Zakázat vstup do ČR všem banderovcům z ukrajinského parlamentu! Šarapatka se vrací k incidentu v Kyjevě

07.07.2017 13:50

ROZHOVOR „Hlavně mi vadí, že si tohle může ukrajinská strana dovolit. Vyhnat parlamentáře, to už není žádná sranda,“ uvedl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz ke svému nevpuštění na Ukrajinu poslanec Milan Šarapatka. „Nebyl jsem tam jako soukromník, ale schválený člen delegace Parlamentu ČR. Tudíž ta inzultace nebyla směřovaná vůči mně, ale suverénu České republiky, kterým je český parlament. Potažmo proti Parlamentnímu shromáždění NATO,“ konstatoval.

Zakázat vstup do ČR všem banderovcům z ukrajinského parlamentu! Šarapatka se vrací k incidentu v Kyjevě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Milan Šarapatka

V neděli vás nevpustili na území Ukrajiny. Jak to probíhalo? Byl jste zadržen? Či dokonce zatčen?

Zatčen jsem nebyl. Přiletěl jsem na letiště, předložil pas. Byl s ním nějaký problém. Pozvali mě do kanceláře a tam mi sdělili, že jsem na nějakém seznamu osob, které nemají právo vstupu na Ukrajinu. Prý jsem na něm od konce roku 2016. Což mě velmi překvapilo. Neměl jsem o tom ani ponětí. O tom, že pojedu na Ukrajinu jako součást této delegace, věděla ukrajinská strana tři měsíce dopředu. Nepustili mě tedy na Ukrajinu, strávil jsem na letišti šestnáct hodin, než letělo letadlo zpátky do Prahy.

Proč jste na Ukrajinu jel?

Jel jsem tam jako člen delegace českého parlamentu do parlamentního shromáždění NATO. V tom vidím velký problém. Nebyl jsem tam jako soukromník, ale jako schválený člen delegace Parlamentu České republiky. Tudíž ta inzultace nebyla směřovaná vůči mně, ale suverénu České republiky, kterým je český parlament. Potažmo proti Parlamentnímu shromáždění NATO. Což je organizace, která sdružuje parlamentáře členských zemí Severoatlantické aliance.

Jak vaše nevpuštění Ukrajinci zdůvodnili?

Nijak. Tvrdili, že to zdůvodňovat nemusejí. Naše ministerstvo zahraničí iniciativně a podle mě spekulativně vyjádřilo názor, že je to důsledek mé známé cesty na Krym, kde jsem fungoval jako pozorovatel referenda.

Nicméně Ukrajinci vám to takto neřekli?

Ne. Oni řekli, že mně nemusejí nic zdůvodňovat. Já ale musím o tomto důvodu pochybovat, protože jsem po tom referendu byl na Ukrajině už třikrát nebo čtyřikrát. A nikdy jsem neměl sebemenší problém. Vždy jako člen nějaké delegace. Navíc na tom Krymu jsem byl jako neutrální nezaujatý pozorovatel, chtěl jsem vědět, jak to tam funguje. Proti Ukrajině jsem nepřiložil stéblo křížem. Hodně mě to překvapilo.

Jak celou situaci hodnotíte?

Jako velký problém. Sankce nešla proti mně jako fyzické osobě, nýbrž proti mně jako členovi delegace. Možná, že měli ostatní členové naší delegace reagovat tak, že když nepřekročí hranice Šarapatka, nepřekročí je ani oni. Což samozřejmě neudělali.

Jak by měla podle vás zareagovat Česká republika?

Diplomatickými kanály. Požádat o vysvětlení formou protestní nóty. To je na ministerstvu zahraničí. Snažil jsem se domluvit s panem ministrem, zatím se mi to nepodařilo. Věřím, že bude reagovat i vedení parlamentu, protože tohle byla jednoznačná inzultace Parlamentu České republiky.

Na profilu ParlamentníchListů.cz jste psal o poslancích, příznivcích Stěpana Bandery...

Pokud by Česká republika reagovala recipročně, tak by asi měla zakázat vstup na území České republiky všem poslancům ukrajinského parlamentu, kteří adorují Stěpana Banderu, což byl nacionalista a nácek. Takováto ideologie je skutečně nebezpečná.

Tak hlavně, že jste v pořádku...

Mám kurz přežití. Tohle nebylo až tak dramatické. Hlavně mi vadí, že si tohle může ukrajinská strana dovolit. Vyhnat parlamentáře, to už není žádná sranda.

Nebo když to věděli tři měsíce, vám měli dát nějaké signály...

Anebo. Pokud Šarapatku nechtěli, mohli nám to říci dopředu. V takovém případě bych se místa v delegaci vzdal. To není žádný problém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…