. Již nyní při přístupu Chorvatska jsme měli možnost položit si tuto podmínku. Naši eurohujeři toho však samozřejmě nevyužili, naopak se snaží přijmout euro v co nejbližší době. A přitom všichni vidíme, jak euro doslova ničí především evropské státy. Ti, kdo mají příbuzné či známé na Slovensku, co zrovna nejsou milionáři, od nich vědí, jak se jim po přijetí eura výrazně zhoršila životní úroveň. Euro byl politický projekt, který se nepovedl, a my si přejeme, abychom se nestali dalšími pokusnými králíky bruselských politiků. 

Byla jste členkou ČSSD, proč jste se tehdy rozhodla pro změnu?

To je již dávno, v té době sociální demokracie nejprve výrazně podrazila svého předsedu v prezidentské volbě, což jsem velmi těžce nesla, protože jsem byla vychována v tom, že podrážet lidi, kteří pro mne mnohé udělali, se nesmí. A konečné rozhodnutí padlo ve chvíli, kdy jsem se ani jako členka předsednictva strany nikdy detailně nedozvěděla, co vlastně pan Telička vyjednal v přístupové smlouvě, a přesto jsem měla hlasovat pro vstup do EU a vstup podporovat. Odmítla jsem to, hlasovala proti vstupu a řekla to veřejně. Myslím si, že moje rozhodnutí bylo správné. Když dnes vidím devastované zemědělství v Čechách i na Moravě, přijímání nesmyslných směrnic o vylívání guláše dvě hodiny po uvaření či povinnost zvětšovat klece pro slepice, jsem ráda, že jsem ten krok udělala.

Co říkáte na současnou situaci v ČSSD?

Že tam zvítězili lidé, kteří nikdy nepracovali jinde než v politice. Takže nemají každodenní kontakt s běžným životem. Bojím se, že řada proklamovaných slibů zůstane jen na papíře. A co mne nejvíce naštvalo, je to, že ČSSD založila svoji volební kampaň na slibu o zrušení církevních restitucí a přitom věděla, že smlouvy jsou podepsány a je nemožné je v právním státě zrušit. Prostě vědomě lhala voličům a lákala je na něco, co věděla, že nemůže splnit. Já jsem asi ze staré školy, ale prostě lidem nelžu, možná proto není zatím Česká suverenita tou nejúspěšnější stranou, ale jsem přesvědčena, že občané časem pochopí, že ti, co jim nelžou, to s nimi jediní myslí dobře.

Co si myslíte o tandemu Babiš – Sobotka?

Pamatuji si tandem Špidla – Němec, byl pro Vladimíra Špidlu a sociální demokracii smrtelný. Trochu mi tenhle nový tandem tu situaci připomíná. Ale ještě není čas hodnocení, ještě nevládnou a je třeba nechat jim čas na to, aby ukázali, jak moc to s Českou republikou myslí vážně.

Pokud byste se se Suverenitou dostali do sněmovny, v kom byste hledali partnery?

Všude, prostě každý návrh, který odpovídá našemu programu a především je dobrý pro občany, bychom podpořili. Myslím si, že sami občané v těchto volbách ukázali, že jim už je dávno lhostejná pravolevá orientace, že prostě chtějí právo, práci, pořádek. Chtějí dobré zákony a ne zmetky, které sněmovna vypouští. Takže: každý dobrý zákon bychom určitě podporovali.

Současně je nejoblíbenějším politikem Tomio Okamura, myslíte si, že jeho obliba je postavena na reálných základech a že opravdu dokáže dostát svým slibům, nebo je to jen populista, který ve finále půjde tam, kde bude jeho strana těžit?

Nevidím do duše Tomia Okamury, jen mne docela baví jeho malá slovní zásoba. Udělala jsem si doma čárkovník, kam si dělám čárku vždycky, když ho slyším říkat, že "nebudou okopávat kotníky". Zatím jich mám 59, to je docela dost, nemyslíte... A pokud se jedná o nejpopulárnějšího politika, moc bych tuhle anketu nepřeceňovala. Dříve jí pravidelně a dlouhodobě vyhrával třeba Stanislav Gross.

Odjinud. Proběhl také kongres ODS, na kterém se změnilo vedení strany. Co si myslíte o projevu Miroslavy Němcové, která byla zjevně velmi rozčílena.

Emoce přece do politiky patří, člověk bez emocí je chladný kalkulátor bez citů. Takových lidí se bojím. A i když s politikou paní Němcové nesouhlasím, musím říci, že v tomto případě se jí ani moc nedivím. Když bylo ODS nejhůře, vytáhli ji jako svoji jedinou záchranu, a když pak vykonala práci, odhodili ji jako špinavý hadr. Ten počet hlasů byl vážně potupný. A pokud jsou v ODS opravdu jen chladní kalkulátoři, jak je z toho počtu hlasů vidět, tak jsem ráda, že pomalu mizí z politické scény.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…