Z celé věci je mi nesmírně smutno, vyjádřila se k politické situaci nová náměstkyně primátora Hradce Králové Věra Pourová

22.11.2018 9:00

ROZHOVOR „Z medializovaného záznamu je jasné, že ten chlapec je nemocný. To musí zcela jasně poznat každý, kdo není slepý, hluchý nebo nesvéprávný. Koho to vlastně v té vrcholné politice máme, pokud se na základě této smutné, novináři vyprovokované akce, za pomoci sugestivně položených otázek, snaží vyslovit nedůvěru vládě? A rozhodně tím nepřispějí ani mediálnímu obrazu naší země v zahraničí,“ rozhořčila se náměstkyně primátora Hradce Králové Věra Pourová.

Z celé věci je mi nesmírně smutno, vyjádřila se k politické situaci nová náměstkyně primátora Hradce Králové Věra Pourová
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Paní náměstkyně, Hradec Králové se jako i další města potýká s problémy v oblasti dopravy a bytové výstavby. Jaké kroky v tomto směru hodláte učinit?
 
Trendy v počtu automobilů ve městech jsou bohužel velmi tragické. Pokud se nebudeme bavit o extrémních opatřeních, která by spočívala v zákazech vjezdu do centra nebo do nějakých zón, vidím dva způsoby, jak problém v Hradci Králové částečně eliminovat, ale vše není v moci a schopnostech města. Jednou z cest je zatraktivnit MHD tak, abychom lidi dostali z automobilů do autobusů. Ale dnešní společnost je velmi pohodlná a život má naplánovaný na minuty, nemůžeme tedy očekávat, že pak auta zcela zmizí. Druhou prioritou, kterou ale město prakticky nemůže ovlivnit, je stavba komunikací, které z města odvedou tranzitní dopravu. To je ale záležitostí státu, my se budeme samozřejmě snažit, aby přípravě a budování severní tangenty, jižního propojení a pokračování R35 a D11 nevznikaly ze strany města nijaké překážky.
V tomto ohledu by prozatím jistým přínosem mohlo být i to, že stát vyslyšel naše volání a vyňal od nového roku ze zpoplatnění napojení D11 od Jaroměře a Jičína na Pardubice. Proto by část dopravy mohla tímto způsobem Hradec Králové minout.
 
Co se týká bytové výstavby, ve městě se neustále staví, v tuto chvíli to je však iniciativa soukromých investorů. I tuto se snažíme dle možností města podporovat alespoň technicky, například při vydávání souhlasů k přístupu, zřizování služebností a podobně. Město by jistě potřebovalo další byty pro mladé, pro rodiny, seniory nebo zdravotně postižené. Budeme sledovat případné dotační tituly, podle toho bychom samozřejmě začali s přípravou takovýchto projektů.
 

Anketa

Hlasovali byste pro pád současné vlády Andreje Babiše?

10%
90%
hlasovalo: 28145 lidí
 
Jak se díváte na neustálý růst cen bytů, který de facto znemožňuje mladým rodinám získat dostupné bydlení?
 
Hradec Králové v toto ohledu patří ještě k těm dražším lokalitám, ale město bohužel nemá nástroj, jak regulovat cenu bytů a nájmů mimo ty své. Je to dáno dlouhodobě, patrně jako daň za bydlení v ekologicky šetrnějším prostředí, kde není výrazný průmysl. Jedinou možností dostupného bydlení pro mladé rodiny jsou městské byty, kterých ale asi nikdy dostatek nebude. Je ovšem pravdou, že i v západních zemích je vždy výdaj na bydlení podstatnou částí výdajů rodiny, takže snadný přístup k levnému bydlení je spíše iluzorní představa. Zvažujeme, zda cenu nemovitostí pro občany nezlevní třeba nižší daň z nemovitostí, kterou posuzujeme. 
 
Jak byste ohodnotila pokračující výstavbu D11 směrem k Jaroměři? Proč to celé tak dlouho trvalo?
 
Proč to trvá tak dlouho, je spíš otázka na ŘSD. Jako komunální politička z východních Čech výstavbu D11 vnímám nejspíš stejně jako většina mých kolegů. Ať bude na radnici sedět kdokoliv, Hradec Králové vždy uvítá každý nový kilometr dálnice, kterou je naše město propojené s dálniční sítí v naší republice, potažmo Evropě. Nicméně hodláme využít všech zákonných možností k tomu, abychom pokud možno rychlou dostavbu dálnice podpořili.
 

Anketa

Má premiér Andrej Babiš po slovech svého syna vaši lidskou důvěru?

89%
11%
hlasovalo: 38986 lidí
 
Jak podle vás bude probíhat komunikace s krajem, kde ještě vládne ČSSD?
 
Jsem přesvědčená, že v těchto záležitostech by neměla  stranická příslušnost hrát žádnou roli. Obyvatelům Hradce Králové je v zásadě úplně jedno, zda potřebnou školu, kulturní či sociální zařízení vlastní kraj či město. Mají jedno jediné očekávání, a to poskytnutí požadované kvalitní služby. Z těch pár dnů práce pro město mám pocit, že takto uvažuje i kraj. A jsem ráda, že se už mi podařilo posunout alespoň pár projektů k dalšímu řešení.
 
Jaký je váš názor na aktuální politickou situaci? Samozřejmě myslíme Andreje Babiše.
 
Z celé věci je mi nesmírně smutno. Z medializovaného záznamu je jasné, že ten chlapec je nemocný. To musí zcela jasně poznat každý, kdo není slepý, hluchý nebo nesvéprávný. Koho to vlastně v té vrcholné politice máme, pokud se na základě této smutné, novináři vyprovokované akce, za pomoci sugestivně položených otázek, snaží vyslovit nedůvěru vládě? A rozhodně tím nepřispějí ani mediálnímu obrazu naší země v zahraničí! Nechť nechají konat příslušné orgány, v jejichž kompetenci vyšetřování je, takto jim jen ztěžují práci. Způsob, jakým byla reportáž pořízena a především pak zveřejněna, je z mého pohledu za hranou. Poté, co jsme se někteří z nás pečlivě a odpovědně zabývali riziky, vyplývajícími z úpravy GDPR, očekávám, jak se k celé věci postaví Úřad na ochranu osobních údajů. Neboť zneužití citlivých údajů a odvysílání záběrů natočených skrytou kamerou, tedy bez vědomí dotyčného, který ani neměl šanci posoudit, co je mu podsouváno, si zaslouží sankci nejvyšší.
 
 
V červenci jsme publikovali váš názor, cituji: „Možná jste také zaznamenali, jak některá srovnatelná města dokáží naplnit své pokladny z provozu parkovacích systémů. Jsou to řádově desítky milionů korun ročně. Mohou si potom opravit třeba komunikace, školy nebo stadiony. My v Hradci to ale máme jinak.“ Jak vypadá situace nyní? 
 
Jsem tu dva týdny a systém výběru parkovného není jediným problémem v Hradci Králové, který řešíme a chceme řešit. Samozřejmě je jedním z prioritních. Nejprve se ale musím podrobně seznámit s celou poměrně složitou smlouvu a řadou jejích dodatků a s kroky města, které ve věci vykonalo. K vyslovení závěru si přizvu kolegy, kteří smlouvu každodenně aplikují. Jejich názory jsou velmi důležité stejně jako posouzení způsobu a možností řešení parkování v jiných srovnatelných městech. Rozhodně chci toto téma otevřít a prověřit všechny varianty, co lze v této věci udělat a za jakých podmínek by se mohl systém změnit tak, aby byl pro město výhodnější. Pak teprve zahájím komunikaci se současným provozovatelem těchto služeb.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…