Zakladatel Nadace Charty 77 k Ukrajině: Nasazení jaderných zbraní nelze vyloučit

30.03.2014 8:50

ROZHOVOR Kolektivní sebevražda lidstva. Úplně vyloučit ji ale bohužel nelze. Tak hovoří o možnosti použití jaderných zbraní vzhledem k problémům na Ukrajině a s tím spojené při mezi velmocemi jaderný fyzik a zakladatel Nadace Charty 77 František Janouch.

Zakladatel Nadace Charty 77 k Ukrajině: Nasazení jaderných zbraní nelze vyloučit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí proběhl protest Za vaši i naši svobodu-Ne ruské okupaci Ukrajiny

Máte vlastní představu, jak dopadne situace na Ukrajině a mohl byste se o ni podělit?

Strávil jsem v Kyjevě mezi roky 1995 až 2000 pět velice zajímavých let jako evropský ředitel velkého mezinárodního projektu. Mimochodem jsem odpovídal za jižní část této země, včetně Krymu a Oděsy, takže události na Ukrajině a Krymu prožívám velice silně a emocionálně. Situace na Ukrajině je velice složitá a dospět k nějakému racionálnímu a rozumnému řešení je krajně složité.

Většina západních komentátorů však úplně zapomíná na to, jak dnešní Ukrajina vlastně vznikala. Takzvanou západní Ukrajinu, tedy Lvov, Stanislawow, tedy dnešní Ivano - Frankivsk a tak dále, anektoval Sovětský svaz na základě paktu Ribbentrop - Molotov. A „naši“ Podkarpatskou Rus si SSSR zabral na základě „žádosti“ podkarpatského parlamentu, jmenovaného Rudou armádou na jaře 1945. Ve Lvově byla přece stará a známá polská univerzita. Byl jsem velice překvapen, když jsem koncem devadesátých let viděl ve Lvově prospekt Stěpana Bandery. Lidé na západní Ukrajině zřejmě chápou Banderu jako bojovníka proti násilné sovětizaci. Sovětský režim byl zvláště vzhledem k západní Ukrajině velice represivní. A mám dojem, že dnešní Rusko tento sovětský postoj hodně převzalo. Setkal jsem se v Kyjevě s mnoha kanadskými Ukrajinci, kteří by nejraději zakázali na Ukrajině ruský jazyk a ruskou kulturu.

Co si myslíte o přiřazování současného dění na Krymu či Ukrajině k určitým historickým událostem, jako k připojení Podkarpatské Rusi k Československu, roku 1968, ale i k sametové revoluci, podle toho, jak to přirovnávajícím vyhovuje?

Jde přirozeně o pokračování sovětské imperiální politiky.

  • Více zpráv a odborných názorů k dění na Ukrajině ČTĚTE ZDE.

Měla by se tuzemská vláda postarat o volyňské Čechy, kteří by z Ukrajiny chtěli být repatriováni do Česka?

Nemyslím, že by volyňským Čechům na Ukrajině dnes skutečně něco hrozilo. Ale ekonomická situace v Česku je nesporně mnohem příznivější než v oblasti, kde žijí na Ukrajině, takže jejich snahy chápu.

Jaké dostáváte zprávy od přátel z Ukrajiny a Ruska?

Mluvil jsem nejméně s tuctem svých známých prostřednictvím Skype a telefonu, komunikoval elektronickou poštou. Jsou mezi nimi známí profesoři, členové akademie, lékaři, inženýři. Nikdo z nich nepodporoval Viktora Janukovyče, všichni byli za Majdan… Tak sjednocenou ukrajinskou společnost jsem během svých pěti let na Ukrajině nikdy neviděl.

Dokáže vůbec někdo Ukrajinu, kterou dlouhá léta rozkrádali oligarchové, přivést ještě k ekonomické stabilitě či dokonce k hospodářskému růstu?

Nemůžete odepsat pětačtyřicetimilionovou zemi. Věřím, že se najdou lidé, kteří dokáží zabránit dalšímu rozkrádání země a postupně změnit její kurs a poměry v ní. Za pět let jsem měl možnost navštěvovat desítky a možná i stovky ústavů a organizací, ve kterých byli skvělí lidé. Myslím, že úroveň vzdělanosti je na Ukrajině vyšší než v Rusku. Přesněji, procento vysokoškolsky vzdělaných lidí.

Na křtu knihy Milana Syručka Záhady brdských lesů, jejímž jste kmotrem, se hovořilo ve vztahu k Ukrajině i o jaderných zbraních na straně Ruska. Máme se obávat toho, že by je režim Vladimira Putina, nebo naopak USA s EU, v čele s NATO, mohly použít?

Doufám, že ne. Byla by to kolektivní sebevražda lidstva. Ale úplně to vyloučit, bohužel, nelze.

Myslíte si, že sankce zmražení kont několika ruských prominentů a odmítání Ruska na různých mezinárodních summitech jsou dostatečné?

Nemyslím. Je to asi jako když blecha kousne slona.

Mohl by současné napjaté vztahy mezi EU, USA a Ruskem, tedy evropskými politiky, Barackem Obamou a Vladimirem Putinem zvládnout nějaký diplomat zvučného jména jako Henry Kissinger nebo bojovník za lidská práva typu zesnulých Václava Havla či Andreje Sacharova?

Neodvažuji se dělat takové smělé předpovědi. Ale třeba se taková osobnost najde.

Bude Rusko někdy liberální demokracií neimperiálního typu?

Doufám a věřím v to!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…