Zaorálkovo ministerstvo se totálně zbláznilo. Je to ostuda pro Českou republiku. Majitelka legendárního výrobce klavírů Petrof podává svědectví

22.12.2016 9:40

ROZHOVOR Zakladatel společnosti Antonín Petrof se narodil v roce 1839. Roku 1864 postavil svůj první koncertní klavír a o rok později přeměnil otcovu truhlářskou dílnu na dílnu klavírnickou. Jeho prapravnučka Zuzana Ceralová Petrofová pokračuje v tradici rodinné firmy, která v roce 2014 oslavila 150 let od vzniku. Petrofové se nelíbí, že ministerstvo zahraničí ve spotu propagující Českou republiku použilo klavír zahraniční značky, zatímco mohlo propagovat nejznámější českou značku klavírů. Mrzí ji to i proto, že sama se snaží ČR v zahraničí prezentovat a podporovat.

Zaorálkovo ministerstvo se totálně zbláznilo. Je to ostuda pro Českou republiku. Majitelka legendárního výrobce klavírů Petrof podává svědectví
Foto: Archiv ZCP
Popisek: Zuzana Ceralová Petrofová

Co říkáte novému videu ministerstva zahraničí, které má propagovat Českou republiku a české výrobky?

Já jsem se k tomu dostala zprostředkovaně díky tomu, že nám začali psát naši fanoušci, zákazníci a partneři, že to snad není možné, že se ministerstvo zahraničí snad totálně zbláznilo a zešílelo. Tak jsem se na to podívala a utrpěla jsem šok, když jsem zjistila, že video začíná a končí záběrem na klavír americké značky Steinway, kterou já sice velice uctívám a respektuji, protože je to jedna z nejlepších značek na světě, nicméně vůbec nechápu, proč figuruje ve videu, kde se prezentuje Česká republika. Proč tam není klavír od českého výrobce?

Kontaktovala jste ministerstvo zahraničí?

Napsala jsem panu náměstkovi ministra zahraničí Tlapovi okamžitě e-mail a vyjádřila jsem v něm své zklamání a nesouhlas a také to, že si myslím, že to je ostuda nejen pro nás jako pro Petrof, ale zároveň i pro ministerstvo zahraničí, protože mi nepřijde takový záběr na cizí značku jako příhodný, když lze propagovat českou značku.

A jaká byla jeho reakce?

Ta odpověď pro mě byla bohužel nedostačující, protože mi odpověděl, že si sice naší firmy velice váží, protože máme spolupráci na všech frontách v zahraničí, a uvedl, že tam ta cizí značka není vlastně vidět a že si toho nikdo nevšimne a ať to tak v uvozovkách neprožívám. Takže to mě nadzvedlo ze židle znovu. To jsem si řekla, že to snad není možné, že tohle snad nemohou myslet vážně.

A co ten argument, že si toho nikdo nevšimne?

Řadový občan si toho asi nevšimne, ale bude to vnímat ten, kdo se v tom videu zaměří na tu hudbu a na ten nástroj – prostě lidé, kteří rozumí hudbě a hrají na klavír. Takové zákazníky máme po celém světě. Prodali jsme do světa šest set tisíc pian, prodáváme do 65 zemí. Mám hrůzu z toho, že to video se někde objeví a že ti zákazníci se nás začnou ptát, proč ve videu o České republice figuruje americká značka, když my jsme nejznámější český výrobce klavírů a pianin.

Myslíte si, že to je jenom chyba, nebo že někdo prolobboval to umístění klavíru Steinway?

Nevím. To by ode mě byly spekulace. Mě mrzelo, že mi ti tvůrci videa nezavolali a neřekli mně, že tam bude hrát pan Kahánek, kterého velice dobře znám a kterého podporujeme. Mohli jsme tam ten klavír na vlastní náklady kamkoli dovézt. I v té Akademii múzických umění, odkud je ten záběr, vedle ve třídách mají naše nástroje. To stačilo ten klavír jenom přesunout. My vozíme nástroje po celém světě, půjčujeme je v České republice na sto různých koncertů. Takže to fakt nechápu.

A jak spolupracujete s českými orgány na propagaci své značky a České republiky?

Mě tohle opravdu mrzí. Je to pro mě opravdu srdeční záležitost, protože my jsme celá rodina a naši zaměstnanci českými vlastenci. Kdybychom nebyli vlastenci, tak už tady dávno naše firma není, přestěhovali bychom výrobu do Číny a mastili bychom si kapsy na vysokých maržích. Kdybychom to přestěhovali do Číny, tak bychom určitě měli vyšší zisky. Přesto držíme výrobu v naší zemi, 150 let platíme daně v českých zemích. Nevidím důvod, proč by se ke mně měli takto reprezentanti naší vlády chovat.

My, když vyjíždíme do světa, neprodáváme a neprezentujeme jenom své výrobky, my prezentujeme a propagujeme českou kulturu. Udělali jsme letos ohromné turné s naší pianistkou Jitkou Fowler Frankovou po celé Číně. My jsme to celé sponzorovali. Pomohla nám s tím Preciosa. Dohromady se tedy daly dvě tradiční české firmy, abychom ukázali Českou republiku a její tradiční řemesla, natočili jsme krásné video o našich sklářských a pianářských řemeslech. Všechna naše videa začínají záběrem na Hradčany a propagací České republiky. Beru jako samozřejmost, že když jsem z České republiky, tak se budu snažit prezentovat její dobré jméno, a tak mě taková povrchní nedomyšlená videa ministerstva zahraničí strašně nadzvedávají a rozčilují.

A mrzí mě to i z toho důvodu, že jinak s ministerstvem zahraničí ráda spolupracuji. Snažíme se využívat ambasády po celém světě a proběhla tam řada koncertů. Snažíme se tam i dovézt nástroje, pokud jimi naši partneři nedisponují. Teď dojednáváme například nějaký projekt v Maroku. Já velice ráda pomůžu, ale na druhou stranu očekávám, že když se v oficiálním videu prezentuje Česká republika a hraje se tam na klavír, takže tam budeme figurovat. To mi připadá naprosto logické a přirozené. Takže tato věc ze strany ministerstva zahraničí je pro mě velkým zklamáním.

Přece mají víc přemýšlet, jak má takovýto spot vypadat, a poradit se. Taky se snažit se na to podívat očima cizince. Oni se na to dívají očima českého občana. Ti lidé v cizině nás vidí jinak a je potřeba, aby to pochopili, a vypíchnout jiné věci, než jsou v tom videu. Je tam úplně zbytečně mnoho nedomyšlených nedostatků. Máme mnohem více co nabídnout.

Když jsme se před dvěma lety bavili, tak jste mi říkala, že vás poškodily sankce proti Rusku, protože jste tam vyváželi poměrně dost klavírů. Tak jak to teď vypadá? Obnoví se ten trh třeba s nástupem Donalda Trumpa, kdy je šance, že se zruší sankce?

Uvidíme, co se stane po nástupu Donalda Trumpa a v rámci jeho přátelských vztahů s Putinem. Rubl teď posílil, takže je šance, že v příštím roce zvedneme prodeje. Rusko nevzdáváme. Je to pro nás zajímavé teritorium. I v době té krize jsme tam udělali spoustu akcí. I na velvyslanectví s panem Remkem jsme udělali na vlastní náklady ohromný koncert, kam jsme pozvali další české firmy. My ty akce budeme dále dělat.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…