Vrbětice? Šéfka Trikolóry uhranula: Tohle Václav Havel nechtěl

26.04.2021 9:44 | Rozhovor

Citátem Václava Havla si pomohla předsedkyně hnutí Trikolóra Zuzana Majerová Zahradníková, když hodnotila českou reakci na krizi kolem Vrbětic. „'Jestli chcete pomoc nám, pomozte Sovětskému svazu.' Neříkal, rozpoutejte s Ruskem další studenou válku. A nedej Bože, horkou,“ citovala slova českého prezidenta pronesená roku 1990 v Kongresu USA. Reakci českých orgánů vůči Rusku považuje za přemrštěnou. „Odpískání Rosatomu znamená, že kontrakt na Dukovany se zcela zákonitě prodraží v řádu desítek miliard,“ varuje též.

Vrbětice? Šéfka Trikolóry uhranula: Tohle Václav Havel nechtěl
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Poslankyně a místopředsedkyně hnutí Trikolóra Zuzana Majerová Zahradníková

Co říkáte s odstupem týdne na kauzu „výbuchu ve Vrběticích“?

Anketa

Byl prezident Zeman k moderátorce Primy Tománkové hrubý?

7%
90%
hlasovalo: 21732 lidí
Trikolóra reagovala obratem. Ve svém stanovisku jsme občany vyzvali k jisté zdrženlivosti a varovali před politiky, novináři a aktivisty, kteří ženou svět i naši zemi do konfliktů. Včetně těch válečných. Podrobně se pak vyjádřili naši experti na bezpečnostní politiku, Vojtěch Kaprál, důstojník Speciálních sil Armády ČR ve výslužbě a předseda naší odborné komise pro obranu, nebo další náš člen, generál v. v. Miroslav Kostelka, někdejší ministr obrany a později velvyslanec České republiky v Rusku.

V české politice se pro výbuch ve Vrběticích začal razit termín „akt státního terorismu“. Souhlasíte s tímto označením? 

Abychom si správně rozuměli. Pokud je to tak, jak tvrdí BIS a vládní představitelé, je reakce České republiky nutná. O tom není nejmenších pochyb. Ale jde o míru, razanci a formu naší odpovědi. Výsledkem nesmí být více škody než užitku, což se ale, myslím, bohužel děje. Kdyby to nebylo k pláči, tak je to spíš k smíchu, jak se někteří naši „válečníci“ trumfují, kdo nabije kanón větší ráže.

Jak podle vás tato kauza poznamená vztahy s Ruskem? A jak by tyto vztahy podle vás měly vypadat? Měli bychom se „vracet k politice Václava Havla“, jak říká Markéta Pekarová Adamová, nebo se více zaměřit na vzájemný obchod? 

Už je poznamenala. Kolegyně Pekarová Adamová to má dost popletené. Václav Havel v roce 1990 ve svém památném projevu v americkém kongresu Američanům říkal, jestli chcete pomoc nám, pomozte Sovětskému svazu. Neříkal, rozpoutejte s Ruskem další studenou válku. A nedej Bože, horkou.

Jak důvěryhodně na vás celkově působí vystupování Jana Hamáčka a Andreje Babiše v této kauze? 

Zcela nedůvěryhodně. Je to klasické vrtění psem.

Je podle vás správné, že jsme v reakci na tyto události „odpískali“ některé částí opozice kritizované projekty, jako je dostavba Dukovan nebo dodávky vakcíny Sputnik?

Obávám se, že svojí reakcí škodíme víc sami sobě než Rusku. Odpískání Rosatomu znamená, že kontrakt na Dukovany se zcela zákonitě prodraží v řádu desítek miliard. A odpískání Sputniku, že vakcín pro zájemce o očkování bude méně, pročež proočkování společnosti bude trvat déle. Na to, zda to obojí je veřejnosti ku prospěchu, si každý jistě umí odpovědět sám. 

Je podle vás chybou, že se prezident Zeman vyjádřil až po týdnu od prvních informací?

Ať už na pana prezidenta máme názor jakýkoli, ať se nám jeho politika líbí, nebo nelíbí, a já to mám tak půl na půl, nelze mu upřít jednu věc. Politické hry včetně načasování svých vystoupení umí hrát dokonale.

Jakým dojmem na vás zatím působí nový ministr zahraničí Jakub Kulhánek?

Ministrem zahraničních věcí má být politik, a ještě lépe zkušený politik, nikoli jakýsi subalterní úředník. Proč? Protože ministr zahraničí je jedna z nejdůležitějších postav vlády. Z tohoto pohledu nemá Česká republika opravdového ministra zahraničí už několik let. Takže moje výhrada se týká nejen pana Kulhánka, nýbrž i čerstvě odejitého pana Petříčka.

Hlavním heslem části opozice včetně ODS se po kauze Vrbětice stalo „patříme na Západ“. To mělo značit bezvýhradné přiklonění k NATO a EU coby „západním strukturám“. Souhlasíte s tímto přístupem?

Nesouhlasím. Platilo by to za podmínky, kdyby Západ stále ještě byl tím Západem, ke kterému jsme s nadějí hleděli kdysi. Jenže on už jím, bohužel, není. Socialismus, který jsme před lety s cinkáním klíčů vyprovodili, se k nám dnes vrací nikoli z východu, ale ze západu. Jen se v čase trochu modifikoval. Byrokracie a deficit demokracie zůstaly, přibyly šílené pokrokářské nápady.

Do Evropské unie jsme v květnu 2004 vstoupili na základě výsledků referenda z roku 2003. V dalších letech se však podmínky našeho členství i celá Evropská unie zásadním způsobem změnily. Jsme nyní členy úplně jiné unie, než o které se hlasovalo v roce 2003. Proto je nutné, a hlavně poctivé, dát občanům prostor a šanci, aby se k našemu členství v EU znovu vyjádřili. Podpoříme proto vypsání referenda o setrvání, respektive vystoupení České republiky z Evropské unie. Teď jsem citovala z programu Trikolóry. Z NATO vystupovat nechceme, ale to je na delší povídání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…