Vytočený Jiří Kobza: Vezmou si je pánové Hamáček a Petříček k sobě domů? Chrání nás rasistická pověst, prostořeký prezident a nízké dávky

28.12.2018 19:57

CO NÁM DAL ROK 2018 Poslanec za hnutí SPD a bývalý diplomat Jiří Kobza rekapituluje dění končícího roku 2018. "Jiřího Drahoše považuji za prázdnou loutku ve srovnání se současným prezidentem. Mám sympatie k člověku, který věci nazývá pravými jmény, nenechá se ukřičet novináři ani neziskovkami," říká o obou finalistech prezidentského klání a nenechává na pochybách, který ze dvou pánů je mu bližší. "V Kremlu se dveře netrhnou se západními politiky, západní firmy investují v Rusku hlava nehlava, a my budeme kádrovat přímo voleného prezidenta, s kým se smí bavit a s kým nikoliv," ptá se Kobza v reakci na častou kritiku Miloše Zemana stran jeho cest do Ruska. Jako jednoznačně největší nebezpečí pro dnešní Evorpu považuje Kobza masovou migraci a pochvaluje si pozici České republiky v rámci Visegrádské čtyřky.

Vytočený Jiří Kobza: Vezmou si je pánové Hamáček a Petříček k sobě domů? Chrání nás rasistická pověst, prostořeký prezident a nízké dávky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Kobza je členem Poslanecké sněmovny zvoleným za politické hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Ekonom a politolog Tomáš Doležal (na snímku vpravo) je oblastním koordinátorem SPD v okrese Praha-východ.

SPD minulý rok ve volbách do Sněmovny získala 10,64 procent hlasů, což lze označit za velmi dobrý výsledek. Novější průzkumy volebních preferencí ale straně přisuzují méně. Dělá něco SPD špatně? Co Tomio Okamura, neuškodila vám kauza Babišova syna, během které se nechal vyfotit na tiskové konferenci po boku šéfů opozičních stran?

Preference se pohybují i podle těch, kdo je zadávají a financují. Bezpochyby jsou používány i k ovlivnění veřejného mínění, a tak je nebereme zas tak vážně. Navíc, pokud je během 2 dnů rozdíl preferencí SPD 6 procentních bodů, tak opravdu důvěryhodně nepůsobí. Stejně oscilují i preference ODS a Pirátů, tak co si o tom myslet? U kauzy Babiše jr. byl náš problém vysvětlit, že to, že se SPD připojilo k akci na vyjádření nedůvěry současné vládě nebylo proto, že chceme podporovat ANO a souč. premiéra, ale ukazováním na protičeskou činnost ČSSD dosáhnout toho, že bude z vlády odstraněna a potom dosáhnout prosazení programu SPD zejména v oboru zahraniční politiky. Kdyby se nám to podařilo, nikdy nemohlo dojít například k podpisu globálního paktu OSN o uprchlících!

Anketa

Myslíte, že se v roce 2019 budeme mít lépe než v tomto končícím roce?

23%
77%
hlasovalo: 18948 lidí

Co hodnotíte jako nejvydařenější počin SPD v roce 2018? A co se naopak nepovedlo?

Na to, že je nás jen 22, se nám podařilo dosáhnout docela dost. Nejdůležitější je bezesporu prosazení do 2. čtení naší novely trestního zákona o trestnosti šíření a propagace ideologií, šířících nenávist na základě víry, rasy...  To považujeme za docela průlomové, a pokud se podaří tuto novelu probojovat, může to znamenat zásadní omezení aktivit islamistů na našem území. Dále to bylo prosazení zákona o referendu a přímé volbě do 2. čtení. V evropské politice se zdařilo rozvířit informace o obou paktech, takže se nepodařilo v tichosti podepsat pakt o migraci a podepsaný pakt o uprchlících se nepodařilo utajit. Podařilo se rozvířit diskuzi o Istanbulské smlouvě i o fiskálním paktu.

Nepovedlo se prosadit řadu pozměňovacích návrhů k rozpočtu na rok 2019, takže peníze českých poplatníků budou navzdory našim návrhům podporovat např. gruzínské včelaře namísto příspěvků našim tělesně postiženým na pomůcky, zaměstnávání či asistenty. Zrovna tak peníze nejsou počítány na podporu návratové politiky do Sýrie (válka tam skončila), ale budou podporovat bosenské mlékaře. Naše neziskovky budou dál v rámci tzv. transformační spolupráce rozrývat společnost v zahraničí pod záminkou „ochrany lidských práv“ anebo „vytváření občanské společnosti“ – což je v podstatě vměšování se do vnitřních záležitostí zemí, zatímco na zmírnění hladomoru v Jemenu nejde ani koruna. Naše návrhy vládní trojkoalice ANO, ČSSD a KSČM svorně smetla ze stolu.

Jak se vám líbila letošní vzpomínka na 17. listopad? Sledoval jste dění v Praze? Ozývají se námitky, že původní rozměr celé akce se vytratil na úkor politizace. Takřka souběžně se vzpomínkovými akcemi proběhlo i několik protestů proti Andreji Babišovi. Zároveň již takřka zcela zapadl význam 17. listopadu 1939, kdy nacisté uzavřeli české vysoké školy. Panuje dnes v rámci výkladu českých dějin jistá selektivita?

Zúčastnil jsem se několika piet 17. 11. 2018 právě k výročí studentských akcí z doby okupace. Byl jsem u Hlávkovy koleje i u památníku v ruzyňských kasárnách, navštívili jsme místo v jízdárně, kde u prostřílené zdi zahynuli významní českoslovenští vlastenci. Byl to opravdu silný zážitek. Pro nás je rok 1939 daleko významnější právě tou obětí životů a pro mne osobně než výročí smrti-nesmrti studenta-nestudenta Šmída-Nešmída. Ten význam nesmí zapadnout, vždyť ti bojovníci položili své životy právě proto, aby současná generace mohla žít, studovat, pracovat a mít rodiny. Jakékoliv zlehčování tohoto výročí považuji za hanebné!

Anketa

Důvěřujete Janu Hamáčkovi?

4%
96%
hlasovalo: 12944 lidí

To, že bezvýznamný cizinec, společník prezidentského kandidáta Hilšera, si dovolil vyhodit kytice prezidenta republiky, premiéra a místopředsedy Sněmovny, to vše za rozsáhlé publicity v médiích, považuji za skandální. Současně ale to považuji za potvrzení toho, že občané v prezidentské volbě rozhodli moudře!

V době, kdy je vlastenectví považováno téměř za neslušné slovo, musíme udržovat památku těch, kteří obětovali své životy v boji proti nacismu, o to usilovněji a nedopustit její zapomenutí. Dlužíme jim totiž příliš mnoho! Byli to i ti, na něž se zapomíná ve stínu jména Jana Opletala: Josef Adamec, Jan Černý, Marek Frauwirth, Jaroslav Klíma, Bedřich Koula, Josef Matoušek, František Skorkovský, Václav Šafránek a Jan Weinert. Při bližším pohledu na to, kdo byli tito vlastenečtí hrdinové, kteří se nebáli pozvednout hlas za svou zemi a národ, zjistíme, že dnes by byli bezpochyby označeni za radikálně pravicové elementy. Pro nás jsou to ale obětaví vlastenci, kteří nesmí být zapomenuti, a proto jsem byl právě jim vzdát čest při výročí.

Pokud jde o prezidentské volby, lze říci, že naši spoluobčané rozhodli moudře? Nebo by Jiří Drahoš, viděno optikou dneška, byl lepším prezidentem? Drahoše podporovaly umělecké a intelektuální kruhy, Miloše Zemana spíše chudší obyvatelstvo z venkova. Tyto dvě skupiny se nemají v lásce... Která z nich během prezidentských voleb víc přikládala pod kotel?

Jiřího Drahoše považuji za prázdnou loutku ve srovnání se současným prezidentem. Mám sympatie k člověku, který věci nazývá pravými jmény, nenechá se ukřičet novináři ani neziskovkami. To v Jiřím Drahošovi opravdu nenalézám a jeho pečlivě předem připravená prohlášení mne opravdu nepřesvědčila. Možná, že tzv.umělci, kteří jsou zvyklí pracovat s předem připravenými texty, v něm právě proto viděli spřízněnou duši, ale to nemohu posoudit. Protože ale žiji na venkově, tak mohu říci, že mezi lidmi, kteří se živí prací a patří k oné opovrhované lůze, zůstalo mnohem více zdravého rozumu než v oné vrstvě „lepšolidí“ z uměleckých a intelektuálně kavárenských skupin. Takže hlas lidu zaznívá právě z venkova, od 1/3 národa a jejich rodin, od těch, kteří mají problém každý měsíc vyjít s příjmem. To, že nemají rádi ty, kteří je označují za hloupou nesvéprávnou lůzu, docela chápu.

Prezident Miloš Zeman nedávno poskytl rozhovor ruské televizi NTV. Je správné, že se prezident Zeman vyjadřuje mimo jiné i k české vnitropolitické situaci pro ruské publikum?

Co je na tom špatného? V Kremlu se dveře netrhnou se západními politiky, západní firmy investují v Rusku hlava nehlava, a my budeme kádrovat přímo voleného prezidenta, s kým se smí bavit a s kým nikoliv? Navíc při počtu Rusů, kteří zde žijí a pracují, jsem si jist, že v Rusku mají lepší přehled o tom, co se tady děje, než kdyby sledovali ČT24.

Anketa

Dělal Andrej Babiš v roce 2018 České republice v zahraničí ostudu?

11%
89%
hlasovalo: 16213 lidí

Ve veřejném prostoru se nyní řeší otázka, zda je pro Evropu větší hrozbou terorismus, nebo ruská rozpínavost. Co považujete za větší nebezpečí vy a proč?

Po posledních událostech z Bruselu, Štrasburku, Norimberku a dalších míst v západní Evropě mi vaše otázka přijde dost mimo realitu a celá diskuze působí jenom jako zastírací manévr. Největším nebezpečím pro ČR a potažmo celou střední Evropu je přece masová ilegální nebo v rámci paktů legalizovaná nelegální imigrace. Do velikého nebezpečí nás dostala současná vláda, která na tlak ČSSD přistoupila k pečlivě zastíranému globálnímu paktu OSN o uprchlících. Ten pakt obsahuje řadu usnesení, která jsou v přímém rozporu s usneseními Poslanecké sněmovny, a já se ptám, co s vládou, která jedná v rozporu s usnesením Poslanecké sněmovny? Co budeme dělat s desetitisíci nepřizpůsobitelných „uprchlíků“, které k nám v rámci přesídlení vnutí podle tohoto paktu z Německa? Vezme si je pan ministr vnitra Hamáček k sobě domů, když se o ně tolik bil? Nebo pan ministr zahraničí Petříček? Pochybuji. Stejně jako v západní Evropě to odnesou obyčejní lidé na ulicích. Rizika plynoucí z tohoto paktu pro naše občany jsou obrovská. Proto proti němu bojujeme.

Jak jsme na tom s bezpečností v České republice? Zatím se zde naštěstí žádný podobný útok neodehrál. Je to dílem náhody, nebo teroristy nezajímáme?

Když chodím po Praze a sleduji narůstající betonovou „vánoční výzdobu“ našich náměstí, tak bych spíše řekl, že není správnou otázkou zda, ale kdy a kde? Prozatím nás nejlépe chrání naše rasistická pověst, prostořeký prezident a nízké dávky. Jak dlouho to ale tak vydrží, si netroufám říci. Až u nás vzniknou uzavřené muslimské enklávy, které přerostou v no-go zóny, uvidíme všichni, zač je islámu loket.

Ve výroční zprávě BIS jsme se dočetli, že „dezinformační weby“ jsou v drtivé většině provozovány českými provozovateli, kteří upřímně věří, že je nutné vystoupit z NATO a EU, a nejsou placeni Ruskem. Dle průzkumu Medianu si ohledně zahraniční politiky 23 % Čechů myslí, že agresivnější jsou Američané, 26 % soudí, že agresivnější jsou Rusové, a 51 % tvrdí, že obě velmoci jsou agresivní stejně. Odvrací se Češi od Západu? Zklamal je Západ v tom směru, že by raději „politiku všech azimutů“, „neutralitu“ apod.? Nebo je náš národ mediálně negramotný a ovlivnitelný nepřátelskou propagandou?

Co je to Západ? Jsou to země jako Francie, ve zvláštním režimu, na pokraji občanské války? Nebo jsou to již částečně islamizované země, vedené pomatenými politiky, jako Německo a Belgie? „Západ“ je sen, který už dávno neplatí. Pro mnoho lidí je Západ představa Evropy z časů EHS; a s tím jako s ideálním způsobem evropské spolupráce počítá i program SPD. Jenže paradoxem je, že toto už dávno padlo za oběť korporativnímu ovládání Evropy. Takže pokud mi někdo tvrdí, že patříme na Západ, říkám (při pohledu přes naše hranice) děkuji, nechci! Vidíme budoucnost Evropy jako spolupracujících národních států, samostatných a svobodných, bez bruselské byrokracie, nekompetentnosti a omezování práv národních států! Náš národ není negramotný, má zdravý úsudek a po zkušenostech z minula, kolikrát naletěl na líbivé sliby, se drží při zemi. Já v něj věřím. Pro mne je tím vysněným Západem nynější střední Evropa, zejména Visegradská 4 posílená o další státy, které ještě, prozatím, zůstávají jakž takž svobodné!

Obrovské množství exekucí dle sociologů ničí českou společnost. A spolu s nízkými platy nízkopříjmových vrstev způsobuje, že statisíce lidí žijí v neštěstí a bídě. Je v našem vymáhacím systému i s jeho horentními úroky něco shnilého? Či je to v pořádku a lidé mají být odstrašeni od zadlužení se?

Celý systém je špatný. Začněme mediální kampaní na propagaci půjček. Ono, když už není co ukrást, odvézt či „privatizovat“, lze vždycky prodat svou budoucnost i budoucnost svých dětí zadlužením se. Takže na jedné straně cpeme našim dětem do hlav ve školách multikulti a genderové pomatenosti, na druhé straně zde čelíme značné finanční negramotnosti. Jenže finančně gramotný občan se naivně nezadluží, a tudíž ty zisky, které z úroků plynou, nejsou tak velké, jak by mohly být. Tak je výnosnější poslat pár neziskovek, ať mladým ve školách zaplevelí mysl sluníčkovými bláboly, než připustit, aby se povinně všichni učili počítat úroky a RPSN.

Ten milion exekucí u desetimilionového národa je děsivý. Svědčí to podle mne o jednom: náš stát se zase na občany vykašlal! Protože jinak by toto řádění lichvářů nemohl dopustit a už dávno zde byl zákon o přiměřeném úroku z půjčky. Je to jedno z našich témat, ale pokud Sněmovna řeší například manželství homosexuálů, pak na exekuce nedojde. Mezerami českého sociálního systému ČR se zabývám dlouhodobě, organizoval jsem k tomuto tématu konferenci o bezdomovectví, jejímž výsledkem bylo zjištění, jak rychle a snadno se lze stát bezdomovcem a jak je téměř nemožné se vlastními silami z tohoto stavu dostat.

Máme jich – těch registrovaných – cca 70 000, podle odhadů ČT jich může být až kolem 200 000. Hypotéky způsobují extrémní zadlužení všech, kteří se jinak nedostanou k bydlení. Masivní reklamní kampaň na půjčky jde ruku v ruce se stejně masivním zadlužováním domácností, které mnohdy financují své životní náklady na dluh (zejména, když na ně „zaklekne“ například finanční správa se svými drakonickými pokutami za bagatelní nedostatky ve výkaznictví). Mohl bych psát o spoustě dalších věcí, které komplikují život občanů, například o doručovací fikci, která je zdrojem úžasného kšeftu exekutorů, o tom, že exekuce ze státní funkce byla „povýšena“ na soukromé podnikání a další a další opatření, která ženou desetitisíce lidí mimo systém.

Právě kvůli exekucím tato část populace prý opouští směřování k Západu, věří tomu, co je považováno za dezinformace, a propadá extremismu. Lze se s tímto pohledem ztotožnit?

Směřování k Západu? Jak jsem již řekl, my jsme Západ. Ta rozpadající se dekadentní společnost na západ od našich hranic rozhodně nemůže reprezentovat Západ, do kterého se chceme dostat! Ta pro nás slouží jako odstrašující příklad, čeho se máme vyvarovat. Co že je ten extremismus? V posledních letech se u nás za extremismus označuje říkat a psát pravdu! Pokud tedy vycházíme z extrémní situace, že se občan dozví pravdu a podle ní se rozhodne, tak podle mne je to správně. To, že pravda vyděsí (i když jak koho), je známá věc. Naši občané ale umí číst mezi řádky a mají nos na to, když je někdo oblbuje.

Jak se tento rok změnila situace českých důchodců? Nebyli na vrcholu mediálního zájmu, nicméně žije se jim lépe? Stejně tak naše zdravotnictví, mají dle vás občané pocit, že je dostupnější či kvalitnější?

Připomíná mi to onen starý vtip: Víte, jaký je rozdíl mezi důchodcem a koněm? Koně žerou obrok, důchodci obden! Stát i společnost na ně zapomíná a ta almužna, kterou jim po dlouhých tahanicích přidali, bude rychle spotřebována nárůstem cen energií a dalších nevyhnutelných nákladů. Vidím, kolik důchodců se z nájemních bytů stěhuje do chat, kde bydlí celý rok, a určitě to není proto, že by se jim ve městech nelíbilo. My v SPD chceme, aby minimální důchod a minimální mzda byly stejné. Zdravotnictví je na tom čím dál hůř a zase se potvrzuje, že zdraví je jenom pro bohaté. Chceme, aby lékaři, kteří vystudovali v ČR, zde měli povinnost nějakou dobu odpracovat, než se vydají za lepšími platy do zahraničí.

Jak hodnotíte končící rok 2018? Co dobrého Česku dal? A co se tolik nepovedlo?

Dal ČR nejlepšího prezidenta z kandidátů, kteří byli k dispozici. Nepovedlo se to, že vláda je pod diktátem strany, která se sama dostala do Sněmovny jen tak tak a kterou (alespoň podle veřejných zdrojů) do vlády prosadila EU. Nepovedlo se, že vláda je závislá na mlčící podpoře komunistů. Nepovedlo se tedy to, že namísto programu, který by měl jako hlavní cíl prosperitu ČR, má vláda program proevropský a promigrační (což dokazuje přistoupení k uprchlickému paktu). To jako vlastenci bereme jako velikou výzvu a snažíme se o zvrácení tohoto vývoje.

Závěrem, prosím, řekněte, co byste Česku přál pro rok 2019.

Rok 2019 považuji za přelomový rok, protože nadcházející volby do Evropského parlamentu mohou zásadním způsobem změnit vývoj v Evropě. Přál bych proto Čechům uvážlivou volbu, aby obětovali v květnu ten půl den a šli volit, aby volby nedopadly stejnou katastrofou jako ty minulé. Aby vybrali odhodlané vlastence, kteří se nenechají ovlivnit a budou mít na paměti, že mají hájit především zájmy ČR. Přeji ČR využití šance zůstat svrchovanou zemí se svojí kulturou a svébytností a uhájit svou svobodu a nezávislost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…