Z Maďarska: Chtějí z nás udělat skládku uprchlíků a nastoupit přes nás na Rusko. Přijímáme i muže z Ukrajiny, kteří nechtějí do války

10.07.2015 10:20

ROZHOVOR Přeplněné tábory pro uprchlíky v Maďarsku jsou časovanou bombou, uvádí exkluzivně pro ParlamentníListy.cz novinář, ekonom a aktivista Endre Simó. V obsáhlém rozhovoru se tento zakladatel Maďarského sociálního fóra a Maďarského mírového kruhu věnuje také premiéru Viktoru Orbánovi a rozebírá maďarsko-ruské vztahy. Tento materiál vznikl ve spolupráci se sdružením Habeas Corpus.

Z Maďarska: Chtějí z nás udělat skládku uprchlíků a nastoupit přes nás na Rusko. Přijímáme i muže z Ukrajiny, kteří nechtějí do války
Foto: Archov ES
Popisek: Maďarský novinář, ekonom a aktivista Endre Simó

Jaká je v Maďarsku nálada běžných obyvatel ve vztahu k utečencům?

Přinejmenším utečence nemají rádi. Takový je jejich názor na imigrační příliv, nechtějí na sebe znovu uplést bič za to, co způsobili jiní. „Nestačí doma každodenní problémy milionů lidí, aby našli peníze na jídlo, musíme se starat ještě o takové lidi, kteří ani nevědí, kudy přišli?“ ptal se někdo na internetu. Civilní organizace Maďarský mírový kruh 3. července v Budapešti na mimořádném zasedání o stěhování národů a začlenění vypracovala následující postoj: „Jediný způsob, jak zastavit stěhování národů, je, aby byl zajištěn život a živobytí lidí v jejich vlastní zemi, na vlastním pozemku. Maďarský lid má zájem o nový světový řád zaměřený na lidi místo válek a ostnatých drátů,“ stojí ve vyjádření Maďarského mírového kruhu, vydaného na mimořádném víkendovém zasedání v Budapešti.

Dnešní světový řád, globální kapitalismus, je založen na podmaňování slabých a plenění chudých. Zabraňuje vývoji celých kontinentů mechanismem stažení finančních prostředků pro zajištění globálního finančního vykořisťování. Tam, kde ekonomickým nástrojem je odsávání zdrojů, se setkáváme s odporem lidu. Snahou udržet represi a války jsou lidé, země a národy štvány proti sobě. Dobytí a podmanění dává zrod stále více násilnickým a agresivním teroristickým organizacím.

Globální kapitalismus sám způsobuje to, že ti, co se cítí být poškozováni, se snaží bránit bombami a ostnatým drátem – stojí v analýze Mírového kruhu. Spravedlivý nový světový řád je základním požadavkem, ale nemůže odvrátit pozornost od potřeby reagovat na konkrétní situaci. Evropa, včetně Maďarska, se stala jedním z hlavních cílů pro přistěhovalectví. Konec přílivu uprchlíků nejde vidět. Místo toho lze vidět, že v případě, když centrum nezmění své chování, bude mít více lidí v ruce poutnickou hůl. Předchozí opatření není v souladu se závažností problémů. Pozorovali jsme, že lidé, kteří vyvolali stěhování národů, se chtějí vyhnout odpovědnosti. Evropská unie doufá, že se naše země může změnit na „skládku“ a bude přijímat záplavu přistěhovalců. Chtějí nám nařídit kvóty a dostat se co nejvíce pryč z důsledků své politiky. Maďaři jsou vstřícní lidé. Jsou si vědomi požadavků lidskosti a přikázání, že život je nejvyšší hodnotou. A v rámci svých možností poskytnou pro uprchlíky a jejich děti jídlo a pití a prostor, kde mohou spát. Ale také ví, že nátlak omezuje pohostinnost.

Maďarský mírový kruh dává spojencům naší země najevo, že Maďarsko nebude nést následky chybné politiky Spojených států, Evropské unie a NATO. Nepřeje si být jako deportační terén uprchlíků a symbolem ostnatého drátu koncentračního tábora. Ti, kteří nejsou ochotní zmírnit svou válečnou rétoriku a odmítají zajistit klidný vývoj v oblastech, ze kterých lidé utíkají a emigrují, mají finanční, politickou a morální zodpovědnost a měli by kompenzovat či odškodnit uprchlíky a jejich příjemce. Takové davy se mohou ubytovat pouze dočasně. Maďarští lidé nechtějí obětovat svoji národní identitu na oltář nezodpovědné, nelidské, represivní politiky „civilizovaného“ západního centra!

Maďarský mírový kruh odsuzuje, že ve jménu šíření „demokracie“ rozdělí zemi a národy, aby mohli vládnout nad nimi a připraví miliardy o normální životní podmínky. Pro nás je nepřijatelná, do očí bijící nespravedlnost, že celé kontinenty žijí v chudobě a v ruce jednoho procenta lidstva je polovina světového bohatství. Chceme nový sociální systém založený na etickém základu!

Maďarský lid nechce, aby se stal buďto obětí nebo předmětem utrpení tohoto nelidského světového řádu. Odsuzujeme, aby naši spojenci s námi zacházeli jako se svými služebníky, jejichž úkolem je vyprat špinavé prádlo Západu. Protestujeme proti tomu, že nás nutí k přijímání imigrantů z jihu nad naši sílu, zatímco nás také štvou proti Východu. Naše zakarpatské krajany pošlou proti rusky mluvícímu lidu na Ukrajině, podněcují válečný konflikt v našem regionu, chtějí používat naši zemi jako vojenský terén proti Rusku. Navrhujeme, aby se maďarský národ a jeho odpovědná vláda vážně začaly zabývat hledáním spojenců, kteří nechtějí, aby nás využívali jako nástroj proti jinému národu, bojujícímu za své životy, obživu, spravedlnost a svobodu. To uvedl Maďarský mírový kruh ve svém nedávném prohlášení.

Celý rozhovor je k dispozci také v maďarštině ZDE

Jak se k běžencům chová policie a obecní správa? U nás se nyní hodně hovoří o plotu nebo zdi na hranici se Srbskem. Můžete nám o tom říct více?

Policie nyní začíná stavět čtyři metry vysoký ostnatý drát a plot na maďarsko-srbské hranici, protože je to nařízení vlády. Ostnatý drát navíc vrhá světlo na stav maďarských orgánů a zákonů, jimiž se řídí přistěhovalectví. Maďarsko není připraveno přijmout takový dav.

Jak je to s dalšími hranicemi, tedy s Rumunskem a Ukrajinou? Je zde zaznamenán nějaký výraznější pohyb běženců, nebo je tato situace aktuální jen podél Srbska?

Masová imigrace z Rumunska není viditelná. Z Ukrajiny, nicméně, přicházejí maďarské, rusínské a jiné národnosti, prchající kvůli povolání k vojenské službě. Maďarsko je přijímá bez problému, i když o tom nahlas nemluví a nedělá z toho velký rámus.

Kolik má vlastně Maďarsko utečeneckých táborů a jaká je jejich naplněnost?

V Maďarsku jsou desítky uprchlických táborů. Je v nich v průměru namačkáno dvojnásob lidí, než pro kolik uprchlíků byly postaveny. Začínají se objevovat nelidské podmínky. Podle očitých svědků na mnoha místech nefunguje kanalizace, není tekoucí voda, lidé spí na zemi. A jak to bývá v takových situacích, tito nešťastní lidé navzájem na sebe útočí. Naposledy se to stalo v Debrecenu, kde konflikt měl náboženský podtext mezi šíitskými a sunnitskými uprchlíky. Ale byly tu i nepokoje mezi uprchlíky v důsledku tohoto nelidského stavu. Koneckonců mají strach o své životy a zdraví! Maďarsko by mělo zvládnout osud sedmdesáti tisíc migrantů od počátku roku a dalších 150 tisíc, který se očekává do konce tohoto roku! Od malé země, jako je ta naše, se těžko může požadovat se s tímto vypořádat!

Jaký je podle vás ohlas na aktivity premiéra Viktora Orbána a vlády? Týká se to nejen u nás dosti zmiňované kampaně – billboardů proti uprchlíkům.

Vláda Viktora Orbána dělá kampaň proti přijímání uprchlíků, a tím sestupuje k xenofobii. Je to klasická politická činnost: odvést pozornost od vnitřních problémů, chudoby, nezaměstnanosti a nabízet lidem, že nebezpečí hrozí od těch, kteří jsou ve stejných botách jako mnoho milionů Maďarů. Z chyb Viktora Orbána přechází Maďarský mírový kruh k odvaze: odsouzení politiky centra a získávání takových spojenců, kteří chtějí změnit svět, aby se člověk mohl cítit ve své zemi jako doma.

Viktor Orbán je jakýsi „enfant terrible“ Evropské unie. Je hodně slyšet a servítky si rozhodně nebere. Jak na něj pohlíží obyčejní obyvatelé?

Orbán se stále těší důvěře značné části voličů. Pravděpodobně proto, že se odváží prstem píchnout do EU. Typické pro toto je „politika otevření Východu“. Zatímco oznamuje dobré vztahy s Ruskem, bez dalších okolků hlasuje pro sankce proti němu. Zatímco mluví proti náboru Maďarů do armády v Zakarpatí, dovolí NATO, aby v Maďarsku uložilo zbraně, které mohou používat proti Rusku. Pravděpodobně by se mohl stát „enfant terrible“ Unie, a to především proto, že posiluje postavení maďarské kapitálové pozice spíše než nadnárodní korporace.

Hovoří se o těsnějších vztazích mezi Maďarskem a Ruskem, a to nejen v rámci pomoci při budování maďarské atomové elektrárny firmou ROSSATOM. V nedávné historii byly přece vztahy s Ruskem mrazivé, byť to bylo v jiném, bipolárním světě – viz potlačená maďarská lidová revoluce.

Vztahy Maďarska s Ruskem se opravdu staly v posledních letech užšími, zejména v hospodářské oblasti. Na rozšíření jaderné elektrárny Paks byl pověřen Rossatom maďarskou vládou. USA a EU jsou z toho nemálo rozhořčeny. Proto vyhráli Rusové tu objednávku, protože oni postavili jadernou elektrárnu Paks. Národní zájem je též zvýšit dovoz ruského zemního plynu. Kvůli občanské válce na Ukrajině a jejím nepředvídatelným následkům, se Maďarsko stalo zranitelným. Hledají se proto náhradní řešení. Stále více a více se rodí taková dohoda, aby ruský plynovod, který budou stavět v Turecku, byl prodloužen přes Řecko směrem k Makedonii, Srbsku a Maďarsku a odtud do Rakouska. Díky produktovodu, který byl pojmenován Tesla, spolu s rozšiřující se jadernou elektrárnou Paks, může Maďarsko získávat energii potřebnou pro ekonomický růst.

Dotazoval jste se na potlačené maďarské povstání v roce 1956. Dovolte mi, abych vám připomněl, že maďarská revoluce v roce 1848, také s Ruskou spoluprací, se utopila v krvi Habsburků. Toto jsou hluboké národní křivdy. Stejně tak byl hluboce zarmoucen ruský národ, když armáda Miklose Horhyho na straně Hitlera vedla dobývací válku proti Sovětskému svazu. Chci říci, že křivdy nemohou vydělávat na živobytí. Máme je umět vzájemně překonat a chovat se jinak! Rusko se oficiálně omluvilo za rok 1956, a Maďarsko zastavilo politiku „Tovariši konec“, protože si uvědomili, že tímto ubližují nejvíce sami sobě. Jsme si souzeni navzájem. Maďarská zeměpisná situace se nezmění členstvím v NATO. To je dobré nezapomenout!

Problémem Maďarska je také romská menšina. Ta dělá vrásky i Slovensku, nás nevyjímaje, ale také třeba Bulharsku. Jak to vidíte vy?

Já nezpochybňuji, že se to stalo problémem od té doby, kdy tato entita je stěží schopna vyjít s penězi. Ve svém věku si stále pamatuji dobu po druhé světové válce, kdy problém byl daleko od tohoto akutního. Bylo spousta práce a lidí včetně Romů, kteří byli schopni žít normálně. Teď nemohou. Varuji všechny zúčastněné strany od takové ideologie a politické praxe, která indikuje, že na vině jsou oběti! V Maďarsku se nejen Cikáni potýkají s problémy života, ale miliony ne-cikánů také. Jejich problém je společný.

V souvislosti s protesty studentů a intelektuálů v Budapešti proti například cenzuře internetu se hovořilo o jakémsi „budapešťském Majdanu“. Jak se na to díváte vy? Orbánova vláda přeci leží v žaludku nejen bruselským elitám.

Nejsem si jistý, že Majdan byl posel svobody ukrajinského národa. Ale to budoucnost ukáže. U nás se také snažili dělat stejnou budoucnost, s pomocí USA, pomyslete na otevřené angažmá USA chargé ďaffaires v Budapešti. André Goodfriend ale selhal, protože Orbánovci měli tolik smyslu, nebo spíše instinktu moci, rychle odvolat své plány. Příčina zmizela, takže nutit „Budapest Majdan“ by mohlo být kontraproduktivní. Představte si, kdyby se ukázalo, že Amerika chtěla dělat „revoluci“ v Maďarsku!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…