Výprask europoslankyně Konečné kvůli uprchlíkům: Merkelová není neomezeným vládcem Evropy. Nemůže platit jen to, co ona řekne!

06.09.2015 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Absolutní neschopnost“ předvádějí podle europoslankyně Kateřiny Konečné evropští státníci. „Migrační vlny jsou obrovské, přitom v srpnu byla v Bruselu dovolená a vůbec nic se nedělo. Ukazuje to na strašnou slabost těchto lidí,“ říká Konečná v půlnočním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. K německé politice „otevřených dveří“ pak zmínila: „I kancléřka Merkelová si musí uvědomit, že není neomezeným vládcem Evropy.“

Výprask europoslankyně Konečné kvůli uprchlíkům: Merkelová není neomezeným vládcem Evropy. Nemůže platit jen to, co ona řekne!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Co obvykle děláte v sobotu o půlnoci?

Většinou už spím, ale zrovna tento víkend má Nový Jičín oslavy Dnů města, takže se jich zúčastním. Poslední dobou se ale snažím chodit spát trochu dříve.

V Praze se sešly politické špičky Polska, Maďarska a Slovenska. Premiéři V4 důrazně odmítli chystaný návrh Evropské komise na přerozdělení dalších 120 tisíc uprchlíků v rámci Evropské unie. Klíč k řešení současné krize vidí jinde. Myslíte si, že nakonec budeme muset kvóty přijmout?

Žádný z velkých států Evropské unie nemá nástroje, jak nás k tomu donutit. Řeči o tom, že nám zastaví dotace atd., jsou jen slovní vyhrožování. Zatím jsem nenašla jakýkoli způsob, abychom na kvóty přistoupit museli. Situace se ale kvůli kvótám vyhrotila, protože všichni na nich staví migrační politiku, jenže kvóty nic nevyřeší, všichni to víme. Pan Juncker v červnu prohlašoval, že potřebuje umístit 40 tisíc běženců, teď 120 tisíc, možná v prosinci přijde s dalším šíleným číslem. Kvótový systém nefunguje už jen proto, že pokud ti lidé nechtějí v dané zemi být, tak v ní nebudou a my nemáme právo je nějak zadržovat. 

V jednom z vašich aktuálních komentářů jste uvedla: „Chci také upozornit na to, že dokud nezačneme otevřeně upozorňovat na skutečné příčiny současného stavu a na to, co mu předcházelo, nemůžeme ani očekávat od amatérů z Bruselu žádné jiné kroky než ty, kterých jsme svědky dnes.“ Kdyby se otevřeně zmiňovaly příčiny současného stavu, v čem by takový postoj konkrétně mohl pomoci?

Když pojmenujeme příčiny, budeme mít možnost najít lépe řešení. Řešení není ani v tom, že zavřeme hranice, posílíme ostrahu nebo začneme potápět lodě, ale že stabilizujeme situaci v zemích jako je Sýrie nebo Libye a lidé přestanou utíkat. Když hovoříme o lidech, kteří opravdu utíkají před válkou, jsem přesvědčená o tom, že 90 procent z nich nechce utíkat pryč a moc rádi by se vrátili domů. Dnes se ale nemají kam vrátit, ale to je opět otázka zahraniční politiky. Ministr zahraničních věcí Francie, tuším, minulý týden řekl, že Asad pro ně není partner. Jenže hoši si musí připustit, že nikdo jiný než Asad Sýrii nestabilizuje. Politika západních velmocí a také Francie vypadá tak, že nejdříve celé státy rozbily, snažily se změnit politickou mapu, násilně podporovaly jakési odbojové skupiny, které ale nemají žádnou kontrolu, a nakonec vše dopadlo tak, že na polovině území vládne Islámský stát, který lidi reálně vyhání. K tomu ještě připomenu bombardování Libye. Pro mě je šílené, že po čtyřech letech konfliktu, u kterého jasně vidíme, že nikam nevede, si neumíme přiznat porážku a říct si „mýlili jsme se“ a podpořit někoho, kdo je schopen situaci stabilizovat. Pokud si tohle neuvědomíme, můžeme dělat s migranty cokoli, ale příliv se nezastaví a jejich počet se bude zvyšovat a my si pak jen budeme hrát na zahraniční politiku, která bude k ničemu.   

Unijní ministři vnitra a spravedlnosti se sejdou 14. září na mimořádné schůzce, kterou svolává lucemburské předsednictví Evropské unie kvůli migrační krizi. Očekáváte nějaký zásadní posun?

Přiznám se, že od evropských státníků už toho moc nečekám. Už nám předvedli absolutní neschopnost. Migrační vlny jsou obrovské, přitom v srpnu je v Bruselu dovolená a vůbec nic se nedělo. Ukazuje to na strašnou slabost těchto lidí. Kroky, které by mohly přispět k tomu, že se např. zastaví migrační vlna nebo že třeba ti lidé zůstanou na vnější hranici Evropské unie, se mohly udělat už dávno. Máme nějaké asociační dohody a já jsem zatím bohužel neslyšela od nikoho z Evropské unie, že by veřejně kritizoval Turecko za to, že de facto jedna migrační vlna jde od nich a pouští nám tu kohokoli, což se dříve nestávalo. Vše má velmi silné zahraničně – politické souvislosti a nemyslím si, že je vyřeší ministři vnitra nebo spravedlnosti. To, co bych od nich možná očekávala, je, aby se dohodli na zcela tvrdém a účinném postupu vůči lidem, kteří jsou pašeráckou mafií, jsou jich desítky tisíc a na zbídačeném stavu některých lidí vydělávají. Ve všech státech by se mělo postupovat jednotně, tvrdě a měli bychom umět tyto lidi potrestat. Také v této věci se zatím nic nestalo. Vždyť i my máme komisařku, která by problém měla řešit v rámci justice a já ty kroky zatím bohužel nevidím. Jsem přesvědčená o tom, že se z pašerácké mafie stává elita a síla, kterou budeme velmi těžko zastavovat. Když někdo bude dávat šanci lidem hranice překračovat, tak se jako politici můžeme stavět na hlavu, ale vlnu nakonec nezastavíme.   

Spolková kancléřka Angela Merkelová vidí v kvótách význam, varovala, že jestli se státy Evropské unie nedohodnou na spravedlivém rozdělení uprchlíků, je otázkou, zda přežije schengenský prostor. „Státy se musejí podělit o odpovědnost za uprchlíky, kteří zde žádají o azyl,“ zmínila. Kam tohle povede?

Opravdu nevím, proč bychom měli mít odpovědnost za něco, co jsme nezpůsobili. Ať ji nesou státy, které země reálně rozbily. Tento problém navíc už nevyřeší Evropa sama. Měli bychom v rámci mezinárodního společenství a dohod jednat s velkými hráči jako je Rusko, Čína, Spojené státy americké, protože na to evidentně sami mít sílu nebudeme. Vyhrožování zavřením hranic, zastavením financí atd. mi připadá příliš hloupé od politiků, o kterých jsem se domnívala, že jsou schopni vymyslet něco více. Ani u paní kancléřky Merkelové ale nevidím signály, že by chtěla dělat kroky, které by stabilizovaly situaci. To, že říká, že otevře dveře všem, to je samozřejmě rozhodnutí Německa. My jako Česká republika nemáme miliardy eur, které bychom mohli investovat do tohoto problému. My naopak umíme řešit migrační vlnu ze států slovanských.

Navíc se opravdu obávám, co přijde s podzimem a zimou z Ukrajiny, protože i tam je obrovsky složitá sociální situace. Žijí tam desítky tisíc lidí bez jakékoli šance na přežití v zimě a kam tato vlna půjde? Do Čech, na Slovensko a možná do Polska. To jsem zvědavá, jak nám pak ostatní státy typu Francie a Německa budou říkat, že si je také vezmou a bude to fajn. Rozbili jsme si všechny stabilní země kolem sebe a teď místo toho, abychom si řekli „udělali jsme to blbě“, snažíme se hledat polovičatá řešení, která podle mého názoru k ničemu nepovedou.

Jaké je rozložení sil na evropské politické scéně? Myslíte si, že převáží názory, které vidíme v Německu?

Musím pochválit premiéra Sobotku, že V4 svolal, protože se České republice bude lépe vyjednávat společně s dalšími státy. Přála bych si, abychom měli natolik silné politiky, abychom se dokázali postavit trendu, že to, co řekne Merkelová nebo Hollande, je v pořádku a všichni ostatní se podle toho zařídíme. Nejsem si jistá, zda vidím dostatek takto silných politiků v Evropě. Nejde jen o české názory. Samotný stát v Evropě máloco zmůže, jak jsme viděli i na příkladu Řecka. I kancléřka Merkelová si musí uvědomit, že není neomezeným vládcem Evropy, a že nemůže platit jen to, co ona řekne. Jestliže máme fungovat na principech spolupráce a kooperace, tak ostatním státům nemůžeme nic vnucovat, ale brát je jako partnery.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

reklama

autor: Daniela Černá

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…