Vrchní topák z Plzně: Politici se mění, mafiáni zůstávají

13.07.2013 20:55

ROZHOVOR TOP 09 má v Plzeňském kraji nevýhodné postavení. Na krajské úrovni jen těžko něco zmůže, a i když je slyšet, koalice ČSSD a KSČM ji příliš nevyslyší. Obdobné je to však i na plzeňském magistrátu, kde je zase koalice ODS s ČSSD a na zastupitelstvu, byť jsou jejich představitelé slyšet, pohodlná většina si stejně udělá své. I když má předseda plzeňské TOP 09 Ondřej Ženíšek na radnici post předsedy kontrolního výboru, může (a je) slyšet, ale to je většinou všechno.

Vrchní topák z Plzně: Politici se mění, mafiáni zůstávají
Foto: top09.cz
Popisek: Ondřej Ženíšek

Koalice tu prostě opozici nevyslyší. Jak to tedy vidí v nejvyšších patrech politiky? Vždyť Ženíškův bratr Marek je stále v pozici prvního náměstka ministra zdravotnictví

Myslíte, že prezidentem jmenovaná Rusnokova vláda má šanci ve Sněmovně?

Od chvíle jmenování Jiřího Rusnoka premiérem a po prvotních oprávněných negativních reakcích zástupců všech parlamentních stran jsem byl přesvědčen, že žádnou šanci na schválení nemá. Po středečních vyjádřeních několika zástupců ČSSD si již tak jistý nejsem. Stále si však nedokážu moc dobře představit, že by tak snadno sociální demokracie dokázala porušit své vlastní usnesení, že není možné, aby vznikla jiná vláda než ta, která vzejde z nových voleb a která bude mít mandát od občanů. Na druhou stranu je pravda, že druhou část usnesení, že se ČSSD na úřednické vládě nebude podílet, již účastí tří svých členů porušila. To je ale čistě věc sociální demokracie, do které mi samozřejmě nic není. Každopádně jsem byl ujištěn, že TOP 09 této Zemanovo vládě nedá jediný hlas.

Jak se k ní stavíte vy osobně a co říkáte jejímu složení?

Marně pro ni hledám vhodný název. Zatím bych ji pojmenoval spíše jako vládu ztraceného času, vládu kamarádů Miloše Zemana nebo jako vládu zájmových lobbistických skupin. Její jmenování je velkým skokem zpět ve vývoji parlamentní demokracie u nás. Komu je vlastně tato vláda odpovědná? Poslanecké sněmovně a tím pádem  nám voličům, kteří ve volbách určili složení parlamentu? To určitě ne, ta si ji nevybrala a nesouhlasí s ní. Takže bohužel spíše některým zájmovým skupinám a prezidentu Miloši Zemanovi, který již během prezidentské kampaně prokázal, že nepochopil, že nekandiduje na post premiéra vlády, ale na post prezidenta ČR, který by měl ctít dosavadní ústavní zvyklosti. Jelikož ale ústavní zvyklosti, na kterých je založen demokratický parlamentní systém např. Velké Británie považuje za idiotské, tak jeho postoj začínám pomalu chápat.

Co se týká jejího složení, rozhodně se necítím kompetentní, abych hodnotil odbornost jednotlivých ministrů. Někteří ministři však vyvolávají mnoho otazníků. Jak je například možné, že jím jmenovaný ministr financí Jan Fischer dokázal během několika hodin zbohatnout o několik miliónů? Jaký je pravý původ těchto peněz a jsou zmiňovaní sponzoři jeho prezidentské kampaně opravdu těmi skutečnými dárci nebo jen kryjí někoho jiného, kdo nechce být viděn? Jsem přesvědčen, že pokud by byl v podobné situaci kterýkoliv ministr za TOP 09, ODS či ČSSD, prezident by ho nikdy nejmenoval.

A co na to ČSSD? Nebude to "labutí píseň" Bohuslava Sobotky?

Každému musí být přece jasné, že po pádu Nečasovo vlády, za který si může středopravá koalice sama, jednání a chování prezidenta poškozuje nejvíce ČSSD. Stačí se podívat na probouzející se rozkol uvnitř jejich strany. A nedávné hradní vzkazy, že Miloš Zeman nebude nikdy jmenovat Bohuslava Sobotku premiérem, tyto spory účelně pouze prohlubují. Takže tady nejde o spor pravice či „zhrzených příznivců“ Karla Schwarzenberga s vítězným Milošem Zemanem, ale o snahu za dodržování ústavních zvyklostí parlamentní demokracie. A to se týká přece všech parlamentních stran. Osobně si myslím, že to vedení ČSSD moc dobře ví, jen si to nemůže dovolit moc hlasitě veřejně prezentovat, vzhledem k velké podpoře, kterou Miloš Zeman měl od členů sociální demokracie v prezidentské volbě.   

Myslíte si, že v případu korupce a vyšetřování na úřadu vlády a mezi poslanci není ještě vše řečeno? Jaký máte na to názor?

Pevně doufám, že vše řečeno ještě není. Pokud by tomu tak bylo, tak bych byl velmi zklamaný a to je slabé slovo. Upřímně řečeno, od celého policejního zásahu a vyšetřování jsem čekal mnohem více. Po vyjádřeních vrchního státního zástupce však začínám ztrácet naději. Začínám mít obavu, že politici se sice vymění, ale mafiáni zůstanou. Rád bych k tomu ale podotknul ještě jednu věc, která již v médiích párkrát zazněla. Nebýt vlády Petra Nečase, která dala konečně po dvaceti letech policii a statním zastupitelstvím volnou ruku, tak by se dnes nic podobného nevyšetřovalo. Proto mi přijde velice úsměvné, když Miloš Zeman vyzývá členy své vlády, aby chránili policii a státní zástupce před politickým tlakem. V době jeho vlády bylo podobné vyšetřování nemyslitelné, a to právě kvůli silným politickým tlakům a kvůli paralyzovaným protikorupčním složkám státní policie.  

Myslíte, že prezident Zeman je na cestě k autokratickému systému a prezidentský systém je jen "jedním z milníků na cestě"?

Takhle dramaticky bych to zase neviděl. V době, kdy ČR hledá novou vládu, v době velkého znechucení lidí z politiky, navíc jako první přímo zvolený prezident, tak si je Miloš Zeman moc dobře vědom své aktuální silné pozice. Využívá ji a testuje si, co všechno si může ještě dovolit. Navíc mu podle mne nahrává to, že mnozí lidé si ani po dvaceti letech na parlamentní demokracii nezvykli, neumí převzít osobní odpovědnost, požadují silný stát, který jim bude pomáhat a radit, co mají dělat a přestože požadují co nejvíce prvků přímé demokracie, tak nakonec jsou nejšťastnější, když nad sebou mají silného autokratického vůdce. Já takový systém ale nepovažuji pro náš stát za nebezpečný a vždy budu hájit a prosazovat tradiční systém parlamentní demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…