Vysvětlení propadáku ČSSD. Stanislav Huml vytáhl na světlo, co vše vadilo lidem. A Havlíčkův podpis memoranda byla prý poslední kapka

21.10.2017 21:01

ROZHOVOR ČSSD potřebuje nutný restart. Bez Zaorálka by možná získala ještě méně hlasů. Tak mluví dosluhující poslanec za ČSSD Stanislav Huml. Zároveň vyjmenoval hlavní důvody, které k poklesu sociálních demokratů vedly: negativní kampaň proti Andreji Babišovi, neplněné sliby, církevní restituce, protikuřácký zákon i nezaplacené miliony advokátovi Zdeňku Altnerovi. Sám Huml nepředpokládá, že složená vládní koalice vydrží celé vládní období, a tipuje předčasné volby.

Vysvětlení propadáku ČSSD. Stanislav Huml vytáhl na světlo, co vše vadilo lidem. A Havlíčkův podpis memoranda byla prý poslední kapka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Jak hodnotíte výsledek ČSSD ve volbách?

Je to hrozné. Čekal jsem alespoň o dvě procenta lepší výsledek, který by byl také pádem, ale že volby dopadnou tak špatně, to jsem nečekal. Nasbíralo se mnoho negativních faktorů, které výsledek ovlivnily. Jednak negativní kampaň proti Babišovi nezafungovala, naopak mu spíše voliče přihnala a důsledky musí vyhodnotit vedení strany samo. Kampaň byla vedena, jak byla vedena, a ani přepřahání na konci nezabralo. Je třeba se zamyslet a projít restartem.

Zmínil jste několik negativních faktorů, jedním z nich antikampaň proti Babišovi. Jaké jsou ty další?

Je toho více. Sliby se mají plnit. Setkal jsem se s výtkami při senátní kampani i v krajských volbách. Sociální demokracie ještě v roce 2013 vyhrála volby, ale už šlo o přestupnou trajektorii oproti volbám minulým, kdy byly výsledky lepší. ČSSD jde soustavně dolů a mezi výčitky patří církevní restituce, nezaplacení Altnerovi a velké výtky jsem slyšel i na protikuřácký zákon. Vše nakonec dorazila kauza lithium, pokud někdo měsíc před volbami podepíše takovou pitomost, jako se to povedlo Havlíčkovi, tak je to konečná.

Jakou roli na výsledku voleb měla výměna v čele ČSSD – tedy Lubomír Zaorálek místo Bohuslava Sobotky?

Výměna v čele ČSSD měla přijít. Už po krajských volbách měla ČSSD přepřáhnout, protože sestupná tendence byla jasná. Přepřahat těsně před volbami bylo příliš pozdě a nepomohlo.

Takže odpovědnost za výsledek nepadá na Zaorálkovu hlavu?

Nemyslím. V debatách byl dobrý, a kdyby ke změnám v ČSSD nedošlo, možná bychom měli ještě méně hlasů.

Jaký je váš tip na možnou vládní koalici?

Je to velmi velké hádání. Pokud najdou rozumnou řeč v rámci překážky trestního stíhání Babiše a Faltýnka, tak ODS by do koalice, jak to vypadá, šla. Pokud by Babiš přistoupil na to, že nebude premiér, což pravděpodobně neudělá, protože se bude hrdě hlásit o funkci. Zároveň to vypadá, že se budou moci domluvit s Okamurou. Nemyslím si, že by komunisté podpořili miliardáře. Vyjednávání bude dramatické a dost možná, že vláda nevydrží celé čtyři roky.

Proč nevydrží?

Kvůli velkému okopávání kotníků. 

Jak si vysvětlujete úspěch Andreje Babiše, který čelí nejen trestnímu stíhání, ale i dalším kauzám kolem jeho osoby? 

Zaprvé jde o charisma. Zadruhé vidím, že nikoho nezajímá, co bylo před třiceti lety. Hrát si na to, jestli byl, či nebyl spolupracovníkem StB, lidi nebere a ani lustrační zákon. Mladí si ani neumějí představit, o co šlo, a na tuto strunu se nedá hrát. Ještě jsem neviděl politika, který by čelil trestnímu stíhání, jemuž musí čelit i ve sněmovně, a podařilo se mu vše odhodit jako gumu. Guma se odrazila, padá dolů a míjí se účinkem. Je z něj takový Jánošík, u něhož si lidé myslí, že bohatým bere a chudým bude dávat. Jánošík to není, ale jeho obraz je tak namalován. 

Jinak řečeno, role mučedníka funguje?

Přesně.

Jak vnímáte výsledek protestních stran, jako jsou Piráti a SPD?

Já jsem počítal, že Okamura bude mít více, spíše mě překvapilo, že je čtvrtý až za ODS a Piráty. Domníval jsem se, že bude mít dvanáct, třináct, čtrnáct procent. Velmi mne překvapili Piráti, s tím jsem nepočítal. Odhadoval jsem, že skončí na úrovni STAN a lidovců. Počet stran ve sněmovně je brutální, bude velice rozdrobená.

Bude mít názorová rozdrobenost v Poslanecké sněmovně škodlivý dopad na Českou republiku?

ANO možná uzavře koalici s jednou stranou a s tou všechny přehlasuje, ať si všichni říkají, co chtějí. Bude to stejné, ne-li horší, protože Babiš už nebude s nikým diskutovat.

Změnilo by postoj voličů ANO rozhodnutí soudu o vině Andreje Babiše v rámci kauzy Čapí hnízdo?

Rozhodnutí soudu bude zajímavé. Problémem je, že budou muset znovu vydávat Babiše a Faltýnka ke stíhání a mohou rozhodnout, že je nevydají.

Je to tak správně? Tedy že sněmovna rozhoduje o tom, zda policie může, či nemůže stíhat politika v době jeho působení?

Není to správné. Teď se řeší podvod starý deset let, a pokud ve sněmovně převáží názor proti vydání, neznamená to odmítnutí trestního stíhání. Babiš ale může kandidovat za čtyři roky znovu, a tak se může stát, že za osm let už nebude mít smysl řešit dvacet let starou kauzu.

Znamená volební výsledek, že TOP 09, Zeleným a dalším stranám odzvonilo?

TOP 09 bude ve sněmovně, tak nikoliv. Svobodným a Zeleným odzvonilo už dávno. Se Zelenými se to vleče od dob Bursíka a mladý Stropnický nadělal v Praze spoustu paseky. Mimochodem to, co mu Andrej Babiš vytkl v předvolební superdebatě, je pravda. Kvůli němu se v Praze nestaví, blokuje i územní plán.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…