Zase se zaplatí pár pisálků... Jiří Zimola promluvil

30.10.2017 9:50

ROZHOVOR „Nejsem politolog a nehodlám komentovat výsledky jiných stran a hnutí. Mě zajímá budoucnost sociální demokracie, na tu se chci zaměřit a pro tu chci pracovat,“ říká po volbách, které pro ČSSD dopadly velmi špatně, bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola a reaguje i na různé spekulace a dohady. „Nechci kandidovat na předsedu ČSSD a chci pomoct mé straně zvednout se z politického dna,“ vysvětluje.

Zase se zaplatí pár pisálků... Jiří Zimola promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

Poté, co ČSSD u voličů až nečekaně hodně propadla, se ze všech stran od členů strany ozývají hlasy, že by vedení ČSSD mělo odejít. Jak to vidíte vy?

Já nebudu nikomu doporučovat, jak by se měl chovat. Strana musí být někým řízena do mimořádného sjezdu, tak aby nebyl ochromen její chod. Zajímá mě to jako krajského předsedu ČSSD, který má odpovědnost za všechny naše okresní tajemníky a zabezpečení chodu strany pro její členy.

Anketa

Znepokojuje vás zdravotní stav prezidenta Zemana?

21%
79%
hlasovalo: 8490 lidí

Co bylo hlavní příčinou takového neúspěchu a kdo konkrétně za to podle vás může?

Těch příčin byla bohužel celá řada a sáhnout do svědomí si musejí všichni. Doporučoval bych ale, abychom si po opadnutí emocí zpracovali analýzu a z ní pak vyvodili důsledky.

Jak už jsme řekli, mnozí členové volají po novém vedení strany. Vy jste se v těchto dnech v médiích vyjádřil, že zvážíte svou vlastní kandidaturu právě do vedení ČSSD, pokud vás ostatní členové podpoří. Podle čeho se nakonec rozhodnete?

Mrzí mě, že ačkoli jen stále opakuji to, co jsem řekl před několika měsíci, tedy že chci straně pomoct v jakékoli pozici a že to nemusí být ani předseda a ani místopředseda strany, objevují se v novinách má údajná prohlášení, že chci kandidovat na předsedu. Znovu a posté proto opakuji: Nechci kandidovat na předsedu ČSSD a chci pomoct mé straně zvednout se z politického dna.

Pokud se opravdu rozhodnete pro vrcholovou politiku, počítáte s tím, že se opět zřejmě dostane na přetřes kauza kolem vaší chalupy na Lipně?

Dnes už snad každý, kdo se o věc zajímá, musí vědět, že celá kauza na mne byla vymyšlená s jediným cílem – znevěrohodnit mne v očích veřejnosti. Přesvědčuje mě o tom i názor normálních lidí, kteří mi kvůli tomu volají nebo píší. Že se pak zaplatí zase pár pisálků, aby kauzu znovu rozjeli a bez jakýchkoli důkazů na mě lili špínu, s tím se bohužel v Čechách musí počítat a je mi to docela jedno.

Za rok tady máme komunální volby. Co podle vás musí ČSSD udělat, aby u voličů uspěla a nedopadla podobně jako v parlamentních volbách?

ČSSD má na městech a obcích obrovskou výhodu, že ji reprezentují důvěryhodní lidé a silné osobnosti. Musíme ujistit veřejnost, že tihle poctiví lidé, kteří obětují svůj veškerý čas práci pro své město nebo obec, nemají nic společného s celostátní politikou a umělými nebo skutečnými skandály, se kterými je bohužel ČSSD spojována.

Někteří členové vyzvali vedení ČSSD, aby neblokovalo znovupřijetí Jiřího Paroubka do strany. Byl by právě on přínosem pro ČSSD? A proč podle vás v létě Krajský výkonný výbor pražské ČSSD jeho návrat do strany neschválil? Byla to chyba?

Tady přece nejde o Paroubka nebo kohokoli jiného. Přestaňme se zabývat konkrétními jmény a zamysleme se nad tím, jestli si můžeme dovolit zavírat dveře těm, kdo nám chtějí pomoct. V jakékoli pozici či funkci. Pan Paroubek přinesl svého času ČSSD slušná procenta volebního zisku, ale i on si určitě uvědomuje, že se změnila doba a dvakrát vstoupit do stejné řeky nejde.

Nejen vaši kolegové, ale i veřejnost se shoduje na tom, že právě vaše vyřazení z kandidátky a následné odchody dalších kandidátů byly jednou z příčin, proč ČSSD konkrétně na jihu Čech dopadla tak, jak dopadla. Co byste nyní vzkázal Bohuslavu Sobotkovi?

Krajská organizace upozorňovala vedení strany, že se dopouští chyby. Někteří kandidáti avizovali, že pokud tak bezprecedentně a v rozporu s principy přímé vnitrostranické demokracie vedení rozhodne, opustí i oni kandidátku, což se stalo. Nakolik se to projevilo na konečném výsledku, byla by jen spekulace a do té se nehodlám pouštět. Současné vzkazy už nic nevyřeší, já nejsem pomstychtivý a naopak se chci dívat do budoucnosti.

Další věc, která sociálním demokratům očividně nepomohla, byl spor právě Bohuslava Sobotky s Andrejem Babišem. Jak toto s odstupem času vidíte?

Lze dohledat, že jsem opakovaně varoval, že neustálým osočováním Andreje Babiše nic jako sociální demokracie nezískáme, a naopak mu naženeme do náruče další voliče. A že jeho odvolání z funkce ministra financí mu otevřelo pohodlnou cestu k vítězství ve volbách. Bylo to ale marné, marné, marné.

Kolem ČSSD se toho dělo za poslední měsíce opravdu hodně. Asi poslední kapkou, dá se možná říci hřebíčkem do rakve, byla kauza ohledně lithia. Jak vy celý tento případ hodnotíte?

Nemám dost informací a nemohu posoudit, jak vážná ta kauza je. V každém případě ale nerozumím, proč ministr průmyslu podepisoval memorandum dva týdny před volbami, když to stejně dobře a se stejnou platností mohl udělat dva dny po volbách. Pokud chtěl ochránit stát a jeho zájmy, mohl to tak udělat a nemusel dávat ve vrcholné fázi kampaně naší opozici tak smrtící zbraň.

Když se podíváme celkově na výsledky voleb, kromě ČSSD oproti minulým rokům hodně oslabila i KSČM. Naopak si výrazně polepšila ODS. Jak si tento krok voličů vysvětlujete a co říkáte na tak velký úspěch stran jako SPD a Piráti?

Nejsem politolog a nehodlám komentovat výsledky jiných stran a hnutí. Mě zajímá budoucnost sociální demokracie, na tu se chci zaměřit a pro tu chci pracovat.

Dokázal byste si představit, že by ČSSD šla do koalice s hnutím ANO? A schválil byste tento krok? Nebo je podle vás lepší, aby ČSSD za současného stavu byla raději v opozici?

Odpověď na tuto otázku dnes, jak pozoruji, štěpí ČSSD. Chápu oba póly. Současně si ale pokládám otázku, zda budeme jako strana pro voliče přijatelnější v koalici a s některými respektovanými sociálními demokraty z řad starostů nebo primátorů v ministerských křeslech, nebo v opozici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…