Z vlády je mi na zvracení, je to horší než za Nečase. Tomio Okamura nám „v poločase“ popsal, jak to chodí ve Sněmovně

19.12.2015 23:59

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Po dvou letech ve Sněmovně s hnutím ANO, ČSSD a KDU-ČSL je mi na zvracení ze způsobu jejich jednání,“ říká předseda SPD Tomio Okamura. V půlnočním rozhovoru pro ParlamentniListy.cz popsal, jak podle něj vláda umlčuje nepohodlné oponenty, což považuje za „součást jejich diktátorských metod“. Zároveň také vysvětlil, proč dokáže pochopit, že Miroslavu Kalouskovi došla trpělivost.

Z vlády je mi na zvracení, je to horší než za Nečase. Tomio Okamura nám „v poločase“ popsal, jak to chodí ve Sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Anketa

Který z českých politiků vás v roce 2015 potěšil?

69%
1%
1%
1%
11%
0%
2%
hlasovalo: 14417 lidí

Co obvykle děláte v sobotu před půlnocí?

Je to velmi jednoduché. Večer chodím běhat, což má za následek i to, že se mi podařilo zhubnout o 17 kilo. Pak se věnuji přípravě různých materiálů, článků a videozáznamů. Svůj blog natáčím asi ve dvě ráno. Každý den jdu spát o půl třetí a vstávám před osmou hodinou. Mimochodem natáčení videa a šíření informací přes sociální sítě mi před pár měsíci poradila Marine Le Pen, které jsem se ptal, jak se zprávy z jejich strany dostávají do povědomí lidí, když na ně panuje mediální blokáda. Teď už se z mých blogů stala běžná praxe.

ANO přichází s návrhem na úpravu jednacího řádu. Je možné, že by ve Sněmovně měli poslanci omezený čas na svou řeč, možná stanovený i podle jejich množství. Inspirovat se chtějí v Německu. Co na to říkáte?

Nejen hnutí ANO, ale celá tato vláda postupuje neuvěřitelně nedemokratickým způsobem. Když se jim nějaký zákon nelíbí a nechtějí, aby o něm veřejnost mluvila, vůbec ho nedají do Sněmovny. To se mně stalo několikrát. Je to horší než za Kalouska a Nečase. Už rok a půl leží návrh zákona o úplné zákazu výherních hracích automatů a jejich internetových obdob. Pak jsem předkládal zákon o obecním referendu, opět je nepohodlný, takže se neprojednává. Vládní koalice měla plná ústa slov o tom, jak bude situace lepší, přitom zamítli zákon o odvolatelnosti politiků, jejich osobní hmotné a trestní odpovědnosti. Dochází k umlčování nepohodlných oponentů, kteří navrhují demokratické zákony. Po dvou letech ve sněmovně s hnutím ANO, ČSSD a KDU-ČSL je mi na zvracení ze způsobu jejich jednání. Místo demokratické diskuse nás umlčují, takže není možné vést názorový souboj, což je otřesné. Chtějí mě umlčet. Je to součást jejich diktátorských metod.

Návrh na změnu jednacího řádu byl v podstatě i reakcí na obstrukce při projednávání EET. Myslíte si, že začátkem ledna už zákon projde?

Já žádné obstrukce nedělám, což všichni vědí. Já jsem trpělivý člověk, ale v okamžiku, kdy opoziční návrhy jen roky leží, nedivím se kolegům z jiných opozičních stran, že to nevydrží a dělají obstrukce.

Navíc je to naopak, celou dobu dělá obstrukce vláda ANO, ČSSD a KDU-ČSL. Mají zmanipulovaná média, která z těch, kdo naopak zastupují hlasy většiny občanů, dělají populisty. Říkají, že obstruuje opozice, ale ona obstruuje koalice, protože odmítá projednávat zákony opozice, aby se o nich veřejnost nedozvěděla. Ani jednu z těch stran nevolila většina republiky. Nejsou voleni nadpoloviční většinou občanů ČR, když vezmu v potaz logiku jednoduché matematiky.

EET se podle mě 8. ledna neprojedná. Znovu opakuji, že když panu Kalouskovi docházejí nervy, dokážu to pochopit. S vládou se nedá domluvit vůbec na ničem, takže opozice dělá zoufalé pokusy.

ČSSD by podle průzkumu CVVM na počátku prosince získala stejně jako v listopadu 26,5 procenta hlasů. ANO se z 29,5 procenta propadlo na 26 procent. Vaše SPD by získala 2 procenta. Co na to říkáte?

Těmto průzkumům moc nevěřím. CVVM mi před minulými volbami dávala 1,5 procenta a nakonec jsem získal 7. Tak, kde je chyba? Mohu si teď myslet, že máme tak 8 nebo 9 procent. Strana SPD, která má po pěti měsících existence už 9 tisíc přihlášek, několik tisíc lidí vlastní členské průkazy a lídr má čtvrt milionu příznivců na Facebooku, těžko může mít dvě procenta. Na našich besedách máme každý týden plné sály.

Země osmadvacítky se letos dohodly na přerozdělení 160 tisíc uprchlíků z Řecka a Itálie mezi další země EU. S kvótami nesouhlasilo například Česko nebo Slovensko. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier pro Der Spiegel aktuálně zmínil, že pokud by členské státy neplnily závazky, měla by zasáhnout justice. Co si o tom myslíte?

Musím poopravit váš názor, že vláda nesouhlasila s kvótami. Vždyť oni s nimi souhlasili. Většina vládních europoslanců hlasovala pro kvóty a na základě tohoto hlasování europoslanců byly pak kvóty zveřejněny. Navíc ještě naše vláda odsouhlasila dobrovolné přijetí 1500 imigrantů. Pak v srpnu najednou Sobotka, Babiš a Bělobrádek zjistili, že veřejnost je proti, tak pan Babiš podle hesla ‚kam vítr tam plášť‘ řekl, že je proti. Jenže, a znovu opakuji, v dubnu europoslanci pro kvóty hlasovali. Navenek říkají, že ne, ale na rozdíl od Slováků neuvažují ani o řešení situace v Štrasburku. To bylo jen populistické plácání. Neudělají proti tomu nic.

Podle našich informací vláda vyčlenila na řešení migrační krize 4,3 miliardy korun, samozřejmě na úkor důchodců, lidí s postižením, potřebných. Na naše týrané děti nemáme peníze, ale na nelegální migranty ano. Je mi z toho špatně, je to příšerné.

Když dáme jednomu imigrantovi povolení, bude mít možnost si sem nastěhovat celou rodinu. Dočkáme se rychlé křivky vzrůstu problémů včetně zvýšení kriminality. Proto my chceme, a říkáme to od začátku, nulovou toleranci vůči nelegálním migrantům. Už třikrát jsme navrhovali referendum o vystoupení z Evropské unie. Zamítli to. Sobotka mi řekl, že přeci referendum o vstupu do EU proběhlo. To špatně slyším? Já navrhuji referendum o vystoupení z EU.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…