Za urážku prezidenta má přijít pokuta. Poslanec Huml zalistoval zákony a ukázal, jak postupovat

16.12.2014 17:52

ROZHOVOR Je snad prezident něco míň než soudce? Sociálnědemokratický poslanec Stanislav Huml v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz kromě jiného navrhuje, jak by se měly eliminovat urážky na hlavu státu a co by se mělo mazat z internetu. Někteří lidé navíc stále nepochopili, že výsledek voleb je prostě nutné akceptovat. Vyjadřuje se rovněž k návštěvě Putina. Jako bývalý policista si je jist, že excesům se zabrání.

Za urážku prezidenta má přijít pokuta. Poslanec Huml zalistoval zákony a ukázal, jak postupovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Internet se hemží novou dávkou zesměšňujících videí na prezidenta, jak o tom informovaly ParlamentníListy.cz. Považujete tyto legrácky na prezidenta za snesitelnou politickou satiru v rámci svobody slova, nebo je v tom skryto jakési nebezpečí?

Četl jsem ten titulek, vím, o co jde. V případě urážek veřejných činitelů nepovažuji za správné, že jsou vůbec povolené. Myslím, že by to mělo být klasifikováno jako urážka hlavy státu, která bude nějakým způsobem postižitelná. Měla by být možnost to zakázat a například i z internetu vymazat. Přirozená autorita je jedna věc. Druhá věc je, že je to úřad hlavy státu, nejde jen o osobu Miloše Zemana. Hlava státu má vážnost sama o sobě, danou už samotnou Ústavou. Začne-li někdo urážet, zesměšňovat, snižovat autoritu, tak tím napadá celý systém. Když si to srovnáte například s policií, co se dnes děje -  jakým způsobem se lidé chovají k policistům, to je velmi podobné.

Urážka úřední osoby je jako urážka u soudu. Tam si také nikdo nedovolí říct soudci, co si o něm myslí, když to není lichotivé. Ale je to o tom, že u soudu by za to napařili pokutu za pohrdání soudem. Podobně by právním způsobem měly být ošetřeny i verbální vztahy ve volném prostoru, nikoli jen v soudní síni. Prostě představitelé státu, bavíme-li se o politice a prezidentovi státu, by měli být chráněni podobně jako soudci.

Někdo, kdo není sympatizantem současného prezidenta, by mohl argumentovat, že si to Miloš Zeman tak trochu dělá sám, když do éteru vyřkne vulgarismus. Na to můžete říct co? K tomu jste shovívavý?

Přeložit do češtiny název, který si někdo dal sám a on je vulgární, to vůbec nepovažuji za problém. On to potom podle mého soudu přepískl množstvím v jedné větě použitých výrazů. To vnímám jako chybu, neměl to dělat, protože k hlavě státu patří také jeho vážnost. Na druhou stranu to, co se strhlo potom, to tisícinásobně překračuje, co řekl pan prezident. Jistě uznáte, že poslechovost Hovorů z Lán byla ve stovkách lidí, ale co z toho předvedli novináři - ale nevztahujte to proboha na sebe, tak to dostalo takové grády, že si maminky dneska stěžují, že by měli při Hovorech z Lán zacpávat dětem uši. No potěš pánbůh, abychom zakrývali uši, oči, protože od té doby třeba někdo koupí obraz s čmáranicí na téma dámského přirození. Dostalo se to do takových výšin, jaké si ani Miloš Zeman nepředstavoval. To už je ale zase o odpovědnosti dalších. Takže ti, kdo kritizují, že by si pan prezident měl vypláchnout pusu, akcelerovali problém natolik, že to padá i na jejich hlavu.

Mnozí lidé s těmi vulgaritami pokračují dál cíleně, vznikají na sociálních sítí skupiny lanařící další a další odpůrce prezidenta, kují pikle, plánují a tvoří petice, v satirickém videu se mluví o atentátu... Nemůže v tom být přeci jen skryto vážnější nebezpečí pro, řekněme, demokracii v naší republice, pro uvolněnou negaci, která se třeba projeví v příštím roce, přitom jde o davovou šílenost vyprodukovanou na začátku několika jedinci? Lidé se za své protichůdné názory lynčují navzájem…

Rozumím, co chcete říci. Já už jsem v jeden moment začal hodnotit, že to vůbec není o výrocích prezidenta, ani o samotném Miloši Zemanovi. Začíná to být o tom, zda tady vůbec demokracie zakořenila – zda jsme vůbec schopni akceptovat, že volby někdo vyhrál. A když ty volby vyhrál, tak má právo čtyři roky se věnovat svému úřadu. Ne, že za jednu desetiminutovou reportáž, odvysílaný pořad, z toho někdo bude dělat takové drama a problém. To už fakt není o prezidentovi jako jeho fyzické osobě a podobě, ale o tom, zda je někdo schopen akceptovat výsledek voleb. A neunese vůbec porážku.

Bohužel tu ty dva tábory jsou a rozvášněný dav jistě není nic dobrého. Není tajemstvím, že protizemanovští aktivisté připravují – ať symbolické nebo pak reálné – protestní akce proti návštěvě ruského prezidenta Putina, kterého sem Miloš Zeman pozval. Neskončí to opět hozeným vajíčkem, červenými kartami nebo, nedej bože, něčím horším? Co by se mělo udělat?

Lidé by si teď měli uvědomit, že žijeme ve společnosti, která si umí s takovými věcmi poradit – pokud překročí rámec, policie je schopna zasáhnout, zakročit jako všude jinde ve světě, jako v Bruselu nebo Madridu.

Pokud by se veřejnost projevila negativně vůči hlavě cizího státu na naší půdě, může to mít vliv na zhoršení mezistátních vztahů, v tomto případě konkrétně česko-ruských?

Myslím, že budeme muset tu návštěvu ohlídat. Bezpečnostní opatření, když zde byl Obama, také byla vrcholná. Bude to tak muset být i nyní, kdy přijede prezident Putin. Já ale vůbec nepředpokládám, že by někdo měl šanci cokoliv udělat. To si nesmíme připustit.

Jak vidíte další vývoj událostí na Ukrajině? A co Rusko a USA, spojí je konečně alespoň společný boj proti terorismu či podobně?

Velmi si přeji, aby se Rusko s Amerikou domluvilo, protože si myslím, že Rusko je na tom s ohrožením ze strany Islámského státu stejně jako my. Tyto velmoci by měly spolupracovat spíš proti chaosu, který se šíří z této strany, než abychom si mezi sebou ukazovali, kdo ho má většího. I ten systém ekonomické války, která v současnosti probíhá, to je takový nesmysl, že se mi až nechce číst některé zprávy. Co se teď děje s ropou, s rublem, taková ta velká ekonomická válka, která má za cíl vyřadit jednoho z poměrně vysokých hráčů na světě, není rozumná. Ono se nám to může vrátit někdy jindy, až budeme potřebovat pomoc, třeba proti islámu, protože tento konflikt je také velmi blízký našim hranicím.

Vy byste tedy k muslimizaci nebyl tolik otevřený? Nebo obecně i k přílivu uprchlíků a podobně?

Byl a nebyl. Na jednu stranu asi budeme muset humanitární pomoc poskytnout, ale v rámci možností, a ty nejsou příliš velké. V našich podmínkách někde stavět stany a v nich nechat tyto lidi bydlet v přírodě, to nejde, to by zmrzli. A že bychom měli tolik volných ubytovacích kapacit? To také nemáme. Není nad to vyřešit problém v místě, kde se stal. Viděl bych to spíše na pomoc s nemocnicemi a s ryze humanitární činností do míst, kde se konflikt odehrává. Zrovna tak na Východě ti lidé teď potřebují, aby měli co jíst a vůbec přežili zimu.

Chýlí se rok ke konci. Co byste v souvislosti s těmi výše zmíněnými okolnostmi řekl k výhledu do roku dalšího?

Kromě přání vánočních svátků a hodně zdraví bych zmínil - já jsem několikrát deklaroval, že my jsme generace, která v České republice prožila celý život v míru. Hlavně si tedy přeji, aby to čekalo i naše děti. Moje přání tedy je, abychom to mírové období uměli prodloužit na příští generaci.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…