Začíná být směšné strašení Putinem a obviňování, že ten s jiným názorem je agent Kremlu. Nedivila bych se, kdyby s Mikulášem letos chodil strašit Putin, pálí do „kavárníků“ aktivistka

04.11.2017 17:55

JINÝMA OČIMA „Od začátku jsme v EU jako nevítaná teta z Moravy a nemáme tam v žádném případě rovné podmínky srovnatelné se státy, jako jsou Německo, Francie a i další,“ říká loutkoherečka a aktivní odpůrkyně islámu v ČR Vladimíra Antošová. Ta si dále myslí, že členství v EU vedlo u nás jen k tomu, že bylo postupně zničeno zemědělství, zrušeny továrny, zbrojovky, automobilky a že naše země se stala levnou montovnou a popelnicí EU. „Evropské dotace naprosto pokřivily podnikatelské prostředí, zemědělci dostávají peníze za to, že nic nepěstují. Jsme nuceni jíst potraviny geneticky modifikované, náš trh je zaplavován druhořadým, nebojím se říci, odpadním jídlem, které by si v jiných, ekonomicky vyspělejších zemích EU netroufli prodávat jejich obyvatelům,“ dodává ještě umělkyně z Opavy.

Začíná být směšné strašení Putinem a obviňování, že ten s jiným názorem je agent Kremlu. Nedivila bych se, kdyby s Mikulášem letos chodil strašit Putin, pálí do „kavárníků“ aktivistka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening Karta pro příštího prezidenta. Účastníci měli možnost napsat jména možných kandidátů na příštího prezidenta. Místo červené karty se ujal symbol červených trenýrek

Povolební jednání se rychle rozběhla a nyní vstupují už do třetího kola. Vládu sestavuje Andrej Babiš, ale dopadne to bůhvíjak. ODS ho tvrdě odmítla, Piráti v podstatě také, KDU-ČSL spíše nechce, ČSSD se bojí, TOP 09 a STAN zásadně s Babišem nechtějí... Do vlády se naopak těší Tomio Okamura, komunisté nevědí. Nyní Babiš mluví o menšinové vládě doplněné o experty. Pozorovatelé hádají, že by ho Zeman mohl nechat vládnout i bez důvěry. Jaké řešení si přejete vy sama?

Pro mne by byly nejpřijatelnějším řešením předčasné volby, nicméně v konečném důsledku by to byla katastrofa. Lidé milují mučedníky a já se obávám, že by Andrej Babiš získal ještě více hlasů; už jen proto, že by se stavěl do role toho ublíženého, komu ani neumožnili sestavit vládu. Navíc, po fiasku ČSSD, TOP 09 a jiných stran by byl Babiš asi jediný, který by si finančně mohl dovolit další kampaň. V podstatě ani jedna strana, která se dostala do Parlamentu, není vlastenecká a protimigrační, byť se do této role staví. Všichni, až na Piráty, TOP 09 a KDU-ČSL, přejali protimigrační rétoriku před volbami, ale jejich činy z doby nedávno minulé je usvědčují ze lži. Do tohoto výčtu spadá bohužel i SPD Tomia Okamury. Jeho proklamace dost podstatně nekorespondují s jeho hlasováním ve Sněmovně.

Vraťme se nyní v krátkosti k výsledku voleb. Cítíte s nimi spokojenost? Co vás překvapilo, co vás potěšilo, co vás zklamalo? Zvolil národ moudře?

To, co cítím, rozhodně není spokojenost, spíše beznaděj a smutek. Prokázalo se, jak málo lidí zajímá politika, jak je jim jedno, co bude s touto zemí v budoucnu. Úspěch Pirátů je naprosto alarmující. Strana, jejímž důležitým bodem programu je legalizace marihuany a jejíž členové jsou příznivci Antify a dva členové jsou zároveň členové radikálně levicové organizace Diem25, nemá podle mne co dělat v Parlamentu, neřkuli ve vládě. Předpokládám, že voliči této strany se rekrutují z mladých lidí, mnohdy prvovoličů, a strana už svým názvem je jim blízká. A pokud ještě slíbí, že zlegalizují drogy, není pro mladé „lepší volba“. Bohužel, hlas lidu, hlas boží.

Naopak mě vůbec nepřekvapil debakl ČSSD. Tato strana a její vedení už dlouhou dobu byly mimo realitu. Nevnímali signály veřejnosti, která svou nespokojenost dávala dostatečně najevo, a ve své bezbřehé nadutosti spoléhali, že lidé sice nadávají, ale nakonec jim to tam stejně hodí. Nepochopím, jak je možné, že Bohuslav Sobotka je ještě stále ve vedení strany. Po daleko menším propadu by každý jen trochu soudný člověk dal okamžitě svou funkci k dispozici. Myslím si, že právě osoby Bohuslava Sobotky a Lubomíra Zaorálka jsou hlavním důvodem, proč ČSSD dopadla, jak dopadla. TOP 09 dojela na svou předvolební negativní rétoriku, všichni proti Babišovi, Co se týká hnutí SPD, nevím, obávám se, že pan Okamura využil své příznivce jako výtahu do Sněmovny a na své předvolební sliby velmi rychle zapomene. Už to, s jakou vehemencí se dere do vlády, jak mu najednou nevadí ani osoba Andreje Babiše, mě naplňuje obavami. Dovedla bych si ve Sněmovně představit jiné vlastenecké strany.

Zaznívají názory, že Andrej Babiš se bude chtít vypořádat s neochotou politických stran jít s ním do vlády útokem na pozice lidí z ODS, KDU-ČSL nebo ČSSD v klíčových úřadech a firmách. Menšinový kabinet by se totiž mohl de facto ihned pustit do rozsáhlých změn, Jak je zmiňováno, nejdůležitějším subjektem v tomto ohledu je zcela jistě energetický obr ČEZ. V něm měla dosud rozhodující slovo sociální demokracie. Může mít tato úvaha reálný základ, nebo jde jen o málo pravděpodobný odhad?

Ale to víte, že to má reálný základ, Andrej Babiš není politik, je to v prvé řadě schopný, nebo spíše všeho schopný podnikatel. A jako takový se bude snažit urvat, co se dá, a trestat neposlušnost. Co se týká ČEZ, tam měl asi největší vliv Martin Roman z ODS a i on by se měl začít obávat o svou židli.

Ten dědek je zpět, napsal Tomáš Cikrt o Miloši Zemanovi. A další odpůrci prezidenta začínají pochybovat, že Jiří Drahoš je schopen Zemana porazit. Sociolog Jan Hartl upozorňuje, že nyní Zeman bude moci hrát roli moudrého vladaře, který vyvádí zemi z krize během sestavování vlády. Vyhraje Zeman prezidentské volby? Přejete si to vy?

Miloš Zeman je pragmatik, umí si spočítat, co je pro něj výhodné a co ne. Předpokládám, že pokud nebude kandidovat Tomio Okamura, který by byl schopen odčerpat Zemanovi část voličů, Miloš Zeman jednoznačně vyhraje. Myslím si, že právě tím tlačí Okamura na Zemana, aby jej podpořil u Babiše a umožnil mu vstup do vlády výměnou za své nekandidování. Zeman je jednoznačně protimigrační, přesněji, proti migraci z muslimských zemí, a to z jednoho prostého důvodu, že vidí všude kolem, že integrace těchto migrantů je nemožná a přináší jen problémy. To jej přibližuje velkému okruhu voličů. Další jeho nespornou výhodou je, že celé volební období neúnavně jezdí po krajích, beseduje s lidmi, odpovídá na otázky obyčejných lidí a snaží se je podpořit. Myslím si, že pokud se na poslední chvíli neobjeví kandidát s podobnými názory, je vítězství Miloše Zemana víceméně jisté. Za mě je to jediný kandidát, kterého jsem ochotna volit, i když ne ve všem s ním souhlasím. Co se týká prostitutů a jejich vyjadřování o hlavě státu, to snad ani nebudu komentovat! Jednou je to prezident republiky, zvolený většinou lidí, a ať už s tím souhlasím, či ne, je slušností a v případě prezidenta snad i povinností elementární slušnost. To je ovšem přesně to, co zástupci kavárny a novináři, vzývající modlu Václava Havla, naprosto postrádají.

EXKLUZIVNÍ VIDEO: Václav Klaus si to vyřídil s Babišem, celou ODS, ČSSD a s Kalouskem

Ať bude Babiš vládnout s kýmkoliv, co by měl v naší zemi rozhodně pozvednout? Ve své knize vizí toho napsal spoustu. Chce zlepšit infrastrukturu, zavádět výrobu s přidanou hodnotou, optimalizovat státní finance, podpořit učňovské a technické školství, bojovat s korupcí, podporovat malé firmy... A spoustu dalších praktických věcí. Věříte mu to? Věříte mu podobné úmysly?

Je mi líto, ale tomu pánovi já nevěřím ani dobrý den. Chce podporovat malé firmy, a přitom se ještě před nedávnem nechal slyšet, že malé a střední firmy jsou k ničemu. Zlikvidoval spoustu podnikatelů nesmyslnými byrokratickými předpisy, ať už je to EET, registr smluv apod. Za chvíli bude mít přehled i o tom, kdy si babička Nováková z Horní Dolní koupí dva rohlíky. Likviduje menší podniky a pak je spolkne Agrofert. Co se týká financí, jeho přebytky nejsou nic jiného než šikovná hra s čísly. Co se týká jeho dalších „vizí“, můj manžel taky psal science-fiction.

Objevují se návrhy na zavedení obecného referenda; častokrát s úmyslem dosáhnout vypsání referenda o setrvání v EU. Je možné, že Tomio Okamura k tomu nakonec dotlačí Andreje Babiše? Již teď proevropští aktivisté bijí na poplach, že je to začátek konce našeho členství v EU. Měla byste z toho radost? A jaký je váš názor na přijetí eura?

Od začátku jsme v EU jako nevítaná teta z Moravy. Nemáme v žádném případě rovné podmínky srovnatelné se státy, jako jsou Německo, Francie a další. Naše členství v EU vedlo jen k tomu, že bylo postupně zničeno naše zemědělství, zrušeny továrny, zbrojovky, automobilky a naše zem se stala levnou montovnou a popelnicí EU. Evropské dotace naprosto pokřivily podnikatelské prostředí, zemědělci dostávají peníze za to, že nic nepěstují. Jsme nuceni jíst potraviny geneticky modifikované, náš trh je zaplavován druhořadým, nebojím se říci, odpadním jídlem, které by si v jiných, ekonomicky vyspělejších zemích EU netroufli prodávat jejich obyvatelům. Naši europoslanci hlasují proti vlastní zemi. Poslouchám neustále od odpůrců referenda, že lidé nejsou schopni relevantně rozhodnout. Jsou tací politici, kteří se o občanech vyjadřují jako o hloupé lůze. Jenže, když jim ta „lůza“ byla dobrá k tomu, aby odhlasovala v referendu vstup ČR do EU, měla by mít tatáž „lůza“ možnost hlasovat o opuštění tohoto obskurního spolku. Co se týká přijetí eura, vždy říkám, že toho nás, doufám, pánbůh ušetřiti ráčí.

Za předpokladu, že by ve vládě byl Okamura a komunisté, případně by vládu podporovali a měli vliv ve Sněmovně, byla by ohrožena pozice Česka jako součásti Západu? Lidé kolem médií či TOP 09 trousí poznámky, že v takovém případě by si agenti ruských tajných služeb mohli rovnou otevřít kancelář na Ministerstvu obrany...

O jaké pozici Česka tady je řeč? Každému v zahraničí je celkem jedno, jestli máme ve vládě Petra nebo Pavla, jen když nás budou moci vyždímat. Začíná být směšné strašení Putinem, obviňování, že pokud nesdílím stejný názor, jsem automaticky agent Ruska apod. Ani bych se nedivila, kdyby letos s Mikulášem chodil Putin. Funguje totiž poslední dobou jako univerzální strašidlo.

O Okamurovi jsem se zmínila výše, co se týká komunistů, stále více nabývám dojmu, že jejich strana je demokratičtější než většina takzvaných demokratických stran. Minimálně neustále nevnucují lidem, co si mají myslet, koho volit, nevyjadřují se ve smyslu, toho či toho si nevážím, protože byl tak zpozdilý a přijal vyznamenání z rukou prezidenta.

Ve volbách dostala napráskáno TOP 09, Miroslav Kalousek již nebude jejím předsedou. Je vám ho líto? A co by se nyní mělo stát se sociální demokracií, která tak propadla ve volbách? Přejete si její návrat na politické výsluní, anebo by vám bylo jedno, kdyby se zařadila mezi menší strany, jako je například KDU-ČSL, STAN atp.

Pana Kalouska rozhodně litovat nebudu, nikdy jsem nesouhlasila s jeho politikou. ČSSD sklidila, co zasela, teď bude záležet jen na ní, jakou míru sebereflexe její vedení projeví a jestli bude schopna se reformovat. Ve stávající podobě a se stávajícím vedením je odsouzená k pádu do propadliště dějin. V každé straně je dost moudrých lidí se zdravými názory, bohužel se tito politici nepohybují v úzkém vedení a mnohdy jsou umlčováni. Kdyby strany zkostnatěle nelpěly na zaběhnutých manuálech, byla by to pro ně cesta, jak se vrátit. Obávám se ale, že toho tradiční strany schopny nejsou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…