Všeználek Řezníček, málo ví, rád mluví. Režisér Dvořák byl hodně naštvaný po tom, co ČT odvysílala

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
30.05.2021 7:44 | Rozhovor

ROZHOVOR Prezident Zeman omluvou Srbsku za bombardování v roce 1999 ukázal svou lidskou velikost, pro Srby to znamená velkou satisfakci. ParlamentnímListům.cz to řekl režisér a autor slavného dokumentu Uloupené Kosovo. Antisrbská propaganda v našich médiích podle něho funguje dodnes, což dokazuje vystoupení moderátora Řezníčka na ČT24. Kavčí hory je prý potřeba řádně vyvětrat. „Tihle lidi několik desítek let mrzačí tupou propagandou duši našeho národa. Jsou přesně jak propagandisté v 50. letech,“ konstatuje Dvořák.

Všeználek Řezníček, málo ví, rád mluví. Režisér Dvořák byl hodně naštvaný po tom, co ČT odvysílala
Foto: Radim Panenka
Popisek: Václav Dvořák

Před týdnem byl v Praze srbský prezident Aleksandar Vučić, kterého český prezident překvapil omluvou za český souhlas s bombardováním Srbska v roce 1999. Ten nakonec dala právě tehdejší Zemanova vláda. Překvapilo to i vás? Co jste na to říkal?

Pan prezident Zeman mne mile překvapil. Jeho omluva je na místě. To, co jsme tehdy jako Češi a náš stát provedli našim srbským bratřím, bylo darebáctví hrubého zrna. Pan prezident v sobě našel sílu nejen věci přehodnotit, ale i uznat vlastní chybu a za tu chybu se veřejně omluvit. Jsem rád, že jsem volil Miloše Zemana do funkce prezidenta. Nedovedu si představit žádného jiného kandidáta na tento post, že by udělal totéž. Mluví to o lidské velikosti.

Miloš Zeman nejenže vyslovil omluvu, ale uvedl, že ho tehdejší podpora této vojenské akce celá léta tížila, přiznal nedostatek odvahy a požádal srbský národ o odpuštění. Lze říct, zda Srbové tuto omluvu přijmou? Co to pro Srby znamená?

Pro Srby to znamená velkou satisfakci. Vždyť díky lžím a propagandě šířené v zemích NATO byla proti nim tehdy skoro celá Evropa, USA a anglosaský svět. Jen kolik států světa pod nátlakem USA bez mrknutí oka uznalo „nezávislé Kosovo“ a podílí se dodnes na legitimizaci násilného odtržení území suverénního státu a jeho předání místní mafii, aby si v „novém státě“ dělala, co chce. Některé země to uznání v posledních letech odvolaly, ale většina s násilným odtržením jižní srbské provincie dodnes souhlasí.

Srbský prezident Vučić v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Zemana mimořádně ocenil s tím, že se touto omluvou stal legendou srbského národa a zapíše se do dějin s tím, že jde o prvního vysoce postaveného politika v aktivní funkci, který něco podobného řekl. Vučić věří, že se další státníci časem přidají. Věříte tomu? Dojde někdy na Západě k proměně atmosféry vůči Srbům?

Myslím, že to bude trvat ještě dlouho. Snaha Spojených států za pomoci vazalských států ovládnout celou planetu je stále silná a rozbití Jugoslávie, napadení Srbů, jejich vraždění a vyhánění toho bylo a je součástí. Naštěstí další světové velmoci vizi světa vedeného Spojenými státy nesdílejí, imperiální politiku USA korigují a v tom je i jistá naděje pro Srbsko.

Podle Vučiće je ale jisté, že nikdy nedojde k institucionální omluvě ze strany NATO. Souhlasíte? Mimochodem, pokud bychom měli čtenářům přinést souhrn, jaké škody aliance v Srbsku napáchala? Ať už jde o životy, ale i materiální škody.

V tom má prezident Vučić pravdu. NATO je nástroj imperiální politiky USA, agresí proti Jugoslávii spáchalo nejtěžší mezinárodní zločin, a zločinci se za své zločiny omlouvají jen pod přinucením, např. před soudem.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Oskar Krejčí: Konečná je posun, ODS je stranou Pavla Novotného. Proč se teď střílí na premiéry

8:43 Oskar Krejčí: Konečná je posun, ODS je stranou Pavla Novotného. Proč se teď střílí na premiéry

STAČILO! představuje nejvýraznější posun na české politické scéně, chválí předsedkyni KSČM Kateřinu …