Zakládající člen ODS promluvil o rozbíjení OF. I o tom, co se děje uvnitř Okamurova hnutí

09.08.2014 21:45

ROZHOVOR „Krym zabral Putin stejně jako Hitler naše pohraničí,“ myslí si Eduard Siebert z Jilemnice, kde už šestnáct let sedí v zastupitelstvu. Muž s ostře vyhraněnými názory. Podporovatel přímé demokracie byl u založení ODS, poté sympatizoval s Pravým blokem. Koketoval i s Úsvitem přímé demokracie, ten ho ale zklamal. „Pokud chce někdo prosazovat přímou demokracii, tak má činit především interně. V Úsvitu neproběhly žádné primární volby o místa na kandidátkách. Okamura podle mě tuto myšlenku zneužil,“ vysvětlil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Zakládající člen ODS promluvil o rozbíjení OF. I o tom, co se děje uvnitř Okamurova hnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování na 24. kongresu ODS

Anketa

Kdo nese nejvíc viny za rozbouřenou situaci na Ukrajině?

6%
91%
hlasovalo: 17943 lidí

Kde vidíte hlavního viníka vývoje na Ukrajině?

Začalo to jako v Sudetech. Z východu Ukrajiny lidé chodili pracovat do Ruska, ze západu zase do Evropy. Ti na východě zjistili, že v Rusku se mají lépe. A tím je to všechno dané. Je to naprostá podoba se Sudety v roce 1938.

Tak tím myslíte, předpokládám, hlavně Krym?

Krym Putin zabral stejně jako Hitler naše pohraničí.

Co soudíte o režimu Vladimira Putina?

V Rusku vždycky vládnul car. A to se nezměnilo ani socialismem, ani kapitalismem. Putinova podoba s carem je nabíledni, protože je tam v podstatě neomezeným vládcem.

Vztahy mezi Západem a Ruskem se po ruské anexi Krymu a sestřelení civilního letadla výrazně zhoršily. Čeká nás nějaká obdoba studené války?

Rozhodně tyto věci mezinárodnímu společenství v žádném případě neprospívají.

Všiml jsem si, že jste dlouholetým zastáncem přímé demokracie. Tu prosazuje hnutí Úsvit. Máte k nim blízko?

Mám a nemám. Pokud chce někdo prosazovat přímou demokracii, tak má činit především interně. V Úsvitu neproběhly žádné primární volby o místa na kandidátkách, jak se děje třeba i v ODS nebo ČSSD. I když i v ODS se stalo, že na schůzi navrhli tři kandidáty v okrese a diskuze o nich byla až na závěr. V době, kdy už byli schválení. Takže primárky byly zmanipulovány.

Vy jste byl i v ODS?

Jsem jejím zakládajícím členem. Byl jsem delegát na třech sněmech Občanského fóra, pomáhal jsem ho rozbít. Věřil jsem, že když se založí nová strana – která se pak nazvala ODS - bude všechno tak, jak se říká. Ale zjistil jsem, že se něco jiného říká a něco jiného koná.

Proč jste vlastně Občanské fórum rozdělili?

Nechtěli jsme, aby nám vládli bývalí komunisté. I proto se Občanské fórum rozdělilo. Protože tehdy byla celá vláda převážně složená z osmašedesátníků - Pithart, Vrba, Štěpová.

Ale bývalí komunisté pak však byli i v Občanské demokratické straně. A ne jen ti reformní z roku 1968, ale i pozdější, což je podle mě rozdíl?

Ano. Třeba Dyba, Kočárník, Stráský. Také jsem kvůli tomu – a nejen proto – měl konflikt s Václavem Klausem, když k nám přijel. ODS jsem ale opustil kvůli prosazování přímé demokracie. Už tehdy jsem na kongresu navrhoval přímou volbu starostů. Vysmáli se mi. Taky jsem nesouhlasil s rozdělením Československa.

Kam pak vedla vaše další cesta?

Vstoupil jsem do Demokratické unie. Všichni jsme podepisovali, že jsme nebyli v KSČ, ani nespolupracovali s StB. Po půl roce jsme zjistili, že předsedkyně Hromádková byla průvodkyní v Muzeu Klementa Gottwalda. Tím pro mě DU skončila. Pak se založil v roce 1996 Pravý blok. Členem strany jsem se nestal, ale podporoval jsem je. U nich jsem dával dohromady program přímé demokracie.

Takže Pravý blok měl tento programový bod jako první?

Ano, jako strana ho měla jako první. Okamura tuto myšlenku podle mě zneužil. Hlásá ji sice navenek, ale uvnitř ji neuplatňuje. Proto jsem odstoupil z kandidátky Úsvitu před parlamentními volbami. Měl jsem za to, že jednička kandidátky do Parlamentu bude zvolena. Ale ona byla těmi šesti či devíti členy Úsvitu nominována. V Libereckém kraji Jana Hnyková. A ona si dopředu do kandidátky dosadila své kamarády.

Jaká je vaše představa přímé demokracie?

Základem přímé demokracie není referendum, ale přímé volby v obcích, krajích či do Parlamentu. Přímé volby musí obsahovat i odvolatelnost politiků, jinak nemají význam. V komunálních volbách to vidím tak, že kdo dostane nejvíc hlasů od občanů, bude starostou, ten, kdo bude druhý, se stane místostarostou, další radní až do počtu zastupitelů. Teď za strany kandidují významní lidé v obci, kteří ale mnohdy starosty býti nechtějí. Pouze nahánějí hlasy pro jiné.

Vy jste členem jilemnického zastupitelstva. Budete kandidovat i v nadcházejících volbách?

Po šestnácti letech v zastupitelstvu už kandidovat nebudu. Ze zdravotních důvodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…