Za vším hledej Andreje? Stanjura oznámkoval současnou vládu a promluvil o nebezpečí pro demokracii

03.08.2014 15:57

NA HRANĚ S XAVEREM Moderátor Luboš Xaver Veselý si tento týden povídal se Zbyňkem Stanjurou. Předseda poslanců ODS a bývalý ministr dopravy se podělil o své dojmy ze současné vlády, které by podle svých slov dal jako učitel něco mezi trojkou s minusem a čtyřkou. Za největší problém vidí omezení demokracie.

Za vším hledej Andreje? Stanjura oznámkoval současnou vládu a promluvil o nebezpečí pro demokracii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

Anketa

Který politik se nejvíc zasloužil o dobré věci v České republice?

hlasovalo: 108142 lidí

Co vás nejvíc naštvalo za poslední týdny v Poslanecké sněmovně?

Myslím, že každý z nás se v práci občas naštve. To je úplně normální a platí to i pro poslance ve sněmovně. Já se rozčílím či naštvu jen výjimečně, většinou se jedná o situaci, kdy chce někdo nefér způsobem omezit práva opozice. A to se stalo naposled minulý pátek. Předem jsme oznámili, že se nezúčastníme opakovaného hlasování o zelené naftě, a naší chvilkové nepřítomnosti se pokusili vládní poslanci (chci zdůraznit, že ne všichni) využít. My jsme se však nedali a tento podpásový útok jim nevyšel.

Budete jako ODS činit nějaké kroky po opakovaném hlasování o snížení daně z pohonných hmot?

S největší pravděpodobností podáme ústavní stížnost. Hrubým způsobem byla porušena pravidla přijímání zákonů. Základem parlamentní demokracie a souboje koalice s opozicí musí být dodržování psaných i nepsaných pravidel. V případě porušení opravdu hrozí omezení demokracie.

O čem celý ten příběh svědčí?

Já osobně jsem vůbec nepochopil, proč vládní koalice zvolila takovýto nezákonný postup. Proč jdou hlavou proti zdi, když jde problém elegantně a korektně vyřešit. Existují politicky naprosto čisté postupy, jak případně upravit zákon, který vládě nevyhovuje. Nejjednodušší cestou je vrácení zákona Senátem s potřebnými změnami. Vláda má v Senátu jasnou většinu, a tak to mohla udělat. 

V zásadě existují jen dvě vysvětlení vládou zvoleného postupu: Panika premiéra Sobotky a pozdní ukázka tvrdé ruky v klubu ČSSD, nebo pravděpodobnější varianta – senátoři ČSSD by klidně mohli podpořit snížení cen nafty a benzinu pro všechny občany a zákon by se do sněmovny zpět nedostal.
 
Můžete nějak přiblížit pozadí celého toho „příběhu“?
 
Politika je někdy plná paradoxů. Návrh poslance Urbana prosazovala ČSSD už v minulém volebním období, kdy byla v opozici (včetně dnešního premiéra Sobotky). V okamžiku, kdy se projednává stejný zákon a ČSSD je vládní stranou, najednou vidí  nevýhody tohoto řešení.
 
Zajímavé je především první hlasování o zákonu jako celku. V zákoně bylo snížení cen nafty pro zemědělce (1,3 miliardy) a snížení ceny nafty a benzinu všem (údajně 14 miliard). A co udělali ministři a vládní poslanci? Hlasovali pro. Tím jasně ukázali, že 1,3 mld. především velkým zemědělským podnikům je pro ně důležitější než výpadek 14 miliard v rozpočtu.
 
Celý „příběh“ ovšem vznikl především z důvodu špatně zvládnuté schůze ze strany vládních poslanců.
 
Platí tady: Za vším hledej Andreje?
 
V tomto případě určitě ne. Na začátku byla svobodná vůle některých poslanců ČSSD, poté následovala chyba vedení vládních poslaneckých klubů, a teprve potom přišlo silové řešení, které navrhla opět ČSSD. Je pravda, že tento, podle nás protiústavní postup, potvrdili i poslanci ANO a KDU-ČSL.
 
Jak vůbec na půdě PSP ČR hodnotíte spolupráci či soužití dua Sobotka – Babiš?
 
Oba jsou představiteli vlády, ke které jsme v opozici. ODS vystupuje jako zodpovědná opozice a vládu kritizuje věcně, ukazuje chyby této levicové vlády, hlavní rizika vládní politiky. Ke všem ministrům přistupujeme stejně a není naším úkolem hodnotit jejich vzájemné vztahy. Andrej Babiš nepochybně vítězí mediálně a mezi voliči, jeho preference jdou nahoru. Když si však projdeme návrhy vlády, tak vidíme, že často vítězí levicová řešení. Příkladem je rušení zdravotnických poplatků, zavedení 3. sazby DPH, rušení 2. pilíře důchodů. To vše Andrej Babiš označuje za problém či chybu, nicméně sám pro to hlasuje.
 
Považujete premiéra Sobotku za důstojného sekundanta ministrovi financí?
 
Především považuji Bohuslava Sobotku za špatného premiéra, od alibistické zahraniční politiky, přes přitakání všemu z Bruselu, až po slabošskou pozici v domácí politice např. v personálních otázkách, kdy se obsazují strategické pozice v klíčových státních firmách nebo v otázce náměstků za ČSSD na ministerstvech.
 
Jak se povedlo, že koalice bude nakonec jednat s opozicí o podobě služebního zákona?
 
Vymysleli jsme účinné obstrukce, ukázali jsme sílu a odhodlání zabránit mimořádně špatnému zákonu (což ví i většina vládních poslanců)  a je dobře, že vláda začne s námi jednat.
 
Umíte si takové společné jednání představit za dob vlády Petra Nečase?
 
Ano, umím, také taková jednání probíhala, např. o změnách Ústavy, zavedení přímé volby prezidenta, postavení NKÚ, ale také o zahraničních vojenských misích.
 
 
Nepřijde vám někdy, že právě ODS sklízí, co sama zavedla? Tedy téměř nekomunikaci mezi koalicí a opozicí?
 
V minulé odpovědi jsem uvedl příklady z minulého volebního období, kdy jsme s opozicí jednali. Základní zodpovědnost za tato jednání má vždy vládní většina. Opozice má zaručená práva ve sněmovně, takže pokud je nechce nikdo změnit, není důvod si stěžovat na malou komunikaci s vládou. Ovšem jsou případy, jako služební zákon, kdy prostě nedovolíme tak zásadní věc prohlasovat bez dohody s opozicí.
 
Cítíte, že se celá ODS již odráží ode dna?
 
Ano, ale to je subjektivní pohled člena ODS, důležité je, aby tento pocit měli voliči.
 
V jaké kondici se jako strana cítíte před komunálními volbami?
 
V mnohem lepší než před šesti měsíci, kdy jsme si zvolili do svého čela Petra Fialu, a s nadsázkou doufám, že v horší, než budeme za dalších šest měsíců.
 
Jste si jist, že se ODS definitivně zbavila lidí, kteří v nedávné minulosti straně komplikovali život? Např. Bohuslav Svoboda – poslanec stále stíhaný policií?
 
Nikdo nezná všechny členy strany a nemohu tedy stoprocentně říci, že odešli všichni, kteří ODS škodili. Je ovšem naprosto evidentní, že předseda Fiala a jeho tým ODS mění a určitě změní tak, že se nám vrátí ztracená důvěra voličů. Chci se zastat docenta Svobody, jeho obvinění považuji za absurdní a pevně věřím, že ze soudního procesu vyjde nevinen.
 
Jaký je váš osobní názor na setrvání Jany Nečasové v řadách ODS? Jak to působí na voliče?
 
Osobně bych preferoval, kdyby J. Nečasová využila institutu pozastavení členství v ODS do doby ukončení jejího případu u soudu. 
 
Vsadil byste si na to, že Bohuslav Sobotka doslouží celé volební období? 
 
V politice se nesázím, politická realita je mnohdy barvitější a překvapivější než veškeré odhady a spekulace.
 
Jakou známku, jako ve škole, byste aktuálně dal vládě ČR? Proč?
 
Nejsme nesmiřitelná opozice, takže to nebude pětka. Máme za sebou teprve šest měsíců vlády. Ocenil bych například postoj vlády v otázce Krymu, postoj v ukrajinské krizi. Oceňuji snahu alespoň některých ministrů šetřit provozní výdaje státu. I když to tak nevypadá, ve sněmovně hlasujeme mnohdy společně s vládní většinou. Bohužel převažují chybné levicové koncepty, takže výsledná známka by byla mezi 3- a 4.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…