Vše, co kdy Piráti kritizovali, teď sami dělají nebo to tolerují, a to jsou u vlády jen pár měsíců, říká Patrik Nacher

16.04.2019 17:02

ROZHOVOR „Neumím předvídat, jak se bude vyvíjet spolupráce současné koalice, jen vidím, že tato koalice vlastně začíná tak, jak jsme my končili – že ve vedení města jsou zastoupeni dva principiálně odlišné koncepty řízení a rozvoje města. Jedna politická reprezentace chce město rozvíjet, stavět, věci urychlovat, druhá zakonzervovat, udržet status quo, maximálně tak rozšiřovat cyklostezky a věnovat se podružným tématům jako jsou alternativy pro novoroční ohňostroj, noční starosta, znělky na zastupitelstvu či vyvěšování vlajek na budovy města. Výsledkem je pak složité hledání kompromisu a stagnace města, jako jsme tak činili my se Stranou zelených,“ řekl nám k současnému vedení pražské radnice zastupitel Patrik Nacher.

Vše, co kdy Piráti kritizovali, teď sami dělají nebo to tolerují, a to jsou u vlády jen pár měsíců, říká Patrik Nacher
Foto: Hans Štembera
Popisek: Patrik Nacher a Petr Stuchlík

Piráti chtěli být oživením Prahy a hlavně dělat věci jinak než předchozí vedení našeho hlavního města. Daří se jim to?
 
Piráti (a nejen oni) jsou v Praze skutečně změnou, ovšem bohužel změnou k horšímu. Všechno, co kdy kritizovali, tak se aktuálně na pražském magistrátu děje měrou vrchovatou a to již po pár týdnech vládnutí. Kumulace funkcí – podívejte se na složení Rady města a například Jan Čižinský stačí být poslancem, starostou Prahy 7, zastupitelem HMP, předsedou klubu atd. a s Piráty to ani nehne. Trafiky – na magistrátu je nyní nejvíce uvolněných (placených) předsedů výborů za posledních dvacet let. Výběrová řízení – už dva ředitelé byli jmenováni bez výběrového řízení (DPP, PVS) a je ticho po pěšině. Transparentnost – program na předminulé zastupitelstvo schválila narychlo svolaná Rada hodinu před jejím konáním. Vztah s opozicí – z nějakých 14 navržených bodů pro jednání zastupitelstva, nám prošel jeden jediný. A totéž platí i o zahraničních cestách.
 
 
Právě, velkou kritiku vzbudila cesta delegace pražské radnice na Tchaj-wan, kam se s primátorem Zdeňkem Hřibem zadarmo dostala i jeho manželka, dále předsedkyně pirátských zastupitelů Michaela Krausová a zároveň její přítel a předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Piráti se dnes brání, že cesta nic nestála a nezatížila rozpočet Prahy. Jak se na to díváte Vy?
 

Anketa

Prospívají Piráti české politice?

hlasovalo: 28865 lidí
Cestování partnerek mi ani tak nevadí, to prostě někdy patří k protokolu (nevím, jestli je to tento případ) a já nebudu kritizovat koalici a Piráty za každou cenu. Spíše jde o symbol, že cestují po světě už takhle brzy. Čekal bych, že první rok se budou naplno věnovat agendě v Praze a až si to všechno sedne, představí plán zahraničních cest směrem k navázání mezinárodní spolupráce a hledání inspirace pro řešení některých pražských problémů, které jsou podobné v různých metropolích. A to zejména proto, že právě současní koaliční politici, když byli v minulém období v opozici, tak kritizovali nekoncepčnost zahraničních cest.
 
Váš stranický kolega Petr Stuchlík k tomu například řekl, že: "Zajišťování přímých letů mezi třeba Tchaj-pejí a Prahou, to se dělá úplně jinak, není to kompetencí primátora Prahy, to je jenom taková jednoduchá výmluva, jak obhájit cestu pro svou manželku, kamaráda ze Sněmovny a jeho milenku." Souhlasíte nebo je to až příliš tvrdé obvinění?
 
Kdyby to tak opravdu bylo, sdělil by přece pan primátor důvod, obsah a cíl své cesty už dopředu. To jsem ale nikde nenašel, takže Petr Stuchlík to možná řekl ostře, ale šel po podstatě věci.
 
Jak vidíte na magistrátu jejich budoucnost? Dovedete si představit nějakou spolupráci s Piráty?
 

Anketa

Chcete, aby Václav Klaus ml. šel do sněmovních voleb s vlastní politickou stranou?

92%
8%
hlasovalo: 15851 lidí
Neumím předvídat, jak se bude vyvíjet spolupráce současné koalice, jen vidím, že tato koalice vlastně začíná tak, jak jsme my končili – že ve vedení města jsou zastoupeni dva principiálně odlišné koncepty řízení a rozvoje města. Jedna politická reprezentace chce město rozvíjet, stavět, věci urychlovat, druhá zakonzervovat, udržet status quo, maximálně tak rozšiřovat cyklostezky a věnovat se podružným tématům jako jsou alternativy pro novoroční ohňostroj, noční starosta, znělky na zastupitelstvu či vyvěšování vlajek na budovy města. Výsledkem je pak složité hledání kompromisu a stagnace města, jako jsme tak činili my se Stranou zelených.
 
Piráti ale nejsou jen zdatnými „turisty“. Jejich nápad, jak odhalit prázdné byty přes netočící se elektroměry vás rozčílil. Proč?
 
Protože představitelé města mají především hlídat, jak se nakládá s majetkem města a městskými nevyužitými byty. Ale především mi přišel ten návrh hrozně povrchní. Jednak se v něm vůbec nezohlednilo, z jakého důvodu ty byty mohou být v principu prázdné – informace, že jsou to prázdné byty italských mafiánů a ruských oligarchů je krásná a mediálně dobře prodatelná zkratka generalizující celou problematiku. Ale pak také ten způsob. Pokud by se to mělo zjišťovat touto formou, není nic snazšího, než nechat v těchto bytech běžet ledničku a rozsvítit v jedné místnosti. Ale především by se případným následným opatřením, třeba nějakou zvýšenou platbou, daní, potrestali i ti, kteří mají prázdný byt dočasně. Pikantní by pak na tom celém bylo to, že pro ty, kvůli kterým se to plánovalo dělat, by i případná finanční újma, nehrála žádnou roli (z logiky věci, když jde o oligarchy), zatížila by ovšem paušálně všechny ostatní.
 

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…