Vylidňování a vymírání venkova. S Babišem a EET se to může stát, říká bojovnice za venkovské spolky Křižková

23.04.2017 15:54

ROZHOVOR Nikdo se nebude stěhovat do obce, kde se nic neděje. Kde život ustrnul. Ano, zrušme to. Takto hovoří o problému s elektronickou evidencí tržeb (EET) v souvztažnosti s venkovskými spolky, jako jsou třeba hasiči, fotbalisté či myslivci, starostka obce Komňa na Uherskobrodsku Jana Křižková. S kolegy se jako první kvůli tomu obrátila na Andreje Babiše.

Vylidňování a vymírání venkova. S Babišem a EET se to může stát, říká bojovnice za venkovské spolky Křižková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Starostka Komni Jana Křižková

Poukázala jste na problém zákona o EET v případě venkovských spolků. Oslovila jste otevřeným dopisem ministra financí Andreje Babiše, který to pak začal řešit. Nicméně jaká odezva vám osobně z ministerstva financí přišla?

Společně se starosty dalších tří obcí jsme byli opravdu první, kteří poukázali na nesmyslnost EET vůči vesnickým spolkům. Zaslali jsme ten dopis a následně jsme obdrželi vyjádření od paní náměstkyně Aleny Schillerové, v němž nám odpověděla, abychom se podívali na zákon a na patřičný paragraf. Chtěli jsme jasné vysvětlení a ona nás odkázala na paragrafy. Trochu povýšenecké chování k lidem, kteří se snažili vysvětlit problémy, které to v obcích udělá.

Konkrétně u nás v Komni máme sedm činných spolků. Třeba hasiče, tělovýchovný spolek, fotbalisty, dechovou hudbu, myslivce. To jsou spolky aktivně činné a obec dělají obcí. Vlastně to u nás v obci společensky žije hlavně díky nim. A teď si představte, že na základě zákona o EET jim řeknete, že je třeba, aby si pořídili pokladny. Oni mi řekli, to se nám ale nevyplatí. A ta limitující částka 175 000 korun je šílená. Pokud je spolek aktivní, tak podobný obrat udělá bez problémů.

Takže za vámi přišli třeba dobrovolní hasiči a prohlásili, že do budoucna nebude mít kolem obce kvůli EET kdo hasit požáry?

Podobná debata proběhla. Opravdu se to dotýká všech. Takže když první představitelé spolků přišli, ptali se, co nás čeká. Kvůli tomu jsme se jako starostové čtyř obcí spojili, oslovili senátora Ivo Valentu, aby nám v tom pomohl. Takže ano, na popud spolků vznikla tato iniciativa.

V Praze si to úředníci rozhodnou a my bychom se měli jejich blbostem podřídit. Padala u vás podobná slova kritiky pragocentrismu?

Přesně tak. Bylo to ve stylu: ‚A kdo si to vymyslel?‘ Ani my starostové jsme moc nechápali, kdo tady chce dostávat pod kontrolu i spolky. Pomysleli jsme si, že v tomhle systému není něco dobře.

Nicméně ministr Babiš to na základě vašeho dopisu řešit chce. Co by pro venkovské spolky bylo nejlepší?

My bychom nejraději, kdyby spolky byly ze systému EET úplně vyjmuty. Částka je pro společenský život a samotné spolky na obcích likvidační. A když ne, tak alespoň doufáme v to, že částka bude navýšena tak, aby se spolky nemusely zabývat tím, jestli jí dosáhnou, nebo ne. Částka není ale uzákoněna, jde jen o nařízení ministerstva financí. A my nevíme, co si s tím počít.

Kdyby ODS vyhrála s podporou Strany soukromníků ČR, jíž jste členkou, volby, což podle průzkumů není moc reálné, zrušila by EET úplně. Asi souhlasíte, nebo ne?

Asi bych to řekla lidově, což by nebylo moc diplomatické. Nicméně s EET zásadně nesouhlasím. Jediná možnost je její zrušení. Vždyť chceme, aby život na obcích zůstal zachován. Pokud ne, tak se obce začnou vylidňovat. Nikdo se nebude stěhovat do obce, kde se nic neděje. Kde život ustrnul. Ano, zrušme EET.

Jinými slovy, je EET pro menší obce likvidační a mohla by zapříčinit vymírání venkova?

Přesně. Vylidňování a vymírání. Bez společenského života obec nežije, je mrtvá. Navíc si uvědomte, že je to vše na dobrovolné bázi. Lidé chodí do práce a dělají to jako koníček ve volném čase. A teď jim nařiďte, aby k tomu ještě zvládali EET. To je na hlavu, to je bláznovství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …