Vždyť byl na politicích závislý! Jana Dědečková odhalila pozadí člena Rady ČT

14.04.2019 8:00

ROZHOVOR „Nevím nic o občanském povolání pana Šarapatky, ale vím, že většinu svého života byl existenčně závislý na přízni významných politiků, čemuž odpovídala a dosud odpovídá i jeho publicistická a moderátorská agenda,“ říká zkušená publicistka a někdejší členka Rady ČT Jana Dědečková. A pak začíná rozebírat pozadí zvolení Zdeňka Šarapatky do orgánu pro kontrolu televize. Došlo i na osobu Ladislava Jakla. Jana Dědečková se domnívá, že jeho snaha nakonec může vyšumět do ztracena. Viník vás nepřekvapí.

Vždyť byl na politicích závislý! Jana Dědečková odhalila pozadí člena Rady ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, hlavní vchod

Zdeněk Šarapatka z Rady ČT se pustil do novináře Xavera Veselého pro jeho údajnou devótnost k prezidentu Zemanovi. Veselý se ovšem ohradil a jako reakci zveřejnil videa z někdejších pořadů Zdeňka Šarapatky, kde dnešní radní ČT klade významným politikům různé devótní otázky sám. Na čí stranu se postavit? Má pravdu Šarapatka, který varuje, že ČT je v ohrožení, nebo ti, kteří volají po její reformě?

Pan Šarapatka je typickým představitelem přísloví „ koho chleba jíš, toho píseň zpívej“. Nevím nic o občanském povolání pana Šarapatky, ale vím, že většinu svého života byl existenčně závislý na přízni významných politiků, čemuž odpovídala a dosud odpovídá i jeho publicistická a moderátorská agenda. Pan Šarapatka byl zvolen do Rady ČT v roce 2015 zásluhou Sobotkovy odnože US (Unie svobody) v ČSSD, která se utvořila během televizní krize v roce 2000, a která pomalu mizí v propadlišti dějin současně s Bohuslavem Sobotkou. Tak zmizí i Zdeněk Šarapatka, až mu skončí v roce 2021 mandát.

Pro plátce televizního poplatku to nebude žádná škoda, protože Šarapatka rozhodně není kontrolorem ČT v jejich zájmu. Mnohem více připomíná typický produkt ČT, který má svou publicistickou a zpravodajskou činnost, tak jako Šarapatka, podepřenou aktivismem, jednostranností, polopravdami a neúctou k faktům. ČT není v ohrožení. V ohrožení jsou již 20 let občané, kteří svými penězi nedobrovolně přispívají na tento veřejnoprávní hnůj, který se tváří jako zlato.

Osm miliard korun, které každoročně připadnou České televizi a Českému rozhlasu, by nový člen RRTV Vadim Petrov navrhoval grantovým způsobem rozdělit mezi všechna média, která by se mohla ucházet o projekty veřejné služby. Líbí se vám takový návrh?

Dospěla jsem k poznání, že ČT je nereformovatelná, proto každý podobný návrh je vítaný a měl by být podroben celospolečenské diskusi. Jen se trochu obávám toho systému grantů, protože jak víme, granty opět přidělují lidé, a i zde může docházet ke korupci, lobistickým tlakům, klientelismu. Muselo by být navíc zcela jasně definováno, co je vlastně veřejná služba, protože když se jedná o peníze, je schopen šikovný manipulátor označit za veřejnou službu i zkoumání  gender chování Ferdy mravence.

Anketa

Věříte v úspěch nové pravicové strany Václava Klause?

81%
19%
hlasovalo: 16225 lidí

Ladislav Jakl, který je do RRTV nominován Sněmovnou, by ČT a ČRo rovnou zrušil, protože nelze „zestátnit, co už je státní“. Šlo by o vítanou změnu, nebo o ohrožení svobody slova?

Ladislav Jakl má sice pravdu, ale sám moc dobře ví, že k tomu nikdy nedojde. Na to jsou politici moc velcí zbabělci. Já bych se pro začátek spokojila s tím, aby tzv. média veřejné služby byla hrazena ze státního rozpočtu. Nebyli bychom jedinou zemí v Evropě, kde to tak je.

Skutečně se schyluje k boji o svobodu slova v Česku, nebo jde o přehnané nářky?

Když se podíváme, kdo křičí, většinou dojdeme ke zjištění, že pouze ti, kteří si z těchto médií udělali dojnou krávu.  

Co říci na vlnu kritiky, kterou si nominace Jakla Sněmovnou vysloužila v médiích? Jsou námitky novinářů oprávněné a jde o obranu nezávislosti veřejnoprávních médií, nebo je to signál, že česká média zpravidla mají jinou agendu než řadoví občané?

Ladislav Jakl je zkušený novinář a nikdy se svou kritikou vůči veřejnoprávním médiím netajil. Nejde zde totiž o závislost nebo nezávislost veřejnoprávních médií, nezávislost je zde poměrně dobře zajištěná zákonem, ale o jejich profesionalitu, pluralitu a vyváženost.  Se vznikem nových médií totiž občané mají možnost srovnání a stále více mají pocit, že veřejnoprávní média se jejich agendou nezabývají, nebo jim podávají zkreslené a neúplné informace.

Podle březnového průzkumu Eurobarometru důvěra Čechů v média klesá. Rozhlasu věří 62 procent z nich, televizi jen 52 procent. Před dvěma roky to přitom bylo 64 procent v případě rozhlasu a 56 procent u televize. Čím můžeme pokles vysvětlit?

Je to poměrně jednoduché a domnívám se, že pokles jsem částečně vysvětlila dříve. Je to ztráta důvěry.

TV Prima chystá nový zpravodajský kanál s licencí od CNN. Překvapivé spojení vzbuzuje rozpaky, jedni varují CNN, že si Prima pod její značkou bude dělat co chce, druzí se zase bojí, že CNN Primu názorově sterilizuje. Jak plány Primy vidíte vy?

Víte, já už jsem poměrně zkušený mediální matador, takže si nedělám přehnané naděje. Během televizní krize jsem se přesvědčila, jak pracuje s fakty má obdivovaná BBC, která zcela jednostranně a bezostyšně prezentovala ve svých zpravodajských šotech jen argumenty vzbouřenecké strany, a ani jiná mezinárodní média na tom nebyla lépe. Sleduji CNN a rozhodně ji nepokládám za výlupek všech ctností a objektivity. Vzpomeňme jen na jejich aktivismus v případě amerických voleb ve prospěch Hilary Clinton a na zjevnou nenávist vůči Donaldu Trumpovi. Ta značka je tak poškozená, že Prima ji určitě nemůže pomoci, ale ani uškodit.

Bude nový kanál Primy nebezpečím pro ČT24? Je v České republice prostor pro zpravodajský kanál trochu odlišného ražení od toho, co nabízí veřejnoprávní televize?

Jistěže bude. Každý nový segment na trhu vám odebere část divácké přízně. A pokud Prima svou agendu opře o běžné starosti občanů, může být úspěšnější než ČT24. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…