Výprask nerozhodnému Haškovi a spol.: Chlapi slovo drží, udeřil Štěch

12.02.2014 18:45

ROZHOVOR Čtyři hejtmani a poslanci sociální demokracie Michal Hašek, Jiří Zimola, Josef Novotný a Jiří Běhounek překvapili svým pondělním veřejným vystoupením, že své konečné rozhodnutí, zda složí funkci hejtmana nebo poslanecký mandát, řeknou co nejpozději, nejen veřejnost, ale i své stranické kolegy. Udivili i oznámením, že předtím ještě předloží novelu zákona, která by řešila souběh funkcí nejen v Poslanecké sněmovně, ale na všech úrovních politiky. „Co se týká Senátu, doufám, že nechtějí mluvit za nás, ani za ty, kteří je nominují, za okresní a krajské organizace sociální demokracie, protože pak by se pasovali do nějakých nadstraníků. A doufám, že se za ně nepovažují,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz předseda Senátu Milan Štěch.

Výprask nerozhodnému Haškovi a spol.: Chlapi slovo drží, udeřil Štěch
Foto: Martin Vlček
Popisek: Předseda Senátu Parlamentu České republiky Milan Štěch (ČSSD)

Co říkáte tomu, že vaši čtyři straničtí kolegové, kteří jsou současně hejtmany a poslanci, chtějí využít celou šestiměsíční lhůtu, než se rozhodnou, kterou ze svých dvou funkcí si ponechají, i když například jihomoravský hejtman Michal Hašek původně avizoval, že své rozhodnutí nyní oznámí?

Já popravdě moc nerozumím tomu, proč pánové své rozhodnutí natahují až do posledních dnů. Myslím si, že veřejnost čekala, že například k 1. dubnu se budou věnovat pouze jedné činnosti. Určitě by to zklidnilo situaci pro ně i pro nás, nám tyto dohady radost nedělají. Oni byli ti, zejména pan Hašek a pan Zimola, kteří pro toto usnesení i v ústředním výkonném výboru strany hlasovali. Od pana Haška jsem několikrát slyšel, jak to prezentoval jako postoj, který bude po volbách naplněn. Doufám, že se nechce dostat do situace, kdy by o něm někdo mohl tvrdit, že své slovo nedrží.

Překvapilo Vás, že hejtmani chtějí ještě před tím předložit novelu, která by měla do budoucna řešit problematiku souběhu funkcí nejen na úrovni Parlamentu, ale i krajů a obcí?

Slyšel jsem na tiskové konferenci pana Haška říkat, že tento návrh předloží klubu, ale myslím, že oznámit ten záměr v souvislosti s jejich mandáty nepůsobí příliš šťastně. Myslím si, že by bylo běžnou praxí a docela objektivně seriózní, kdyby návrhy, které mají, před tím, než je sdělí veřejnosti, sdělili třeba na poslaneckém klubu. Myslím si, že dva z nich jsou členové ústředního výkonného výboru, ten zasedal v pondělí, mohli tam vystoupit a svůj záměr oznámit. Přijde mi to jako trochu divná praxe, ale je to jejich sdělení, ať se s tím pak oni vyrovnají. Ale myslím, že to není obvyklý postup.

Vypadá to trochu účelově…

Někdo to tak může chápat. Já se nebráním diskusi, debata o klouzavých mandátech je možná. Oni říkají, že je k tomu potřeba koaliční dohoda, což si myslím, že je správné. Ale vidím chybu v technologii jejich postupu. Podle mého názoru by prostě bylo vhodné, kdyby nejdřív se svým záměrem seznámili poslanecký klub, případně ústřední výbor a pak teprve k tomu dělali tiskovou konferenci. Ale v dalších týdnech se ukáže, jak je to míněno, jestli je to nějaký předkrok k jejich jiné pozici, než jakou čeká veřejnost a než čekám i já. A to je, že jeden ze svých mandátů skončí. Předpokládal bych, že složí poslanecký mandát, protože jako hejtmani mají velký prostor pro realizaci politiky sociální demokracie i svých záměrů. Jsou to všechno významní činitelé ve svých krajích. Zatím bych z toho nedělal žádný velký případ. Také asi uslyší nějakou odezvu od ostatních kolegů, zejména v Poslanecké sněmovně. Uvidíme, jak se k tomu postaví. Víme z minulosti, že skupiny, které začaly vytvářet paralelní strukturu, ve stranách většinou nedopadly dobře. Já doufám, že k takové pozici snad nesměřují, to by byla škoda jak pro ně, tak pro sociální demokracii.

Když hejtmani oznámili, že chtějí řešit problematiku souběhu funkcí, nepůsobí to na Vás, jako kdyby říkali, když se máme vzdát my jedné z funkcí, to platí pro všechny, tedy i pro senátory, krajské a komunální politiky?

Já myslím, že jsou to všechno inteligentní a vzdělaní lidé a že to, co jste řekla, nikdy nepadne na úrodnou půdu. Kdyby k tomuto směřovali, žádného úspěchu ani „štěstí“ by tím nedosáhli. Doufám, že takový směr nechtějí zvolit. Ale to uvidíme v dalších týdnech a měsících. Pokud mají názor, že je potřeba tyto otázky řešit šířeji, nezačali technologii projednávání dobře. Jak už jsem řekl, nepovažuji za šťastné, že to oznámili cestou tiskové konference. Ale rozhodli se pro tuto cestu, je to jejich volba. Já jako jejich kolega v politice to nechápu jako příliš šťastný krok. Tyhle věci se mají řešit doma. Co se týká Senátu, doufám, že nechtějí mluvit za nás, ani za ty, kteří je nominují, za okresní a krajské organizace sociální demokracie, protože pak by se pasovali do nějakých nadstraníků. Doufám, že se za ně nepovažují. Ať se věnují Poslanecké sněmovně, senátoři se taky příliš nevyjadřují, co mají dělat poslanci. My jsme jim ten závazek, že se jedné z funkcí zbaví, nenavrhli, oni si ho navrhli sami. My jim jen někteří připomínáme, že chlapi slovo drží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…