Za války hrozila kulka, za bolševika uranové doly. Svobodu je třeba hájit i dnes. Soukromník z Moravy míří na demonstraci

07.01.2021 8:32

ROZHOVOR Živnostníci v České republice kolabují, a proto se i oni v neděli 10. ledna vydají na pražské Staroměstské náměstí, aby podpořili demonstraci Otevřeme Česko. Jedním z nich bude také jednačtyřicetiletý podnikatel Jan Baránek z Břeclavi, který zdůraznil, že mu minulý rok názorně předvedl, jak moc důležité je chránit svobodu. „Mám zavřené dva provozy a můj život dramaticky ovlivňuje nedůvěryhodná vláda vedená zmateným STBákem,“ zlobí se Jan Baránek.

Za války hrozila kulka, za bolševika uranové doly. Svobodu je třeba hájit i dnes. Soukromník z Moravy míří na demonstraci
Foto: Archiv J. Baránka
Popisek: Soukromník Jan Baránek

V neděli se zúčastníte demonstrace Otevřeme Česko, která se koná od 14 hodin na Staroměstském náměstí. Proč jste se rozhodl přijet z Moravy do Prahy a podpořit tento protest?
 
Vadí mi chování vlády, která se rozhodla obětovat část pracovité populace na oltář koronaviru. Jako člen předsednictva Soukromníků stojím u zrodu většiny ministrům adresovaných připomínek a v podstatě žádná nepadla na úrodnou půdu. Z reakcí i veřejných vystoupení je vidět, že vládu hřeje falešný pocit skvěle odvedené práce a kompenzace pro kolabující živnostníky a majitele malých firem považuje za adekvátní. Osobně také pochybuji o účinnosti likvidačních opatření, protože malé a velmi dobře kontrolovatelné provozovny nejsou místem zásadního šíření nákazy. Vláda se od samého počátku měla soustředit na zranitelné skupiny a celá ekonomika mohla za asistence protiepidemických opatření docela dobře fungovat.
 
 
Epidemická situace v České republice opět eskaluje. Myslíte si, že je to správná doba na pořádání hromadných demonstrací?
 
Vhodná doba je vždy, když jsou ohroženy svobody lidí. Za války hrozila kulka, za bolševika uranové doly a dnes hrozí covid. Jsem ochoten riziko podstoupit, protože mi rok 2020 názorně předvedl, jak velkou cenu svoboda má.
 
Demonstraci organizuje několik občanských iniciativ, přesto jim podporu vyjádřilo několik politických stran a hnutí. Patří mezi ně také Soukromníci?
 
Ano, patří.
 

Anketa

Má vláda otevřít horská lyžařská střediska?

62%
hlasovalo: 17967 lidí
 
Cílem demonstrace je poukázat na dopady vládních opatření především na drobné živnostníky. Co je podle vás na celé situaci nejhorší?
 
Mluvil jsem s mnoha živnostníky a prakticky vždy zaznělo, že nejhorší je zákaz provozu. Celý život pracují, bez problémů živí rodinu, najednou nemohou a stát po nich hodí ponižující almužnu. I pro mě osobně je to dříve nepředstavitelná a děsivá situace. Mám zavřené dva provozy a můj život dramaticky ovlivňuje nedůvěryhodná vláda vedená zmateným STBákem.
 
Zdá se, že největší dopady mají vládní restrikce na segment gastronomie a cestovního ruchu. Co by podle vás pomohlo zasaženým firmám v této oblasti nejvíce?
 
Jednoznačně kompenzace ušlých tržeb na základě ekonomického výkonu v minulosti. Státní správa má díky EET a dalším kontrolním nástrojům veškeré informace, stačí je pouze použít ve prospěch daňového poplatníka.
 
Vláda pro všechny uzavřené podniky připravila několik kompenzačních programů, proplácí mzdy zaměstnanců, hradí nájemné, nově bude vyplácet také přímou podporu ve výši 400 korun za každého zaměstnance. Jak se na tuto pomoc vlády díváte vy?
 
Je důležité zmínit, že úhrada mezd a nájmů v plné výši neběží od samého počátku a podnikatelé byli nuceni významnou část těchto nákladů hradit z vlastních zdrojů. Také tvrzení ministra Karla Havlíčka, že vláda hradí veškeré náklady, není pravdivé, protože zálohy na energie či úhrady úvěrů a hypoték žádný program neřeší. Kompenzace 400 korun na zaměstnance je plivnutí do tváře všem, kteří zaměstnance během uplynulých měsíců neudrželi anebo je nikdy neměli. K situaci přispěla i ministryně Jana Maláčová, která odmítla shovívavost a případné formální chyby při čerpání kompenzace mezd Antivirus následují pokuty či vrácení prostředků. Správná a spravedlivá je pouze kompenzace ušlých tržeb.
 
Soukromníci se vždy deklarovali jako politická strana, která právě hájí zájmy živnostníků a malých podnikatelů. Co pro ně v této situaci děláte konkrétního?
 
Kromě již zmiňovaného bombardování ministrů podněty se intenzivně připravujeme na blížící se volby. Ať už nedělní demonstrace dopadne jakkoli, naším hlavním úkolem je dostat zástupce živnostníků a malého podnikání do Parlamentu, kde citelně chybí.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Karel Výborný

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…