Vražda mladé studentky afghánským imigrantem, "populismus" Merkelové a zastrašování obyvatel. Promluvil šéf německé strany

09.12.2016 4:40

ROZHOVOR „Kdyby Německo normálně chránilo své hranice, tak by k této vraždě nedošlo, stejně tak jako k hromadnému znásilňování na silvestra v Kolíně nebo k útoku na cestující ve vlaku ve Würzburgu,“ říká ohledně vraždy 19leté dívky v Německu, ze které je podezřelý mladý Afghánec, Petr Bystroň, předseda bavorské zemské organizace euroskeptické strany Alternativa pro Německo. Promluvil i k vyjádření kancléřky Merkelové k tomu, že by zakázala burky a nikáby. Řekl také, jak je to v současné době s přílivem dalších migrantů do Německa.

Vražda mladé studentky afghánským imigrantem, "populismus" Merkelové a zastrašování obyvatel. Promluvil šéf německé strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Spolkové republiky Německo

Německem otřásá velký skandál – vražda teprve 19leté dívky, ze které je podezřelý mladý Afghánec. Co na tento případ říkáte v souvislosti s nelegálními migranty?

Je to další z příkladů, jakými problémy zatížila vláda Angely Merkelové německou společnost tím, že do země pustila zcela nekontrolovaně přes milion cizinců.

Dívka se navíc měla podílet na pomoci právě pro uprchlíky. Co na to říci?

Je to smutné, že se díky své obětavosti dostala do styku s člověkem, který ji následně znásilnil a zavraždil.

Jaká v Německu v tomto kontextu vládne v těchto dnech vůči migrantům nálada?

Znásilňování a vraždy mladých dívek jsou samozřejmě tématem, které hýbe společností. Je to velmi emocionální.

Někteří lidé, kteří se migrantů zastávají, říkají, že vražd se bohužel děje celá řada a na tuto se klade větší důraz právě proto, že je z ní podezřelý mladík z Afghánistánu. Například vicekancléř Sigmar Gabriel se prý nechal slyšet, že takové odporné vraždy se vyskytovaly ještě předtím, než k nám přišel první uprchlík z Afghánistánu nebo ze Sýrie. Co si o tom myslíte?

Samozřejmě, znásilňovalo a vraždilo se i dřív. Tady je pouze ten fakt, že kdyby Německo normálně chránilo své hranice, tak by k této vraždě nedošlo, stejně tak jako k hromadnému znásilňování na silvestra v Kolíně nebo k útoku na cestující ve vlaku ve Würzburgu.


Petr Bystroň, předseda bavorské Alternativy pro Německo

Na druhou stranu ale zase kritici „vítací“ politiky kancléřky Merkelové poukazují na to, že právě pro tyto migranty bývají ženy vlastně méněcenné a například znásilnění nebo jakékoliv napadení ženy neberou tak, jako se bere v evropské kultuře. Souhlasíte s tím?

To tak v mnoha arabských společnostech bohužel opravdu je. Díky těmto ohavným zločinům už se o tom konečně vede i v Německu společenská diskuze. Deník BILD měl tuto otázku zrovna včera na titulní stránce.

Když jsme u Merkelové, kancléřka, zdá se, otočila a mluví o tom, že by zakázala burky a nikáby. Jak si to vysvětlujete?

To je typická Merkelová. Je schopna převzít politické pozice kohokoliv, i když je to v naprostém rozporu s její vlastní dosavadní politikou. Doposud to dělala s pozicemi zelených a SPD – zrušila tak například atomové elektrárny či vojenskou základní službu. Teď to dělá s pozicemi AfD. Je to tajemství jejího úspěchu: přivlastnit si cokoliv, co jí zaručí přízeň voličů.

A pokud se tento zákaz opravdu uskuteční, budou ho muslimové podle vás vůbec respektovat?

To je úplně jedno, jde o populistické gesto, nic jiného.

Přicházejí další migranti? V médiích už se o tom až tak moc jako před časem nepíše...

Ano, nadále přicházejí, ale v nižším počtu. Chtělo by to zase nějaké selfíčko s kancléřkou a televizní záběry tleskajících špalírů na nádražích, aby ten proud zase trochu zesílil. Ale on už na těch nádražích nikdo netleská.

A co ekonomika Německa právě v souvislosti s migranty? Jsou v tomto směru nějaké problémy a jaké?

Zrovna jsem se dočetl, že pro ekonomiku byli migranti obrovským přínosem, protože vláda vydala několik miliard navíc, a tím posílila konjunkturu. Takže všechno je v nejlepším pořádku. Až nám dojdou migranti, začneme podle této logiky prostě shazovat peníze mezi lidi z helikoptéry.

Podařilo se alespoň některé migranty už „začlenit“ a najít jim práci?

Údajně prý i tací existují.

Máme za sebou opakování prezidentských voleb v Rakousku. Co říkáte na výsledky, očekával jste je?

Fandil jsem Hoferovi. Volba zeleného prezidentem je pro Rakousko velkou ostudou, obzvlášť když vezmete v potaz, že zastupoval v duelu proti FPÖ i socialisty a křesťanské demokraty. Bohužel, tento kandidát ‚národní fronty‘ nakonec zvítězil i díky masivní kampani většiny médií proti Hoferovi. Nevím, jak dlouho chtějí politické elity nejen v Rakousku tímto způsobem zastrašovat obyvatelstvo a ovlivňovat názory svých občanů.

Co podle vás rakouské volby budou znamenat ohledně migrační a azylové politiky?

Tam k žádné dramatické změně nedojde, protože FPÖ je v Rakousku nejsilnější politickou stranou a ostatní už jen ze strachu před ještě věším nárůstem jejich preferencí už teď plní samy jejich požadavky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…