Vy si od nás berete peníze! Miloš Zeman na PL účtuje s Macronem a vysílá vzkaz Chovancově tajné policii

02.07.2017 11:36

ROZHOVOR S PREZIDENTEM Odmítat referendum o setrvání v EU je neúcta k občanům, komentoval výroky jednoho ze svých soupeřů v boji o Hrad prezident Miloš Zeman. V pořadí již ve čtyřicátém rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Zeman kritizoval ministerstvo vnitra, že používá terminologii komunistického režimu, a vyjádřil se k problému bytů v pražské Písnici. Za hloupé označil Štěchovy výroky na adresu živnostníků.

Vy si od nás berete peníze! Miloš Zeman na PL účtuje s Macronem a vysílá vzkaz Chovancově tajné policii
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Pane prezidente, váš francouzský protějšek Emmanuel Macron nedávno ostře zaútočil na středoevropské státy s tím, že EU není žádný supermarket. EU některým prý slouží jen pro čerpání dotací, aniž respektují společná pravidla a hodnoty. Jakkoli je to kritické, neměl pravdu?

Četl jsem docela zajímavou protiargumentaci, která zněla, že i v supermarketu se platí. Jinými slovy, supermarket není nic, kde něco dostáváme zadarmo. Zadruhé, položme si otázku, čím platí středoevropské a východoevropské státy. Platí tím, že umožňují právě investorům ze zemí staré Evropy investice, které mohou využívat levné pracovní síly.

Když se podíváme na objem dividend, které zahraniční společnosti odvádějí svým mateřským společnostem do zemí staré Evropy, tak s překvapením zjišťujeme, že je to, alespoň pokud jde o Českou republiku, více, než dostáváme na evropských dotacích.

Anketa

Věříte Andreji Babišovi, že chce zlepšit poměry v České republice?

59%
hlasovalo: 23798 lidí

Jeden z prezidentských kandidátů teď řekl, že členství naší země v EU patří k zásadním věcem, o kterých by lidé neměli rozhodovat v referendu. Vy jste se k tomu už vyjadřoval, ale co soudíte o pohledu, že je to tak zásadní věc, o níž lidé nemají hlasovat?

Myslím si, že je to neúcta k občanům, ať to řekl kdokoli, protože referendum je například ve Švýcarsku naprosto běžnou věcí. Mám někdy dokonce podezření, že občané jsou v průměru inteligentnější, než je průměr českých politiků. O těchto otázkách by tedy měl rozhodovat ten, kdo je inteligentnější. Současně jsem mnohokrát řekl, že jsem pro toto referendum, ale hlasoval bych proti vystoupení z Evropské unie.

Bylo oznámeno, se Trump během summitu G20 setká s Putinem. Přesto došlo k opětovnému prodloužení sankcí. Dává to smysl, není americký prezident trošku bezzubý? A vidíte v této oblasti sankcí nějaký posun do budoucna?

Nejsem stomatolog, abych zkoumal zuby Donalda Trumpa, nicméně neustále opakuji, že sankce nemají smysl, a zdůvodňuji to i příkladem Kuby, kde se sankce aplikovaly 50 let bez jakéhokoli efektu a zrušil je Trumpův předchůdce Barack Obama.

Předseda senátu Milan Štěch naštval živnostníky. Měly by se jim podle něho zvýšit odvody natolik, aby se nechali zaměstnat, a sousedé by měli udávat ty, kdo pracují v rámci švarcsystému. Co jste si o jeho výrocích pomyslel?

Milan Štěch je bývalý předseda odborů a jako předseda odborů hájil svoje „klienty“, tedy zaměstnance a bohužel si neuvědomil, že když je nyní předseda senátu, tak se musí chovat jinak. Živnostníků je u nás zhruba jeden milion a představují integrální součást naší společnosti.

Ti, kdo se trošku zabývají teorií stratifikace, tedy společenských vrstev uvnitř české společnosti, vědí, že jsou nepominutelní jako zakladatelé malých a středních podniků. Takže si samozřejmě myslím, že je to hloupé, a to je vše, co k tomu mohu říci.

Výrazný spor byl vyvolán kvůli bytům v pražské Písnici. Lubomír Zaorálek vzkázal Andreji Babišovi, aby zatlačil na ministerstvo financí, které by se prý mělo přidat k žalobě na ČEZ. Jak na tento spor nahlížíte?

Tento konflikt sleduji, požádal jsem ředitele analytického odboru Radka Augustina, aby se s protestujícími nájemníky na písnickém sídlišti setkal a podal mi k tomu písemnou zprávu. Nevylučuji ani to, že je přijmu.

Nicméně jde o to, že ČEZ svým způsobem nepodléhá ministerstvu financí, ale podléhá přímo předsedovi vlády, protože tam má stát asi 70procentní majoritu. Tím by se měl zabývat Bohuslav Sobotka.

Mluvčí ministerstva vnitra Korbel se nedávno de facto podřekl, že jejich protidezinformační centrum má neoficiální, tajný seznam desítek nevhodných médií, které šíří protistátní myšlenky. Nepřipomíná to ideovou policii?

Sám termín protistátní je termín, který byl nesmírně často používán komunistickým režimem. Protistátní manifestace, protistátní tisk a nevím co všechno ještě. Trochu mě mrazí, když u ministerstva vnitra vidím podobnou terminologii, a také jsem to zkritizoval ve svém Vánočním poselství.

To, že tato podivná instituce vedená paní Romancevovou zatím de facto nevydala jednu jedinou zprávu za šest měsíců své existence, vede k tomu, že se člověk ptá, za co tam lidé berou peníze. A pokud vydává tajné zprávy, jedná proti svému deklarovanému poslání, protože by bylo dobré zveřejnit, který server, nebo cokoli dalšího, je považován za dezinformační, tedy nepravdivě informující. Donald Trump by řekl fake news, že ano. Jenže to oni neudělali, takže dělají hned dvě chyby najednou. Zaprvé, že nic nepublikují, a zadruhé, pokud něco publikují do šuplíku, je to ještě horší, protože jednají jako tajná policie. Bretschneider hadr.

SLEDUJTE VIDEO: Jiří Ovčáček a Helena Langšádlová na téma boje s propagandou:

 

Připomínáme si výročí 100 let od bitvy u Zborova, což byla tehdy po třech stech letech první příležitost, kdy Češi bojovali v rámci své samostatné jednotky. Můžete k tomu přidat svůj pohled?

Upřímně řečeno, protože mám nesmírně rád historii, řekl bych, že moje úcta k legionářům se neodvíjí od bitvy u Zborova, ale od obsazení transsibiřské magistrály. To byl totiž skutečně vojenský výkon. Když se podíváme na výsledky bitvy u Zborova, která byla součástí tzv. Brusilovovy ofenzivy, je pravda, že ano, česká legie, nebo jak se tehdy nazývala česká družina, získala na frontě dílčí úspěch, ale protože ruské jednotky jako celek selhaly, tak tento úspěch nebyl využit.

Začínají letní prázdniny, vy jako tradičně strávíte svou dovolenou v Novém Veselí. Berete si s sebou některou konkrétní knihu, kterou chcete přečíst?

Mám na chalupě rozečtené dvě knihy v angličtině, které se mi čtou daleko pomaleji než knihy v češtině, a doufám, že je konečně dočtu. Jsou to osmisetstránkové klády. Jedna z nich je životopis Keynese a druhá jsou memoáry bývalé ministryně zahraničí Spojených států, ale nelekejte se, není to Madeleine Albrightová, ale Condoleeza Riceová.

A ta diskutovaná Babišova kniha „O čem sním“ se vám do ruky nedostala?

Ale ano, nedávno mně ji poslal. Protože jsem zvyklý číst v Lánech několik knih najednou, tak mám z těch tří set stránek přečteno jenom zhruba 60 a mohu říci, že těch 60 stránek na mě zapůsobilo pozitivním dojmem.

Závěrem tradiční otázka při posledním červnovém rozhovoru, co byste vzkázal občanům a případně i politikům?

Hoďte své starosti po dobu své dovolené za hlavu, oni se k vám, až skončí dovolená, stejně vrátí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…