Vzpomínka na knížete. A co říkal jen v soukromí. Foldyna toho ale prozradil mnohem víc

17.12.2023 12:35 | Rozhovor

Kněz Tomáš Halík vystoupil s projevem jako komunistický prokurátor Urválek, jednou bude v pekle Hitlerovi čistit boty. Poslanec SPD Jaroslav Foldyna snáší zdrcující kritiku na známého kněze za jeho kázání na pohřbu Karla Schwarzenberga. Sám Foldyna však mnohé překvapí svým osobním pohledem na zesnulého knížete. V rozhovoru trhá na kusy vládní koalici a dokonce varuje před občanskou válkou, která podle něho může přijít.

Vzpomínka na knížete. A co říkal jen v soukromí. Foldyna toho ale prozradil mnohem víc
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jaroslav Foldyna

Před týdnem byl pohřben Karel Schwarzenberg. Kázání během zádušní mše pronesl kněz Tomáš Halík; ve své řeči, kromě jiného, hovořil o tom, že „populisté, demagogové a šovinisté vylézají z temnot“. Dále mluvil například o Orbánovi, Putinovi, a politikou bylo protkáno vlastně celé jeho kázání. Jsou to podle vás vhodná témata na zádušní mši?

To já nevím, pokud to takto pozůstalí chtěli, tak asi ano. Pokud to takto nechtěli, tak až Karel Schwarzenberg zemře příště, jistě si zjednají jiného kněze. Je samozřejmě pravdou, že zádušní mše, kterých jsem zúčastnil, se vždy nesly v duchu jakéhosi smíření – smíření s žijícími, se zemřelými, s osudem, s životem, s Bohem. Pan Halík mši ale pojal jako politickou agitku, a kdo jsem já, abych soudil?

Takže, jak se říká, proti gustu žádný dišputát. Kdyby pana Urválka v době jeho největší formy nechal někdo sloužit mši, tak by jeho řeč vypadala zhruba stejně, jako řeč páně Halíkova. Ti dva spolu budou jednou v pekle čistit boty Hitlerovi, Pol Potovi, Trockému a dalším gaunerům. A půjde jim to, jako všem podobně charakterově vybaveným a snaživým hochům, jistě velmi dobře.

Jak na Karla Schwarzenberga budete vzpomínat vy?

Možná leckoho překvapím, ale budu na něj vzpomínat jako na člověka, se kterým jsem skoro v ničem nesouhlasil, ale kterého jsem měl i přesto vlastně docela rád, mimo jiné i pro jeho smysl pro poťouchlý, černý humor. Ti, kteří se dnes tak teatrálně hlásí k jeho odkazu, ať už je jakýkoli, mu nesahají ani po podrážku jeho gumových pantoflí, které tak rád ke stáru nosil.

Mohl byste to trochu rozvést?

Když byl Karel Schwarzenberg předsedou zahraničního výboru Sněmovny, tak já jsem byl téhož výboru členem, což znamená, že jsme spolu trávili hodně času. Často jsme diskutovali, a to i přesto, anebo možná právě proto, že, jak už jsem uvedl, jsme spolu skoro nikdy nesouhlasili. Rozdíl mezí ním a jeho dnešními pokračovateli byl ale ten, že on se mě nikdy nesnažil umlčet nebo snad dokonce ukřičet. Vždy pozorně vyslechl moje argumenty a můj pohled, pak mi řekl pohled svůj, a nakonec jsme obyčejně konstatovali, že se naše pohledy velmi liší. Protože to vše ale proběhlo beze špetky zášti, či něčeho podobného, tak jsme v tom příště zase mohli pokračovat.

Jo, a ještě jednou věcí se od těch dnešních zoufalců lišil – byla mu cizí ta jejich nesnesitelná, infantilně-patetická agresivita, a také to jejich řiťolezectví vydávané za ctnost. Myslím, že většinou z těch – kteří se dnes hlasitě ohánějí jeho jménem a na jeho pohřbu se předháněli v honosnosti oblečení, šperků a v demonstrovaném smutku – z hloubi duše pohrdal jako nízkými chrapouny, z nichž budou i přes norkové kožichy a drahé parfémy vždy cítit kozí bobky. A to ještě neviděl ten pohřeb…

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jak na Karla Schwarzenberga budete vzpomínat vy?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVitek106 , 17.12.2023 14:29:58
O mrtvých, se prý nemá mluvit ve zlém , ale rozhodně nebudu vzpomínat v dobrém, protože nadělal víc svinstev, než dobrého a určitě se mnou budou souhlasit aspoň ti, kteří přežili to "humanitární" bombardování Kosova. !!!!!!!

|  21 |  0

Další články z rubriky

Mongolové porazili Rusko levně, pane Foltýne. Prachy v prachu. Vojenský historik Fidler rozebírá

4:44 Mongolové porazili Rusko levně, pane Foltýne. Prachy v prachu. Vojenský historik Fidler rozebírá

„Minimálně dvacet milionů korun vyhozených z našich daní do kanálu. A pokud budou nový šéf a jeho ne…