Vyhozený policejní prezident vypráví: Kubice si na ministerstvo začal tahat policajty

13.08.2013 20:15

ROZHOVOR Korupce je dnes všemi skloňovaný pojem a na jejím vyšetřování leží hlavní politický zájem. Nicméně policie by se neměla takto vymezovat, protože má na starosti spoustu dalších druhů trestné činnosti, jako mravnostní delikty, vraždy, extremismus a tak dále. To si myslí odvolaný policejní prezident Petr Lessy.

Vyhozený policejní prezident vypráví: Kubice si na ministerstvo začal tahat policajty
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

Kauza Lessy se nyní obrací ve váš prospěch. Jako důvod svého odvolání jste vždy uváděl politické tlaky. Nicméně největší šťára u politiků proběhla až za policejního prezidenta Martina Červíčka, přitom on ve funkci zůstal. Proč vy ne a on ano?

Od roku 2000 nastalo velké soupeření mezi poltickými stranami a politiky o to, kdo bude mít svého správného styčného důstojníka u policie. Vezměte si, jaká koaliční jednání se vedla kvůli Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). Zdůrazňuji, že jsem nikdy neměl co do činění s žádnou politickou stranou, ale jsem hrdý na to, že jsem prošel poměrně náročným několikadenním výběrovým řízením. Takhle se ostatně vybíralo poprvé v dějinách. No a pak vznikla GIBS a politici si tam dosadili svého Ivana Bílka.

Odhlédněme od toho, že na vás GIBS tahá kompromitující informace. Co si o této instituci obecně myslíte?

Podle mě pracuje v generální inspekci spousta slušných lidí, ale někteří její pracovníci se v očích veřejnosti příliš dobře neuvedli. S bývalou policejní inspekcí jsem úzce spolupracoval a měli jsme společné cíle. Chtěli jsme čistou policii, aby v ní nebyli lidé, kteří spolupracují s druhou stranou barikády. Nikdy jsme si nekonkurovali. Dnes to vypadá jinak. Na jedné straně stojí GIBS a na druhé policie a ostatní bezpečnostní sbory.

Šéf BIS Jiří Lang má blízko k některým politikům z ČSSD, bývalý šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda pracoval na zakázku bývalé šéfky premiérova sekretariátu Jany Nagyové a tak dále. Jak nahlížíte na toto politické bratříčkování?

To všechno je velmi špatně. Trestní právo by se mělo zastavit před branami politiky a politika by se měla zastavit před branami trestního práva. V demokracii a právním státě volení zástupci lidu vytyčují mantinely svým zákonodárstvím. V těchto mantinelech by měli kontrolovat. Represivní složky by zase tyto mantinely neměly přerůst.

Nesouhlasím. Vždyť podle pokřiveného práva na imunitu se často právo před Poslaneckou sněmovnou zastaví a nemělo by…

Je to velmi složité posoudit. Každý právník má na to jiný názor. V případě tří trafikantů musím opatrně souhlasit s rozhodnutím Nejvyššího soudu, protože ty důvody tam vidím. Podobné je to ale ve všech zemích kolem nás. Stát by měl stát na třech pilířích, tedy moci výkonné, zákonodárné a soudní. Ale tyto nohy by se měly vyvažovat. Znám to z povídání svého dědy, který měl úplnou hrůzu z toho, že by represivní složky opět přerostly mantinely právní společnosti a byly využívány politikou.

ParlamentníListy.cz zveřejnily kauzu z vnitra propuštěné kontrolorky Heleny Bartůňkové. Podle ní se do civilního sektoru Ministerstva vnitra za Jana Kubiceho nahrnuli kovbojové od policie, kteří se v něm neorientují a dělají z resortu Divoký západ. Co vy na to?

Přestože jsem ji osobně nepoznal, tak vím, že na Ministerstvu vnitra působila v odboru interního auditu a kontroly. Ten pak převzal bývalý policista pan Plaňanský. Její slova mohu potvrdit. Ministerstvo vnitra je nesmírně složitý resort a převládá v něm civilně správní úsek. Nicméně bývalý ministr Kubice se jako bývalý policista soustředil na silové složky, hlavně na policii. To bylo jádrem našeho sporu. Za fungování policie má ministru vnitra odpovídat policejní prezident a vnitro k tomu musí vytvářet podmínky. A nám ty větve, na nichž jsme stáli, byly stále podřezávány. Já jsem byl odpovědný za fungování policie. Pokud by však byl průšvih typu útěk Radovana Krejčíře, tak bych rezignoval.

Nemyslíte si, že tímto selháním byla i razie na Úřadu vlády?

Nemám dostatek informací, abych odpověděl. Z dostupných informací ale mohu říci, že ten zásah mohl být proveden mnohem opatrněji. O zákroku v Českých Budějovicích se až tak moc nediskutuje a přitom byl rozsahem podobný. Přijímám i můj díl odpovědnosti v tom, že policie mírně rezignovala na všechny druhy trestné činnosti. A to je její největší úskalí. Podívejte se, jak se poslední dobou boj proti korupci stal módní. Je to samozřejmě problém, ale tato oblast by neměla zastínit potírání ostatních druhů trestné činnosti. Přišlo mi fantastické vytvoření místopředsedy vlády pro boj s korupcí. Proč nebyl vytvořen i místopředseda vlády pro boj proti mravnostní trestné činnosti, proti násilným trestným činům a tak dále. Stejně jako jsme v devadesátých letech potírali nelegální líh, tak nyní se hlavně šetří korupční kauzy.

Proč ale policie takhle vlaje ve větru zájmů či hesel?

Před lety vyšel zajímavý článek advokáta Václava Vlka mladšího. Šlo o reakci na policejní akce v dopravě, ty pověstné Kryštofy. Srovnal východní a západní pojetí policie. K tomu jeho názoru se přikláním. Východní pojetí policejní práce je, že jsou policisté zavřeni ve svých kancelářích a teprve, když mezi ně spadne rozkaz, tak vyjedou z hory jako blaničtí rytíři, udělají hurá akci a pak se zase vrátí. Nicméně západní styl policejní práce je o té denní a soustavné mravenčí robotě.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…