Vzít si imigranty domů? Nejde o to nabízet své domovy, ale dát jim bezpečný azyl, říká profesor Moos, signatář výzvy vědců

05.09.2015 13:37

ROZHOVOR Společnost, která necítí potřeby druhých a je netečná k bolestem slabých, je nemocnou společností. Obávám se, že je taková necitlivost symptomem nemoci z blahobytu. Tak hovoří ohledně imigrační krize proděkan dopravní fakulty pro rozvoj a výstavbu Českého vysokého učení technického v Praze, profesor Petr Moos, jenž se také podepsal pod výzvu Vědci proti strachu a lhostejnosti.

Vzít si imigranty domů? Nejde o to nabízet své domovy, ale dát jim bezpečný azyl, říká profesor Moos, signatář výzvy vědců
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

S jakými myšlenkami jste podepisoval zmiňovanou výzvu?

V médiích mě velmi rozesmutněly snímky rodin s dětmi, vyděšených mladých i starších lidí, kteří utíkají do bezpečnější části světa, jako kdysi utíkali lidé z Čech po Bílé hoře, po invazi armád Varšavské smlouvy…

Myslíte si, že se v Evropě, potažmo v Česku vzmáhá až taková vlna xenofobie, že by to mohlo vést k nějakým vážným následkům?

Společnost, která necítí potřeby druhých, je netečná k bolestem slabých, je nemocnou společností. Obávám se, že je taková necitlivost symptomem nemoci z blahobytu.

Kolik je v dnešní době Evropa schopna vstřebat uprchlíků?

Na tuto otázku dává odpověď vůle, či lhostejnost až dokonce odpor politických reprezentací v jednotlivých zemích.

Co ve vás vyvolávají záběry na uprchlický tábor v Calais či uprchlíky na březích Itálie a Řecka?

Děsí mě lhostejnost, nejednotnost a bezradnost politických reprezentací států EU.

Nejčastější reakcí lidí je, tak si je vezměte domů. Jak byste na to zareagoval?

Nejde o to hromadně nabízet své domovy, ale vytvářet podmínky v ubytovacích zařízeních, kde by mohli uprchlíci najít bezpečný azyl a čas pro řešení své osobní situace.

Není to důsledek obrovské nerovnosti v současném světě, jehož původcem jsou hlavně země Západu?

Ekonomická nerovnost, náboženská nesnášenlivost, nízká úroveň vzdělanosti a velmi omezený rozhled v potřebách současného světa v kruzích mocných na východě i západě jsou hlavními příčinami.

Tiskový mluvčí prezidenta vás vědce osočil, že tato výzva jen ještě více rozdělí společnost. Co vy na to?

Názor tiskového mluvčího nezaslouží komentář, neboť vykazuje velmi nedokonalý vhled do snahy vědců upozornit na bolavé tendence v naší zemi.

Myslíte si, že se společnost řítí směrem uvažování politologa Francise Fukuyamy o konci dějin a vítězství demokracie či Samuela Huntingtona o střetu civilizací a boji s islámem nebo civilizací založené na myšlenkách Konfucia?

Budoucnost globalizovaného světa není ovlivňována jenom destrukčními mechanismy fungování lidské společnosti, ale svůj významný vliv mají i pozitivní, globálně působící zpětné vazby a poznávání sebe sama, jak například dokazuje pád Železné opony.

Jak vy smýšlíte o budoucnosti euroatlantické civilizace?

Věřím, že se i naše civilizace poučí ze sebereflexe, z chyb, které dělá a postupně vytvoří stabilizující podmínky pro život, zahrnující i výraznou podporu života v chudších částech světa.

Změní se v příštích letech svět a jak?

Svět se mění již nyní a to neuvěřitelně rychle díky globálnímu informačnímu a procesnímu propojení sítěmi telekomunikací, internetu, ale také díky hrozbám, kterým současná civilizace čelí a to nejen hrozbám vojenským, ale i hrozbám dopadů lidských činností na kvalitu životního prostředí. Změnu světa urychluje i čerpání neobnovitelných zdrojů energií a nerostného bohatství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…