Zastupitelka za TOP 09 na Praze 3 nesouhlasí s novou koalicí. Chybou je podle ní spolupráce s ODS

08.11.2014 11:03

Světlana Škapová, zastupitelka za TOP 09 na Praze 3, se velmi kriticky vyjadřuje k čerstvě dohudnuté koalici. Důvodem je spolupráce s ODS. Ta údajně nedokázala vyvrátit možné propojení na kmotry ODS.

Zastupitelka za TOP 09 na Praze 3 nesouhlasí s novou koalicí. Chybou je podle ní spolupráce s ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žižkovský vysílač

Jako zastupitelka TOP 09 jste uvedla, že se obáváte spolupráce s ODS kvůli možnému kmotrovskému napojení. Můžete být konkrétní?

Nově zvolený místostarosta Prahy 3 a předseda oblastního sdružení ODS pan Alexander Bellu – jedna z „nových tváří“ ODS na Praze 3 – je členem ODS již od roku 2006 a v minulosti, v době, kdy Pavel Hurda ovládal radnici MČ Prahy 3, působil na radnici jako asistent tajemníka.

K tomu je třeba zdůraznit, že pan Hurda je (i dle webových stránek ODS) nadále veden jako aktivní člen oblastní rady ODS a tento týden, při volbě nové rady městské části, se zasedání zastupitelstva aktivně zúčastnil a zdálo se, že je s novou koalicí a jejím složením nadmíru spokojen.

Na straně druhé: TOP 09 díky starostce Hujové neukázala transparentnost v momentě, kdy zejména naše redakce chtěla vědět, jakým způsobem starostka financovala svůj byt, svou hypotéku. Vám odpověď, že peníze dostala od tehdejšího přítele, stačí?

Faktem zůstává, že pokud není taková záležitost náležitě vysvětlena, nabízí se potom celá škála škodolibých přirovnání, což celou stranu silně poškozuje, zvláště s přihlédnutím k tomu, že se tato informace objevila zrovna před volbami. V tomto ohledu chci ale zdůraznit, že paní starostka finanční okolnosti nabytí svého bytu neobjasnila ani nám, svým spolustraníkům. Myslím, že ale ještě není zcela pozdě žádané informace zveřejnit a svoji netransparentnost napravit.

Co jste si myslela ve chvíli, kdy se zveřejnily částky, které starostka utrácela za honosné obědy v Obecním domě?

Anketa

Na začátku kterého roku byste se nyní chtěli octnout? V naší zemi, samozřejmě.

2%
1%
59%
2%
12%
5%
0%
0%
6%
hlasovalo: 18817 lidí
Přiznám se, že jsem o těchto skutečnostech neměla ani tušení, takže jsem nebyla o nic méně překvapená než veřejnost. Věřím ale slovům paní Hujové, že čerpání reprezentačních fondů na tyto účely bylo v minulosti ustálenou a běžnou praxí.

A na druhé straně: co dobrého podle Vás Vladislava Hujová pro Prahu 3 udělala?

Je nutné ocenit úsilí, s nímž se práci na Radnici věnuje, na radnici vystupuje velmi aktivně a energicky, což je pravděpodobně pozitivní pro koordinaci činností, které jsou svěřeny jednotlivým zástupcům starosty.

Podle zákulisních informací se na "Vaší" Praze snažil vyjednávat také syn exprimátora Svobody Antonín, víte o tom?

K vyjednávání byli regionálním výborem pověřeni pouze pan Martin Dlouhý, paní Vladislava Hujová a pan Jan Vokál. O tom, že se pan Antonín Svoboda snažil vyjednávat nic nevím.

Ustavující zastupitelstvo bylo bouřlivé především díky Matěji Stropnickému, který se coby vítěz voleb ocitnul v opozici. Jak se díváte na tento nepříliš častý jev?

Můj názor je takový, že Žižkov (nejen) sobě v čele s Matějem Stropnickým zvítězil, my jsme skončili druzí a v minulosti jsme byli schopni najít relativně širokou programovou shodu, a já osobně tedy nevidím důvod, proč ji právě teď nenajít. Zvláště s přihlédnutím k tomu, že dvouletá spolupráce s Ž(n)S byla podle mého názoru plodná a pro obyvatele městské části přínosná. K tomu bych ještě dodala, že zatímco spolupráce s Ž(n)S skončila uplynutím volebního období, tak koalice s ODS skončila po dvou letech obtížného fungování za velmi dramatických okolností. Zároveň se domnívám, že „obcházení“ vítěze při sestavování koalice nerespektuje vůli voličů, kteří – z mého pohledu – svým hlasováním ve volbách naši spolupráci posledních dvou let ocenili.

Několikrát jsme zmínila Kauzu 3 jako tendenční médium. Jak jste tato svá slova myslela?

Myslím si, že jakmile je někdo politicky činný, je velmi obtížné zajistit nestrannost a nezávislost.

Poslední dotaz se týká diskutovaného slovníku prezidenta. Vadí Vám vulgarismy Miloše Zemana?

Když se vyjádřím velmi stručně, je to poněkud nedůstojné vyjadřovat se tímto způsobem, zvláště vzhledem k tomu, že jde o vysokého ústavního činitele, který má mj. nezanedbatelnou reprezentační funkci. Nemyslím si, že takové vystupování dělá dobrý dojem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…