Kde je bída, tam lidé volí Le Penovou. Miloslav Ransdorf opět proti proudu, i pokud jde o Zemana

12.05.2015 4:37

ROZHOVOR „Vítězství konzervativců v britských volbách je spíše výsledkem impotence labouristů než čehokoliv jiného,“ uvedl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz eurosposlanec za KSČM Miloslav Ransdorf, který si myslí, že Velká Británie nevystoupí z Evropské unie. Dále prozradil, že sankce EU proti Rusku jsou podle něj neefektivní a iracionální a časem vyšumí či že vojenské bloky v zásadě dnes nic neřeší. O cestě prezidenta Zemana do Moskvy prohlásil: „Patří to k tomu lepšímu, co v poslední době vrtošivé dítě české politiky předvedlo.“

Kde je bída, tam lidé volí Le Penovou. Miloslav Ransdorf opět proti proudu, i pokud jde o Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ransdorf

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Karla Schwarzenberga (z 5. 5.) + (z 24. 3.)(ze 14. 2.) + (z 30. 1.), (ze 3. 10.) + (ze 14. 8.), Daniela Kroupy, Marka Ženíška (z 8. 5.) + (ze  27. 2.) + (ze 12. 2.) + (ze 26. 1.) (+ ze 14. 1.), senátora Zdeňka Papouška (z 8. 5.) + (20. 4.)Marka Bendy, polské velvyslankyně Grazyny Bernatowicz, Jiřího Menzela, Tomáše Pojara, Michaela Kocába (ze 25. 4.)(ze 25. 2.) (ze 3. 12.) (+ z 8. 11.), Daniela Korteho, Rudolfa Baránka, Libora Roučka, Michaela Romancova (ze 20. 4.) + (ze 7. 1.) (+ ze 20. 8.),  Zdeny Mašínové (z 15. 4.) + (ze 27. 3.),  Jiřího Zlatušky (z 18. 4.) + (z 8. 4.)(+ ze 21. 2.) , Miroslavy Němcové (z 15. 4.) + (ze 26. 3.), Jaroslava Hutky (z 18. 4.) + (ze 31. 3.) Alexeje Kelina, Antona Litvina, Martina C. Putny, Alexandra Vondry, Pavla Teličky, Jany Černochové (z 11. 4.), Jana Bartoška (ze 12. 4.), Vladimíra Hučína, Romana Jocha (ze 7. 4.) (ze 4. 3.) + (ze 14. 1.)  (+ 8. 12. + 11. 9  + ze 7. 8.),  Mariusze Jurosze, Karla Hvížďaly, Václava Vydry, Milana Uhdeho, Pavla Šafra (ze 30. 3.)+ (ze 21. 3.), Pavlíny Filipovské, Pavla Svobody, gen. Jiřího Šedivého, Ivana Langera, Františka Gábora, Jana Šinágla (ze 22. 3.), německého velvyslance, Tomáše Klvani (ze 20. 3.)+ (ze 12. 3.), Luďka Niedermayera (ze 20. 3.), Martina Bursíka (ze 17. 3.) (+ ze 4. 2.) + (ze 2. 12.) (+ z 6. 10.z 6. 8. a z 23. 6.), Karla Svobody (ze 16. 3.) (+ ze 28. 1)Miroslava Kalouska (z 11. 3.) + (ze 17. 2.) + (z 6. 1.) (+ ze 3. 12 + ze 2.10.), Františka Laudáta, Grigorije Paska (ze 3. 3.) + (+ 19. 11.) (+ 21. 10.), Daniela Hermana, Lenky Víchové, Alexandra Tolčinského (ze 23. 2.) + (ze 13. 2.), Heleny Ilnerové, Petra Fialy (ze 22. 2) + (4. 9.)Štefana Füleho, Martina Jana Stránského, gruzínského velvyslance Zaala Gogsadzeho, Jefima Fištejna (ze 12. 2.)  (+ z 11. 12), Jana ZahradilaJakuba Jandy, Barbory Tachecí, Ivana Gabala (+ 21. 11.), Josefa Mlejnka, Bohumila Doležala (ze 25. 1.) (+ z 15. 1.) + (ze 27. 8.)Libora Dvořáka, Jiřího Grygara, Zdeňka BártyTomáše PeszyńskéhoMartina Balcara, Jiřiny Šiklové (ze 14. 12.) (+ 22. 7.), Čestmíra HofhanzlaPetra Pitharta, Bohdana Zilynského, Cyrila Svobody (+ z 22. 8. + z 1. 9.), Stanislava Chernilevského, Andreje ZubovaKarla Janečka, Jana Urbana, Maji Lutaj, Františka Janoucha, Vladimíra Hanzela, Anatolije Lebeděva či Alexandra Kručinina.

 

Jak hodnotíte celoevropské dopady výsledků britských voleb, kde konzervativci jednoznačně zvítězili? Vypíše David Cameron skutečně referendum o vystoupení z EU?

Referendum klidně vypsat může a patrně to i udělá. Ale „City“ je proti vystoupení Británie z Evropské unie, podnikatelské kruhy rozhodně. Oponují tomu, aby se od EU oddělila. Vítězství konzervativců je spíše projevem impotence labouristů než čehokoliv jiného.

Bude britský volič chtít pryč z EU?

Jsou tam sice rozporné pocity, ale budou spíše chtít mít větší podíl na rozhodování v Evropské unii. A budou požadovat transparentnější hospodaření.

Vyvolalo by případné vystoupení Británie z EU i v dalších zemích podobné tendence?

Reakce veřejnosti se mohou měnit. Ale co je velice podstatné, jak jsem již řekl: britská podnikatelská sféra je proti vystoupení z Evropské unie.

Stejně tak vzbuzuje obavy možnost vystoupení Řecka z eurozóny, které by mohlo vyvrcholit dokonce v rozdělení eurozóny na dvě měnové unie. Hrozí takovýto rozpad eura?

Takový nápad tu byl vícekrát. Už bývalý francouzský prezident Mitterand chtěl Evropu vícerychlostní. Fakticky to tak vlastně je. Ale vystoupení Řecka z eurozóny nepředpokládám.

Česko navštívila šéfka francouzské krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová. Ta se ostře distancuje od svého otce, známého antisemitskými a pronacistickými postoji. Bude jí tento distanc stačit na to, aby se stala francouzskou prezidentkou? Nebo aby alespoň FN zaujala stabilní místo jedné ze tří silných stran ve Francii?

Závisí to na více faktorech. Jaká bude účast ve volbách i na tom, jak se bude vyvíjet sociálně ekonomická situace ve Francii. Tradičně boduje Národní fronta tam, kde nejenom jsou přistěhovalci, ale je i sociálně slabá situace. Kde je lidem dost bídně.

Agenda Le Penové, tedy odmítání imigrace, varování před islámem a obrana tradičních hodnot mají odezvu například v Nizozemí, Finsku, Itálii či Rakousku. Stanou se strany typu Národní fronty součástí mainstreamu?

Těžko. Ale co se týče přistěhovalecké vlny, myslím, že Evropa není připravena na nějaký masivní exodus z oblasti Blízkého východu. Ukazuje se, že i drobné vlny ze severní Afriky jsou schopny rozhodit italský stát. Teď se tam přesunují lodě z Evropy – Německo poslalo dvě – aby pomohly Italům, kteří situaci evidentně nezvládají.

Ruský prezident Putin vyzval na Rudém náměstí k vytvoření nového systému světové bezpečnosti, který bude bez účasti vojenských bloků. Co si o této úvaze myslíte?

Anketa

Vadila vám Zemanova cesta do Moskvy?

9%
91%
hlasovalo: 12043 lidí

Řada návrhů Vladimira Putina z poslední doby zaslouží pozornost. Třeba ten na vytvoření jednotného ekonomického humanitárního prostoru od Lisabonu po Vladivostok. Samozřejmě byl překryt událostmi na Ukrajině a je to určitý konkurenční projekt vůči TTIP.  Osobně si myslím, že vojenské bloky dnes v zásadě nic neřeší. Bezpečnostní rizika jsou úplně jiného druhu.

Jakého?

Především organizovaný zločin a mezinárodní terorismus. Tady vám žádný vojenský blok nepomůže.

Miloš Zeman odhaduje, že do konce roku budou zrušeny protiruské sankce. Je to reálné?

Nevím. Nejsem schopný prognózovat chování politiků, jako jsou Hollande či Merkelová. Domnívám se, že sankce jsou neefektivní. Ale i iracionální. Protože tím trpí Německo, které vyváží do Ruské federace mezi 30 až 40 miliardami eur, tedy čtvrtinu až třetinu celého objemu exportu. Francie, která tam vyváží v hodnotě 19 miliard eur, také není z těch sankcí nadšená. Časem se tato věc vyčerpá a vyšumí.

Takže časem budou sankce proti Rusku ze strany EU podle vás zrušeny?

Ano, určitě. Samozřejmě USA mohou mít jiný zájem. Ale jejich vývoz do Ruské federace je malý, asi za tři miliardy eur.

Jak hodnotíte návštěvu českého prezidenta v Moskvě a její výsledky, především jednání s prezidentem Putinem?

Patří to k tomu lepšímu, co v poslední době vrtošivé dítě české politiky předvedlo. Proti této cestě v zásadě nelze mít námitek.

Už jste se zmínil o smlouvě TTIP. Co si o ní myslíte? A mají ji schvalovat národní parlamenty?

Národních parlamentů by se to týkat mělo. Protože od Lisabonské smlouvy národní parlamenty mohou otevřít nebo zablokovat jednotlivé agendy. Je to pravidlo takzvané žluté karty, což třeba česká Poslanecká sněmovna vůbec nevyužívá. Kolem TTIP je nejtrapnější, že probíhá za zády veřejnosti. Například když systematicky studuji dokumenty, které jsou připravené, musím podepsat slib mlčenlivosti. Mohu ji studovat pouze prezenčně ve speciální místnosti. Odevzdávám mobil i zápisník. Je tam po celou dobu k tomu určený úředník. Je to zvláštní.

Proč je to takto tajné?

Je tam totiž řada sporných věcí. Třeba arbitrážní soudy, které v případě komerčního konfliktu budou stát nad národními státy. Nebo je tu otázka ochrany dat, garance potravinového standardu. Problém finančních služeb i další záležitosti, které se týkají geneticky modifikovaných organismů. Snaží se před veřejností řadu věcí skrývat. Což je velmi špatně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…