Všichni se chovali korektně, až na Korteho. Kandidát do Rady ČT Balvín se vrací k nedávnému incidentu s poslancem TOP 09

26.03.2017 14:10

„V případě zvolení do Rady ČT budu striktně dodržovat zákon o České televizi, to znamená nezasahovat do exekutivy vedení ČT. Česká televize, přes veškeré možné výhrady, si vede dobře a o případných změnách je potřeba s jejím vedením vést odbornou diskusi,“ říká v rozhovoru ParlamentníchListů.cz někdejší ministr kultury Jiří Balvín, který byl letos v lednu nepravomocně odsouzen k podmínečnému trestu za napomáhání k uplácení. Právě tato událost ale měla prý při slyšení před poslanci, kteří vytvářejí užší výběr kandidátů do Rady ČT a Rady ČRo, výrazně vadit poslanci TOP 09 Danielu Kortemu. „Něco jste nám zapomněl říci,“ ironizoval totiž Korte Balvína. „Já jsem na jeho chování zvyklý,“ mává ale nad tím rukou exministr.

Všichni se chovali korektně, až na Korteho. Kandidát do Rady ČT Balvín se vrací k nedávnému incidentu s poslancem TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Balvín v době, kdy byl ministrem kultury v demisi

Kandidujete do Rady České televize (ČT), takže jste tento týden vypovídal před poslanci Volebního výboru Poslanecké sněmovny. Poslanec Daniel Korte (TOP 09) si Vás ale při tomto slyšení pěkně „podal“, a to kvůli nepravomocnému rozsudku Obvodního soudu Prahy 2, který vás odsoudil k podmínečnému trestu za napomáhání k uplácení. Prý tato skutečnost vaši šanci na zvolení výrazně snižuje. Naznačili vám snad někdo z poslanců přímo, že šanci na zvolení do Rady nemáte?

Ne, nenaznačil ani slovem. Všichni poslanci se chovali naprosto korektně, na rozdíl od pana Korteho, ale já jsem na jeho chování zvyklý již z doby mého působení ve funkci ministra kultury.

S čím jste vlastně před poslance předstoupil? Je o vás známo, že jste v Československé televizi a později České televizi působil přes 30 let – nejprve jako asistent scény a výroby v redakci hudebního vysílání, později jste byl vedoucím výrobního štábu, šéfproducentem a nakonec i jejím generálním ředitelem. Jak si vlastně stojí Česká televize dnes? Mělo by se něco v ČT změnit?

Předstoupil jsem před poslance s tím, že v případě zvolení do Rady ČT budu striktně dodržovat zákon o České televizi, to znamená, že nebudu zasahovat do exekutivy vedení ČT. Česká televize, přes veškeré možné výhrady, si vede dobře a o případných změnách je potřeba s jejím vedením vést odbornou diskusi.

Novináři při veřejném slyšení ve Sněmovně od kandidátů kupříkladu slyšeli, že by chtěli zasahovat do programu televize a rozhlasu, aniž by tušili, že to nejde, jiní se zase přiznali k tomu, že zpravodajství Českého rozhlasu a České televize neposlouchají a informace čerpají prý pouze z alternativních médií. Jste z tohoto faktu překvapen?

Ne, nejsem. A máte naprostou pravdu, že někteří kandidáti ve svojí asertivitě vůči poslancům slibovali nemožné…

Při tomto slyšení v Parlamentu dokonce od některých kandidátů padlo, že jsou koncesionářské poplatky veřejnoprávních médií podhodnocené…

Ano, také jsem to slyšel a zase to musí být předmětem delší diskuze, podložené fakty.

Vím, že je těžké hovořit k případu, kvůli němuž jste obžalován, ale možná někteří naši čtenáři neví, o co v kauze prodeje rekreačního zámečku Českého rozhlasu v Přerově nad Labem jde. Můžete se k tomu – byť jen velmi krátce - vyjádřit?

Vzhledem k tomu, že kauza je stále v běhu, doporučil mi pan JUDr. Tomáš Sokol se k věci nevyjadřovat. Mohu jen říct, že těmto „zpravodajským“ hrám pana bývalého ředitele Duhana naprosto nerozumím a od začátku jsem se od nich distancoval!

Miloš Zeman bude usilovat o znovuzvolení do prezidentské funkce. Překvapilo vás to? Je to dobře? Jakou má šanci proti svým protikandidátům? Kdo z peletonu kandidátů má vaši podporu?

Ne, rozhodnutí pana prezidenta Miloše Zemana mě nepřekvapilo a jsem přesvědčen, že k jeho rozhodnutí také přispělo to, jací se objevují kandidáti…Zatím se žádný relevantní kandidát neobjevil a tak největší šanci má samozřejmě pan prezident Miloš Zeman.

Miloš Zeman chyběl na pohřbu kardinála Vlka, poslal jen věnec. Mnozí jej za to kritizovali. Podle redaktora Rexlexu Jiřího X. Doležala je prý Zeman „sprosťák prvního řádu, který neplní své povinnosti“, jiní na jeho konto zase podotkli, že je to hulvát. „Kardinál Vlk organizoval majetkový zločin, takovým se prezident neklaní,“ uvedl ale na obhajobu Zemana dokumentarista Václav Dvořák, jenž je známý tím, že bojuje proti církevním restitucím. Kdo z nich má pravdu?

Já sám jsem nikdy nebyl a nejsem příznivcem církevních restitucí tak, jak byly přijaty, a soudit rozhodnutí pana prezidenta si netroufám, aniž bych slyšel jeho zdůvodnění.

Martin Fendrych napsal, že jakýkoliv slušný kandidát má šanci Zemana porazit, protože nejsme země nenávistníků. Michal Horáček řekl, že bude vystupovat proti všemu, co Miloš Zeman ztělesňuje, protože naše země má na víc. Souhlasíte s nimi?

Ne, nesouhlasím! Jsou to hloupá vyjádření a naopak ukazují na jejich nenávist vůči Miloši Zemanovi.
 
Příštím vítězem voleb může být Andrej Babiš. Byl by dobrým vládcem této země?

Neříkej hop, dokud nepřeskočíš, zní staré pořekadlo… do voleb je daleko a lidé také nejsou hloupí. Andrej Babiš by nebyl dobrým premiérem, jeho výroky vůči Poslanecké sněmovně svědčí o pohrdání demokracií a jeho rozhodnutí o hlášení DPH a EET postihují tisíce poctivých podnikatelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…